Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 20. novembra da je odbijanje zahteva Kosova za članstvo u Interpolu uspeh "male, prkosne i ponosne zemlje", ali da zbog toga ne treba biti euforičan i ponižavati Prištinu. Vučić je pozvao kosovske Albance da ishod glasanja u Generalnoj skupštini Interpola "ne dožive kao debakl ili veliki poraz već kao otrežnjenje". Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

 

O prijemu Kosova se glasalo u dva kruga i posle drugog je za prijem bilo još manje članica nego posle prvog - za 68, protiv 51 a uzdržanih 16, što znači da Kosovo nije dobilo potrebnu dvotrećinsku podršku članica.

 

Kosovo je 2008. progasilo nezavisnost koju Srbija ne priznaje. Nezavisnost Kosova ne priznaje ni pet članica EU - Španija, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka.

 

Vučić je na konferenciji za štampu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, sazvanoj nakon što su iz Dubaija stigle vesti da Kosovo neće postati članica Interpola, rekao da se Srbija nadala dobrom rezultatu, ali da su ostvareni bolji rezultati od očekivanih.

 

"Ponosan sam na borbu svoju zemlje, na to što je jedna mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svetu, uspela da se izbori poritv najmoćnijih sila sveta i da pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost", kazao je Vučić.

 

Predsednik Srbije rekao je i da će Beograd nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom.

 

Postizanje sveobuhvatnog sporazuma Beograda i Prištine jedan je od uslova za napredak Srbije na putu ka EU. Srbija je kandidat za EU i do sada je otvorila 14 pregovaračkih poglavlja.

 

Vučić je takođe pozvao kosovske Albance da "razumeju da svet nije više unipolaran i da je rešenje u dogovoru sa Beogradom a ne da neko Srbiji nameće rešenja".

 

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je odbijanje zahteva Kosova nazvao velikom pobedom Srbije i srpskog naroda i dokazom da se ništa ne može rešavati na silu i bez dogovora sa Beogradom.

 

"Njima je falilo 36 glasova. Pa nije im ni (austrijski kancelar Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: 'Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?'", rekao je Dačić.

 

On je ocenio da je stav kancelara Austrije, koja trenutno predsedava EU, nedosledan jer on ne prihvata viznu liberalizaciju za građane Kosova ali hoće da Kosovo uđe u Interpol.

 

Dačić je rekao da je odluka Generalne skupštine Interpola pobeda međunarodnog prava i da pokazuje da Priština mora da se vrati dijalogu i da zajedno sa Beogradom reši međusobne probleme.

 

"Svi kažu da je to policijska organizacija. Ako je policijska, što su zapeli da uđu tamo kada su oni već svi ušli, kada su već svi na poternici", rekao je Dačić.

 

Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji stanja u Briselu uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Taj dijalog je trenutno u zastoju i, prema Vučićevim rečima, neće biti nastavljen dok Kosovo ne ukloni trgovinske barijere koje je uvelo na robu iz Srbije i BiH suprotno pravilima CEFTA.

 

Inače, pred glasanje u Interpolu delegatima se obratio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović koji je reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

 

Potom je počela rasprava u kojoj su se, kako prenosi RTS, u korist Srbije za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija i Rusija. Podršku su Srbiji prethodno pružili i predstavnici Namibije, Rumunije, Venecuele i Surinama.

 

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za članstvo u svetskoj policijskoj organizaciji – 2010, 2015. i 2017. godine, kada je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre Generalne skupštine povukao zahtev zbog nedovoljne podrške.

 

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, zaseda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za međunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

 

Interpol ima 192 članice, a od međunarodno priznatih država u njegovom članstvu nisu Severna Koreja i nekoliko pacifičkih država. Članice nisu ni neke teritorije sa spornom državnošću kao što su Severni Kipar, Tajvan, Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

 

Tači: Pobedio je organizovani kriminal, gubitnici su Kosovo i Srbije

 

Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

 

"Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo", rekao je Tači.

 

On je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno.

 

Kosovski predsednik vidi mogućnost rešavanja problema učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU.

 

"Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD-om i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom", rekao je on.

 

Đukanović: Odluka Interpola vraća Prištinu za pregovarački sto

 

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović izjavio je da će odbijanje zahteva za članstvo Kosova u Interpolu, omogućiti vraćane Prištine za pregovarački sto sa Beogradom, koji se vodi u Briselu.

 

"Verujem da će ovo što se desilo sa glasanjem za članstvo u Interpol, pospešiti da Priština racionalnije sagledava svoju poziciju i da će ozbiljnije pristupiti dijalogu u okviru kojeg će sigurno jedna od tema biti i njeno predstavljanje na međunarodnom planu", kazao je Đukanović za agenciju Beta.

 

Đukanović, koji je i profesor na Fakultetu političkih nauka, ocenio je i da se Priština može posmatrati kao "dugoročni gubitnik" kada su u pitanju njeni zahtevi za ulazak u Unesko ili Ujedinjene nacije.

 

"Očigledno je da se broj onih koji glasaju za članstvo Kosova u pojedinim međunarodnih organizacijama ne poklapa sa brojem priznanja koji oni imaju", dodao je on.

 

Prema njegovim rečima, sada se može očekivati i da Priština ukine odluku o uvođenju taksi na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

 

"Priština sada treba da ukine takve ekonomske mere, jer će se na taj način otkloniti prepreka za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine i za njegovo uspešno okončanje", kazao je Đukanović.

 

Izvor: Beta, EURACTV.rs

Foto: Beta