Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici izjavio je 14. novembra da će lokalne zajednice morati u najvećoj meri da sprovedu pravne tekovine EU i da budu u stanju da pomognu pristupanju Srbije Uniji. Fabrici je istakao da će javna uprava na lokalnom nivou morati da bude u stanju da upravlja fondovima.

 

"Bitno je da lokalne zajednice budu te koje će u najvećoj meri morati da sprovode pravne tekovine Evropske unije. Ne samo što moramo da imamo jaču ekonomiju unutar čitave zemlje, već moramo da dovedemo opštine i javnu upravu na lokalnom nivou na taj nivo da može da komunicira sa EU", kazao je Fabrici novinarima u Kragujevcu.

 

Navodeći da EU godinama podržava lokalne zajednice u Srbiji, Fabrici je ukazao da će jaka ekonomija u njima osnažiti Srbiju.

 

Po njemu, veoma je bitno da se radi zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine, poljoprivrede, ekonomije i sve to mora da se sprovede na lokalnom nivou.

 

"Javna uprava na lokalnom nivou mora da bude u stanju da upravlja fondovima. U jednoj rečenici možemo da kažemo da nam je neophodno da lokalne zajednice budu u stanju da pomognu pristupanju Srbije EU", kazao je Fabrici posle obilaska Legata akademika Nikole Koke Jankovića, čija izgradnja je finansirana sredstvima Evropske investicione banke i Kragujevca.

 

Naveo je da je u martu pokrenut novi projekat EU PRO čija je vrednost 25 miliona evra u periodu od tri godine, a da je akcenat stavljen na razvoj ekonomije i socijalne infrastrukture.

 

Fabrici je naveo da su od marta objavljena dva javna poziva i da su dodeljena sredstva u iznosu od šest miliona evra za projekte.

 

"Mogu da konkurišu 99 opština južno od Beograda, a najbolji projekti na osnovu konkurentnosti osvojiće sredstva", rekao je Fabrici.

 

On je kazao da su odobrena ukupno 34 projekta u Srbiji, a gradu Kragujevcu tri projekta.

 

Šef Delegacije EU danas je u Kragujevcu uručio odluke o finansiranju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u 34 lokalne samouprave.

 

Uz finansijsku podršku EU od preko pet miliona evra te lokalne samouprave će realizovati projekte koji se odnose na izradu tehničke i planske dokumentacije, kao i projekte poslovne infrastrukture.

 

Gradu Kragujevcu je do sada kroz EU PRO odobreno fiansiranje tri projekta u ukupnoj vrednosti od blizu milion evra - projekat revitalizacije i proširenja braunfild lokacije i staroj industrijskoj zoni, projekat za sanaciju mosta preko reke Lepenice i projekat izgradnje otvorenih sportskih terena u Velikom parku.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta