Kuća norveško-srpskog prijateljstva u Gornjem Milanovcu, podignuta 1987. godine kao simbol prijateljstva dva naroda i u znak sećanja na građane bvše Jugoslavije koji su u vreme Drugog svetskog rata internirani u logore u Norveškoj, treba da bude prodata na javnom nadmetanju zbog duga nešto većeg od 3.000 evra, javili su mediji. Prodaje ipak neće biti - Norveško društvo u Srbiji saopštilo je 9. novembra da je sa tužiocima dogovoren način isplate duga, čime će poziv za prinudnu prodaju biti povučen.Zbog najavljene prodaje Norveške kuće, u kojoj se od otvaranja nalazila i muzejska postavka posvećena građanima ubijenim u nacističkim logorima u Norveškoj, žaljenje je izrazila i ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji.

 

Portal GMinfo.rs objavio je 8. novembra, pozivajući se na sudske odluke i odluke izvršitelja, da je oglašena prodaja kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće.

 

Prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva od 362.577,58 dinara. Procenjena vrednost objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjene vrednosti.

 

Prodaja tog kulturnog, muzejskog i ugostiteljskog objekta, jednog od simbola Gornjeg Milanovca, oglašena je zaključkom javnog izvršitelja iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu.

 

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji te kuće i da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

 

U saopštenju Ambasade Norveške se navodi da je Bjornstad kazao da to društvo pokušava da pronađe rešenje da sačuva samu Kuću, a posebno muzej koji je u njoj smešten.

 

"Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata", rekao je Bjornstad.

 

Norveška kuća je izgrađena 1987. godine donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

 

Izgrađena je u obliku tradicionalne srpske brvnare i vikinškog broda, koji su spojeni u jednu celinu čime na  simboličan način predstavlja prijateljstvo dva naroda.

 

Norveška kuće, izgrađena po nacrtu arhitekte Aleksandra Đokića, je 1987. godine dobila prestižnu arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

 

Gradili su je građevinari Graditelja od norveškog drveta, isečenog tačno po specifikacijama i poslatog sa severa Evrope u Šumadiju.

 

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena građanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

 

Iz beogradskih logora Banjica i Sajmište 1942. godine u Norvešku je odvedeno 4.208 robijaša, uglavnom partizana. Najviše Srba, 3.841, potom 165 Hrvata, 179 muslimana i 83 robijaša drugih nacionalnosti. Odvedeni su mladi ljudi, kako bi na severu Norveške gradili puteve i pruge. Do 1945. godine zbog teških uslova nastradalo je njih 3.000.

 

Izvor:Beta

Foto: Opština Gornji Milanovac