Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer izjavio je da Vašington ne gura Beograd i Prištinu da postignu dogovor, već ih ohrabruje i poziva da zgrabe istorijsku priliku i nađu održivo rešenje. Palmer je na Beogradskom bezbednosnom forumu rekao da ne može da govori o rešenjima, pa ni o eventualnoj razmeni teritorija, pošto nije iznet nikakav konkretan plan. Nemački ambasador Tomas Šib ponovio je na istom skupu da njegova zemlja gaji ozbiljne rezerve prema korekciji granica, pošto to može da otvori niz drugih problema.

 

Američki diplomata Metju Palmer rekao je 19. oktobra u Beogradu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da uvide "istorijsku priliku" i postignu sporazum da bi "obe strane bile pobednici".

 

"Ako je neko pobednik a neko gubitnik, onda niko ne pobeđuje", rekao je Palmer na Beogradskom bezbednosnom forumu koji je održan na temu "Jačanje zamajca na Balkanu".

 

Prema njegovim rečima, SAD ne guraju i ne zalažu se za bilo koji određeni rezultat dijaloga Beograda i Prištine.

 

"Mi ohrabrujemo strane da pronađu put napred i nađu trajno i održivo rešenje koje će obe strane prihvatiti", naveo je on.

 

On je rekao da su SAD spremne da slušaju i pomognu ali da ne može da govori o detaljima, pre svega u vezi eventualne razmene teritorija, jer nije iznet nijedan plan.

 

Palmer je rekao da SAD razumeju zabrinutost zbog mogućnosti da razmena teritorija izazove krizu na drugim mestima u regionu, ali je dodao da je nerešeni sukob, zamrznuti konflikt "takođe rizik po regionalnu stabilnost".

 

Palmer je naveo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost ali da im je na tom putu potrebna pomoć.

 

Govoreći o Makedoniji, Palmer je rekao da za Skoplje, ako želi u EU i NATO, sporazum iz Prespe nema alternativu i pozvao makedonske političke lidere da prevaziđu partijsku politiku u korist evropske budućnosti.

 

Palmer je takođe izrazio podršku i posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH, rekavši da su najveći problem te zemlje "korumpirani političari koji koriste nacionalističku retoriku da bi stvarali podele".

 

On je i ponovio podršku SAD evropskim aspiracijama zapadnobalkanskih država. "SAD žele da pomognu svima. Jači Zapadni Balkan znači jaču Evropu i jače transatlantsko partnerstvo", rekao je Palmer.

 

Ambasadori SAD i Nemačke Kajl Skot i Tomas Šib su 18. oktobra na Bezbednosnom forumu ponovili različite stavove svojih zemalja o ideji promene granica kao rešenju za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

 

Ambasador Skot je rekao da su SAD otvorene za dogovor dve strane koji bi doveo do stabilnosti bez postavljanja preduslova. "SAD ne podržavaju izmene granica, SAD podržavaju svaki dogovor između Beograda i Prištine koji bi bio trajan i koji bi proistekao iz samih strana", rekao je Skot.

 

On je rekao da SAD čekaju da lideri definišu takav dogovor i da ne postavljaju preduslove, ne povlače crvene linije, ali ne daju ni unapred blanko odobrenje. Ambasador SAD je podsetio na rizik stanja status kvo, i to ne samo rizik zamrznutih konflikata već rizika koji mogu dovesti do obnove konflikata.

 

Nemački ambasador Tomas Šib je ponovio da Nemačka ne smatra da je ideja korekcije granica dobra, pošto bi tako naizgled mogao da se reši jedan problem, ali bi se možda otvorio niz drugih problema,

 

Šib je rekao da Nemačka kao i SAD želi sveobuhvatan sporazum između dve strane ali da ima "vrlo jake rezerve oko korekcije granica".

 

Američki ambasador je rekao da su SAD i njihovi evropski saveznici, uključujući i Nemačku, bili dosledni poslednje dve decenije u traženju pomirenja na Zapadnom Balkanu, ne samo sa istorijom nego i sa susedima i budućnosti zasnovanoj na dinamičkom ekonomskom rastu u regionu, jakim demokratijama, vladavini prava, slobodi medija.

 

Sve to pomaže zapadnobalkanskim zemljama da se transformišu i ostvare cilj pripstupanja Evropskoj uniji koji podržavaju i Nemačka i SAD, rekla su dvojica ambasadora.

 

Ambasadori su ukazali da pristupni proces traži ispunjenje uslova i da neki problemi moraju da se reše pre ulaska u EU, kao i da je važno da postoje demokratske procedure, vladavina prava, sloboda medija.

 

SAD su uvek jako podržavale proces proširenja EU, i uvek su podržavale proširenje EU na ovaj region, rekao je Skot i dodao da smatra da je EU uvek bila snaga koja je činila konflikt mnogo manje verovatnim.

 

Ambasador Šib je rekao da je Zapadni Balkan jedan od prioriteta nemačke vlade, da je politika Nemačke prema tom regionu nepromenljiva, i da je stabilan Balkan u najboljem interesu Evrope. "Verujemo da je pristupanje EU najbolji način da se ostvari održiva stabilnost u kojoj društva mogu da napreduju", rekao je Šib.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta