Trenutna situacija u pretpristupnim pregovorima i odnosima EU i Srbije, dijalog Beograda i Prištine, spoljna i bezbednosna politika i saradnja Srbije i EU, biće među temama 9. sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije (POSP) koji će biti održan 29. i 30. oktobra u Beogradu. Razgovaraće se i o situaciji u pogledu pregovaračkih poglavlja 23 i 24, uključujući pravosuđe, ustavne reforme, osnovna prava, slobodu medija i profesionalizam, kao i ekonomskom razvoju i pretpristupnoj pomoći EU Srbiji.

 

Kopredsedavajući sastanka biće Edvard Kukan ispred delegacije Evropskog parlamenta i Vladimir Orlić ispred delegacije Narodne skupštine.

 

U razmeni stavova učestvovaće i ambasador Austrije u Srbiji u ime austrijskog predsedavanja EU Nikolaus Luteroti, ambasador EU u Srbiji u ime Evropske komisije Sem Fabrici i ministraka za evrointegracije u ime vlade Srbije Jadranka Joksimović.

 

POSP će Savetu za stabilizaciju i pridruživanje i institucijama Srbije i EU uputiti Deklaraciju i preporuke.

 

U nacrtu deklaracije i preporuka pozdravljaju se stalan napredak koji Srbija ostvaruje u pristupnim pregovorima,  posredovanje EU u dijalogu Beograda i Prištine kako bi se postigao pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, kao i visoke stope rasta srpske privrede Srbije i jačanje finansijske stabilnosti.

 

Istovremeno se ponavlja poziv Srbiji da "progresivno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, u skladu sa zahtevima svog statusa kandidata i zahtevima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju".

 

Takođe se pozdravlja odluka Srbije da obustavi bezvizni režim za putovanja državljana Irana a Srbija se podstiče da postepeno uskladi svoju viznu politiku sa politikom EU.

 

U nacrtu deklaracije i preporuka se ponavlja važnost slobode izražavanja i medija i ponovo poziva na ostvarivanje većeg napretka u tom smislu.

 

Ističe se važnost sprečavanja svake moguće pretnje novinarima, nasilja nad njima i zastrašivanja i u tom smislu pozdravlja Sporazum o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara koji su potpisali Tužilaštvo, Ministarstvo unutrašnjih poslova i medijska udruženja.

 

U tom delu izveštaja pozdravljaju se i unapređenje kulture novinarstva i jačanje samoregulatornog sistema i, kako je navedeno, dosledan rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

 

Pored toga, ističu se važnost potpune transparentnosti u vlasništvu nad medijima i finansiranju medija i značaj  informisanja o benefitima koje EU donosi građanima Srbije.

 

Kada je reč o pravosuđu, konstatuje se da je ostvaren određeni napredak ali i ističe potreba za daljim reformama koje garantuju razdvajanje vlasti i jačanje nezavisnosti pravosuđa.

 

Srbija se poziva da ubrza sprovođenje Nacionalne strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije i uspostavi početni sistem praćenja postignutih rezultata u istragama, krivičnom gonjenju i presudama.

 

U oblasti regionalne saradnje POSP poziva partnere sa Zapadnog Balkana da nastave da podstiču atmosferu poštovanja i tolerancije i da osuđuju sve oblike govora mržnje, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, i izražava se dalja podršku povećanoj regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa.

 

Na nacrt deklaracije, o kome će se raspravljati na odboru, do 25. oktobara mogli su da se podnose i amandmani, a među onima koja je to pravo iskoristila je i poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije i članica parlamentarnog odbora Vesna Marjanović.

 

Ona je agenciji Beta rekla da je amandmane podnela sa namerom da ukaže da dobar deo nacrta ne odražava realnu situaciju u Srbiji u mnogim oblastima, naročito u oblasti slobode medija, a još više u oblasti vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

 

"Moji amandmani se odnose najviše na te dve oblasti, sa namerom da se ukaže na nepoštovanje primene zakona u Srbiji i dramatičnu situaciju u medijskoj sferi kada je u pitanju sloboda izražavanja", rekla je Marjanović.

 

Ona smatra da u deklaraciji treba da se konstatuje netransparentan rad REM i da to telo treba da se pozove na dosledan rad.

 

Prema njenom mišljenju, REM nije dosledan u radu i u deklaraciji ga treba pozvati na to.

 

Marjanović je tražila da se u deklaraciji istakne važnost da predstavnici političkih institucija poštuju principe slobode izražavanja.

 

Ona očekuje da će i drugi članovi odbora i srpski i oni iz Evropskog parlamenta podneti amandmane i da će se u ponedeljak znati da li će nešto od toga i biti usvojeno.

 

POSP je formiran stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine.

 

Predviđeno je da se sastaje dva puta godišnje, po jednom u Beogradu i Strazburu. Na kraju svakog sastanka i rasprave o pitanjima sa dnevnog reda, usvaja se Deklaracija sa preporukama koje se upućuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i EU.

 

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: Beta

 

 

 

Produkcija je deo projekta "Pogledi na Ustav Srbije" koji realizuje Beta uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Stavovi izneti u ovom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.