Kao odgovor na kritike Evropske unije, koja se protivi politici izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, izraelski premijer Benjamin Netanjahu traži savezništvo sa izraelskoj politici naklonjenim članicama EU. Uoči polaska na sastanak sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, u Varni, izraelski premijer je ponovo optužio EU da ima "dvoličan i neprijateljski stav". U Bugarskoj, Netanjahu se susreo i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Rumunije i Grčke Vjorikom Dančilom i Aleksisom Ciprasom. Vučič je najavio da će Beograd biti domaćin narednog sastanka kvadriterale u decembru, gde će pozvati i austrijskog kancelara i italijanskog premijera.

 

"Odlazim sada na samit i sastaću se sa svojim prijateljima, premijerima Bugarske, Grčke, Rumunije i predsednikom Srbije", rekao je Netanjahu 1. novembra, uoči polaska na sastanak Krajovske grupe, koju čine premijeri Bugarske, Grčke i Rumunije i predsednik Srbije.

 

"To nije samo susret prijatelja. To je i blok država sa kojima želim da promovišem svoju politiku promene dvoličnog i neprijateljskog stav EU", dodao je Netanjahu.

 

Delegacija Evropske unije u Tel Avivu uzvratila je na Tviteru porukom da "EU i Izrael uživaju snažne obostrano korisne odnose".

 

"EU je prvi privredni partner Izraela i snažan politički partner, potpuno posvećen njegovoj bezbednosti i dobrobiti. EU i njenjeemlje članice su jedno te isto, spoljnopolitičke odluke se usvajaju jednoglasno", navela je delegacija EU.

 

Slične komentare Netanjahu je imao i uoči odlaska u posetu baltičkim državama, u avgustu 2018. godine. Da bi parirao kritikama EU, izraelski premijer ojačao je i veze sa mađarskom desničarskom vladom premijera Viktora Orbana, čiji je populizam takođe često trn u oku EU.

 

Pored neslaganja sa EU oko sukoba Izraela i Palestinaca, cilj Netanjahua je i da ubedi evropske zemlje da izvrše jači pritisak na Iran. Zemlje EU i Vašington ne slažu se oko politike prema Teheranu od kako su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa Iranom 2015. godine i toj zemlji ponovo uvele sankcije - što dugo zagovara i Izrael.

 

U rezidencijalnom dvorcu Evksinograd, nedaleko od Varne, Netanjahu se prvo u četiri oka sastao sa premijerom Bojkom Borisovim, kojem je predložio da Bugarska bude uključena u istočnomediteranski gasovod EASTMED, u kojem učestvuju Izrael, Kipar i Grčka, i koji bi trebalo da transportuje prirodni gas pronađen uz obale Izraela i Kipra.

 

"Deo tog gasa može da stigne i do Bugarske", preneli su mediji Netanjahuove reči.

 

Netanjahu je ponovio i ranije ocene da je Iran "najjača snaga militantnog islama" i upozorio na mogući iranski napad na evropskom tlu.

 

Bugarski premijer izrazio je nadu da će se Netanjahu držati odluke o proizvodnji izraelske vojne tehologije, kao što su dronovi, u Bugarskoj. Bugarska je iz komunističkog vremena nasledila ogroman vojno-industrijski kompleks, ali joj nedostaju moderni projekti.

 

Borisov i Netanjahu sastali su se tri puta u poslednja četiri meseca.

 

Drugog dana posete, 2. novembra, Netanjahu je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Rumunije i Grčke.

 

Iz Vučićevog kabineta saopšteno je da je bilo reči o o bilateralnim odnosima, evropskim integracijama, ekonomskoj saradnji i globalnim bezbednosnim izazovima, i da je predsednik Srbije izrazio zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u svim oblastima.

 

Beograd domaćin kvadriterale u decembru

 

Vučić je izjavio da je jedna od ključnih tema njegovog sastanka sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije u Varni bila energetika i pitanje snabdevanja gasom posle 2019. i da je tražio da se Srbiji omogući da dobija jeftiniji ruski gas.

 

"Nadamo se da će sve biti u redu sa ruskim gasom koji ide preko Ukrajine, jer Srbija nema rezervne varijante... Molio sam da se Srbiji dozvoli balkanska ruta, bivša ruta Južnog toka, jer ćemo na taj način imati jeftiniji ruski gas, ali smo spremni da razgovaramo i o svim drugim načinima za snabdevanje Srbije gasom", rekao je Vučič novinarima posle sastanka.

 

Vučić je rekao da je sa Borisovim, Ciprasom i Danćilo razgovarao i o evrointegracijama Srbije, da ih je obavesito o toku dijaloga s Prištinom i zamolio za podršku Srbiji povodom pokušaja Kosova da postane član Interpola.

 

On je rekao da će Beograd biti domaćin narednog sastanka lidera Bugarske, Rumunije, Grčke i Srbije u decembru, gde će pozvati i austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i italijanskog premijera Đuzepea Kontea.

 

Četiri balkanske zemlje prvi put su se okupile u formatu "pravoslavne četvorke", kako je nazivaju diplomate, u oktobru 2017. u Varni. Drugi sastanak održan je u Beogradu u decembru 2017. a treći u Solunu u julu 2018.

 

Vučić je potvrdio da je na sastanku dogovoreno da se četiri zemlje zajednički kandiduju za Mundijal 2030, na predlog Ciprasa, kao i za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028.

 

On je rekao da je zadovoljan sastankom na kojem je bilo reči i o infrastrukturnom i digitalnom povezivanju regiona, i zahvalio premijerima tri zemlje za podršku Srbiji na evropskom putu.

 

Liderima četiri balkanske zemlje tokom radnog ručka pridružio se izraelski premijer Benjamin Netanjahu koji je u poseti Bugarskoj.

 

Izvor: EURACTIV.com, Beta

Foto: Vlada Bugarske