Predsednik Austrije Aleksander Van der Belen rekao je 17. oktobra u Beogradu da je Srbija u vodećoj poziciji među kandidatima za pristupanje EU i da bi na samitu EU u decembru trebalo da otvori nova poglavlja, ali i podsetio da otvorena granična pitanja moraju da budu rešena pre prijema u EU. Kada je o Kosovu reč, Van der Belen je rekao da će Austrija blagonaklono gledati na svako mirno i saglasno rešenje oko kojeg se dogovore Beograd i Priština.

 

"Svi znamo da kandidati moraju da ispune svoj domaći zadatak i molim za razumevanje da Unija mora da insistira na tome da otvorena bilateralna pitanja, pitanja granica moraju da budu razrešena pre prijema", rekao je austrijski predsednik posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

 

Van der Belen je dodao da EU "nema posebnu zadršku zbog Srbije i Kosova" već je imala iskustva koja ne bi želela da ponovi, sa Kiprom i sa Slovenijom i Hrvatskom.

 

"Verujem da Srbija ozbiljno radi na tom pitanju da se postigne smisleno rešenje... Ako postoji saglasno rešenje između dve strane, onda će svi direktni i indirektni učesnici blagonaklono ispitati to rešenje", dodao je.

 

Upitan kako gleda na ideje o razgraničenju i razmeni teritorija između Srbije i Kosova, Van der Belen je rekao da "i stručnjaci to različito posmatraju".

 

"Naglasak je na mirnom i saglasnom rešenju", rekao je Van der Belen posle razgovora sa Vučićem.

 

Predsednik Srbije izjavio je da mu je predsednik Austrije, zemlje koja trenutno predsedava EU, preneo da Unija ima probleme unutar svoje teritorije i ne može da "uvozi" nove, pa je uslov za ulazak Srbije u Uniju da reši problem Kosova i Metohije, što, prema njegovim rečima, za Srbiju nije nikakva novost.

 

"Da Beograd i Priština reše svoje probleme, to je jedan od uslova da Srbija postane članica EU. Hoćemo li mi u tome uspeti uprkos volji koju pokazujemo za kompromisnim rešenjem, to ne može niko da garantuje, ali da ćemo pokušati i da ćemo se boriti za kompromisno rešenje rekao sam da to svakako hoćemo", objasnio je Vučić.

 

Vučić je rekao i da je zamolio Van der Belena da Austrija bude uzdržanija u donošenju odluka po pitanju Kosova, posebno kada je reč o članstvu u Interpolu i formiranju vojske, već da sačeka "postojanje mogućnosti za kompromisan dogovor".

 

Predsednik Srbije je upozorio i da bi odobravanje Kosovu članstvo u Interpolu bila odluka bez ikavih pozitivnih posledica i koja bi prouzrokovala najmanje dva problema.

 

Prema njegovim rečima, prva posledica takve odluke bila bi da predstavnici Prištine ne bi želeli više da razgovaraju i samo bi čekali članstvo u OEBS i UN.

 

"Albanci neće želeti komprimisno rešenje, vršiće pritisak na Srbiju, a Srbija neće podleći pritisku i mi ćemo doći u ćorsokak", rekao je on.

 

Dodao je i da će posledica takve odluke biti činjenica da će se 5.000 Srba naći na poternicama, što će stvarati tenzije na dnevnom nivou i dodatne sukobe na Balkanu.

 

Vučić je kazao i da je veoma zabrinut zbog najava albanskih političara da će pre kraja godine formirati vojsku Kosova i da će moliti sve u svetu da do toga ne dođe.

 

Dodao je ne postoji ni jedan međunarodni sporazum, "verbalni ni pisani", koji dozvoljava formiranje oružanih snaga na Kosovu.

 

Predsednik Srbije rekao je da je sa Van der Belenom razgovarao i o migrantskoj krizi, i da će Srbija pomoći na "solidaran način, ali da će pomagati i u zaštiti Evrope od nekontrolisanog ulaska migranata na teritoriju" Evrope.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta