Književnica Jelena Lengold, sa još troje laureata, dobitnica je Nagrade Evropske unije za literaturu (EUPL) za kratku priču. Laureati iz Srbije, Luksemburga, Rumunije proglašeni su na svečanosti povodom desete godišnjice EUPL, koja je pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta održana u dvorcu Belvedere u Beču. Nagrade su uručili austrijski ministar za EU, umetnost, kulturu i medije Gernot Blimel i evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navraćič.

 


Konkurs pod motom "Jedna evropska priča: Laureati EUPL ispisuju Evropu", raspisan je povodom deset godina od osnivanja Evropske nagrade za književnost. Pravo učešća na konkursu imali su dosadašnji dobitnici nagrade. Oni su pozvani da napišu kratku priču na savremene evropske teme.

 

Na konkurs se, od dosadašnjih ukupno 106 laureata, odazvalo 36 pisaca iz 26 evropskih zemalja, i njihove kratke priče objavljene su u višejezičnoj publikaciji "European Stories" koje može i da se preuzme na sajtu EUPL.

 

Jelena Lengold je za priču "Jasmin i smrt" na temu predrasuda osvojila Javnu nagradu za koju se glasalo onlajn. Ona je Evropsku nagradu za književnost dobila 2011. godine za knjigu priča "Evropski mađioničar", koja je u međuvremenu prevedena na desetak evropskih jezika.

 

Nagradu stručnog žirija osvojila je rumunska kjiževnica Ioana Parvulesku za priču "A voice", o mladoj Rumunki koja kao izbeglica postaje zaštitni glas Radija slobodna Evropa i glas slobode za mlade Rumune u vreme hladog rata. Stručni žiri činili su ugledni novinari, publicisti i autori.

 

Nagradu poslanika Parlamenta EU podelili su, zbog pođednakog broja glasova, književnici iz Luksemburga Žan Bak (Jean Back) i Gast Greber (Gast Groeber), za priče "Evropski oblaci" i "Current weather warning: predominantly heavy fog" (Aktuelno meteo-upozorenje: pretežno gusta magla).

 

Na svečanosti je makedonskoj književnici Lidiji Dimkovskoj dodeljeno i posebno priznanje za kulturno nasleđe, pošto se 2018. obeležava i kao Evoropska godina kulturnog nasleđa.

 

Dimkovska je prinanje dobila za priču "Kada sam napustila Karla Libknehta" u kojoj je prikazala kako stanovnici različitih evropskih zemalja dele zajedničko znanje, poput imena ulica, geografskih referenci, protesta i komentara o nacionalnim jezicima i književnostima, saopštio je EUPL.

 

Književni konkurs za najbolju evropsku priču raspisao je konzorcijum EUPL koji čine Evropski savet pisaca, Evropska federacija izdavača i Evropska i međunarodna federacija knjižara i distributera, uz podršku Evropske komisije za književnost.

 

Predsednik Evropskog saveta pisaca Gunar Ardelius (Gunnar) rekao je da je nagrada u proteklih deset godina omogućila da više od 100 pisaca iz različitih evropskih zemalja postane dostupno široj čitalačkoj publici. "Nama su svi jezici EUPL ravnopravni, jer danas laureati EUPL ispisuju Evropu", rekao je Ardelius.

 

Predsednik Evropske federacije izdavača Rudi Vanšonbek (Rudy Vanschoonbeck) rekao je da su pristigle kratke priče "demonstrirale snagu književnosti da učini da čitalac putuje, razume i zavoli druge kulture".

 

Austrijski ministar Gernot Blimel rekao je na svečanosti, koja je prvi put održana u Beču umesto u Briselu, da u EU postoje velike razlike u pogledima, ali ne kada je reč o umetnosti i kulturi.

 

Blimel je naglasio da posebno u Austriji kultura ne sme biti posmatrana kao nešto nacionalno ograničeno, već se moraju podvući njeni međunarodni aspekti.

 

Izvor: Beta

Foto: EUPL