Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da taj vojni savez u potpunosti poštuje neutralnost Srbije i to što ona ne teži da uđe u alijansu i još jednom izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava u bombardovanju 1999. Nakon što je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 8. oktobra otvorio medjunarodnu vežbu spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018" u Mladenovcu, Stoltenberg je rekao da je svestan kontroverzi koje prate NATO u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine.

 

"Prošlost ne možemo da zaboravimo, ali možemo da idemo dalje u budućnost", rekao je Stoltenberg i dodao da partnerstvo donosi korist i Srbiji i NATO.

 

Stoltenberg je podsetio na zajedničke programe koji su obavljeni u prošlosti, poput uništavanja mina i viška oružja, prekvalifikacije vojnih kadrova, pripreme srpskih vojnika za međunarodne mirovne misije. On je rekao da je NATO svugde na Zapadnom Balkanu posvećen miru i stabilnosti i da su zemlje članice NATO veliki investitori koji doprinose privrednom rastu Srbije.

 

Stoltenberg je ponovio da je NATO posvećen sigurnom okruženju za sve na Kosovu, uključujući i Srbe i da je dijalog Beograda i Prištine najbolji okvir za pronalaženje rešenja za sve zajednice.

 

Vučić je rekao da je molio generalnog sekretara NATO da ne smanjuje misiju Kfor na Kosovu i da se sa Stoltenbergom dogovorio da u slučaju krizne situacije može svakog trenutka da stupi sa njim u kontakt.

 

Generalni sekretar NATO naglasio je da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba već vežba civilne spremnosti.

 

"To je platforma za one koji prvi reaguju da jedni od drugih nauče kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za vremena u kojima se suočavamo sa pravim životnim vanrednim situacijama", rekao je Stoltenberg prilikom otvaranja vežbe u Mladenovcu.

 

"Srbija 2018 jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo. Takođe je i veliki primer kako parterstvo sa NATO može da donese konkretne benefite Srbiji, NATO i celom regionu", rekao je Stoltenberg.

 

Podsećajući da su Srbiju su 2014. pogodile velike poplave koje su  pokazale značaj medjunarodne saradnje, Vučić je rekao da upravo zato Srbija ima dužnost da drugima pomogne kada ih snadju nevolje, što je zahtevan i kompleksan zadatak koji traži koordinaciju, spremnost i saradnju.

 

Učestvujući na skupu Beogradskog bezbednosnog foruma "Liderstvo za bezbednost regiona", Stoltenberg je izrazio zabrinutost zbog povratka na scenu nacionalisitčke retorike u regionu, upozoravajući da je nestabilnost u ovom regionu veliki bezbednosni rizik za celu Evropu i NATO.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68949.flv

 

Stoltenberg je pozdravio ideju uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora i integracije regionalnog ekonomskog tržišta, ocenjujući da "privredni i trgovinski odnosi stvaraju više poverenja".

 

Generalni sekretar NATO je rekao da je danas teže razlučiti mir od rata, ili sukob od stabilnosti, i da je potrebno biti spreman za nepredvidjeno i nepredvidivo i u smislu borbene gotovosti.

 

"Treba da prihvatimo činjenicu da živimo u vremenu hakerskih ratova, hibridnih ratova", rekao je Stoltenberg na skupu, koji su u Beogradu organizovali Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

 

Jens Stoltenberg doputovao je 6. oktobra u Beograd, a prvog dana višednevne posete Srbiji posetio je katedru za skandinavske jezike i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

 

Vežba "Srbija 2018" održava se od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, uz učešće 2.000 ljudi iz 38 zemalja. Vežbu su organizovali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i NATO agencija Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije (EADRCC).

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/68934.flv

 

U vežbi, koja se odvija u zamišljenom scenariju zemljotresa, aktivnu ulogu igraju i Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), Evropski koordinacioni centar (ERCC) i druge međunarodne organizacije.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta