Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je i u Beogradu i u Prištini da će Austrija, zemlja koja trenutno predsedava EU, podržati svaki sporazum koji u procesu normalizacije odnosa postignu Kosovo i Srbija. Kurc je u Beogradu izjavio da je od presudnog značaja da dijalog bude ne samo nastavljen, već i završen, jer je to jedini način za ulazak Srbije u EU. Istovremeno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rešenja.

 

Na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Srbije 5. novembra Kurc je izrazio nadu da će dijalog Beograda i Prištine biti uspešno okončan jer je "ubeđen da region zaslužuje da bude deo EU" dodajući da će "EU biti zaokružena tak kada Zapadni Balkan i Srbija postanu njen deo".

 

Postizanje sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine jedan je od ključnih uslova na putu Srbije ka EU.

 

Kurc je rekao i da je stav Austrije da treba podržati eventualni sporazum Beograda i Prištine koji može dugoročno da obezbedi mir i ako takav dogovor podrazumeva promenu granice. Kada je reč o ostalim članicama EU, Kurc je kazao da mu se čini da je to i većinski stav u EU.

 

Takođe je istakao da EU mora da bude "aktivna podrška" dogovoru Beograda i Prištine, a ne "smetnja".

 

Inače, pet članica EU, kao ni Srbija, ne priznaje nezavisnost Kosova.

 

Predsednik Srbije rekao je da su pozicije Srbije i Austrije drugačije kad je reč o Kosovu, ali da je "zahvalan" što podržava svako rešenje do koga bi srpska i albanska strana mogle da dođu.

 

Vučić je rekao i da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rešenja ponavljajući da nije moguće da "Srbija ne dobije ništa", ali da će Beograd biti partner svakome ko je spreman za razgovor.

 

Inače, u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa koji se u Briselu vodi uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini Vučić i Tači su se poslednji put sreli početkom septembra. Zbog velikih tenzija tada nisu razgovarali međusobno već je svaki razgovarao samo sa Mogerini. Iz Brisela je tada najavljivan skori ponovni susret do koga međutim još nije došlo.

 

Vučić je rekao i da je "odlično razumeo poruku" kancelara Austrije i zahvalio mu što je to rekao "na otvoren način" jer građani Srbije "treba da znaju šta su uslovi za ulazak u EU".

 

Kurc je u Beogradu takođe pohvalio ekonomske reforme Srbije i visok privredni rast, kao i pomoć zemalja Zapadnog Balkana Austriji i EU da se izbore s ilegalnom migracijom i švercom ljudi.

 

Posle susreta sa premijerkom Anom Brnabić, Kurc je iz Beograda otputovao u Prištinu.

 

Nakon sastaka sa Tačijem 6. novembra, Kurc je ponovio ono što je rekao u Beogradu - da će njegova zemlja podržati svaki sporazum koji u procesu normalizacije odnosa postignu Kosovo i Srbija. On je u Prištini istakao da će svaki sporazum, makar i korekcija granica ili razmena teritorija, dobiti podršku EU ako se o tome dogovore dve zemlje.

 

Vučić ide u Pariz - Srbija ne treba da bude izolovana zbog Kosova

 

Predsednik Srbije je izjavio i da će prisustvovati samitu u Parizu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uprkos protivljenju dela javnosti zbog isticanja zastave Kosova u Notr Damu, zato što smatra da Srbija ne sme samu sebe da izoluje u međunarodnim poslovima.

 

Komentarišući činjenicu što se zastava Kosova našla u pariskoj katedrali, Vučić je podsetio da se isticanje simbola Kosova dešava proteklih deset godina u svim važnijim evropskim prestonicama.

 

"Da li treba sebe da izolujemo? Da li želite da Srbija ne bude predstavljena u Parizu? Da tamo bude predstavljen Tači, a da Srbija, zemlja koja je izgubila 28% stanovništva u tom ratu, ne bude predstavljena? Da li je to razlog da ne razgovaram sa Putinom, Trampom, Makronom... ili da ne trgujemo ni sa kim? Srbija ne može da glumi uvređenu mladu", ocenio je Vučić.

 

Kako je prenela agencija AFP, uprava pariske katedrale Notr Dam saopštila je da je odluka o stavljanju zastave Kosova u okviru obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata doneta na osnovu spiska zvaničnika pozvanih na komemoraciju 11. novembra u Parizu.

 

Vučić je kazao i da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da "ne zna kada će se on desiti".

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta