Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je da vlada Kosova hitno mora da ukine odluke o taksi na robu iz Srbije i BiH. EU je takođe tražila poštovanje sporazuma CEFTA. Vlada Kosova obrazložila je uvođenje taksi od 100% činjenicom da se kosovski proizvođači sreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije, tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Predsednik Srbije rekao je da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum. On će 22. novembra u Beogradu razgovarati sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije povodom odluke Prištine da poveća taksu na uvoz.

 

Mogerini je navela da se odlukom vlade Kosova o povećanju takse na robu iz Srbije i BiH na 100% pogoršava situacija nakon što je Priština pre nedavno uvela takse od 10%.

 

"Kosovska vlada mora odmah da povuče te odluke", navela je Mogerini u saopštenju.

 

Mogerini je rekla da takse od 100% predstavljaju očigledno kršenje Centralnoevropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA) i duha Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između Evropske unije i Kosova.

 

Brisel je ponovo reagovao i portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančič istakla da je EU nadležna da nadzire sprovođenje CEFTA a da ga Priština prekršila taj sporazum.

 

EU je izdala jasno saopštenje da je Priština uvođenjem taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH prekršila odredbe sporazuma CEFTA o slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, izjavila je 22. novembra u Briselu Kocijančič.

 

Ona je podvukla da Brisel očekuje da sekretarijat CEFTA i sve strane preduzmu neophodne mere da se zajamči poštovanje tog sporazuma.

 

Portparolka visoke predstavnice EU Federike Mogerini je naglasila da Brisel na to ima pravo jer "EU nadzire sprovođenje svih obaveza koje su preuzeli partneri u regionu, a CEFTA je okosnica regionalne saradnje na Zapadnom Balkana i to je ključni deo regionalnog ekonomskog prostora, koji je pokriven i sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju" sa EU.

 

Maja Kocijančič je time odgovorila na pitanja novinara kosovskih medija na albanskom jeziku kako je visoka predstavnica EU Mogerini mogla zahtevati da vlada u Prištini povuče odluku o taksi od 100% na uvoz iz Srbije i BiH, ako se dosad o tome nije izjasnio nadležni sekretarijat CEFTA i ne predstavlja li to pritisak EU koja nije članica CEFTA.

 

Saopštenje visoke predstavnice EU Mogerini "jasno predočava da kosovska vlada nije postupila na pravi način" i da je to kršenje regionalnog CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini. Kosovska vlada zato mora povući meru o uvođenju taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije i Bosne, navela je Maja Kocijančič.

 

Ona je podsetila da se već neko vreme očekuje da sekretarijat CEFTA o razvoju saradnje u tom sporazumu izvesti EU i partnere u regionu.

 

Predstavnica za štampu Federike Mogerini je podvukla da to istovremeno nije u duhu Sporazuma o stabilizaiji i pridruživanju, koji su vlasti u Prištini potpisale s Evropskom komisijom.

 

"U celini gledano, a to smo mi stavili do znanja u mnogim saopštenjima i razgovorima", ukazala je Maja Kocijančič.

 

" I Srbija i Kosovo su se mnogo puta žalili na ono što se zbiva u njihovim odnosima, a mi smo naglasili da se to mora rešavati kroz dijalog, u kojem je Evropska unija i dalje spremna da pomaže", dodala je.

 

Kocijančič je izrazila uverenje da "sve akcije, mere, saopštenja Kosova i Srbije koje druga strana smatra izazovnim i uvredljivim, uznemiruju i ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa".

 

I zato, kazala je Maja Kocijančič, "mi tražimo od vođstva obe strane da odmah prekinu s takvim provokacijama i usredsrede se na dijalog o normalizaciji odnosa bez daljih preduslova".

 

Priština mora da brani svoje interese

 

Vlada Kosova je na predlog ministra trgovine i industrije Endrita Šalje usvojila 21. novembra odluku o povećanju takse za uvoz robe iz Srbije sa 10 na 100%.

 

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj, najavljujući povećanje taksi, na Tviteru je naveo da Priština mora braniti svoje vitalne interese, pošto Srbija "nastavlja svoju agresivnu kampanju na međunarodnoj pozornici" i da podriva proces normalizacije.

 

Portal koha.net je preneo da je Vlada Kosova odluku usvojila većinom glasova. Taj portal je preneo i da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da između Kosova i Srbije već izvesno vreme ne funkcioniše sporazum CEFTA.

 

"Budući da je tako, ja podržavam ovaj predlog", kazao je Haradinaj na sednici Vlade Kosova.

 

U obrazloženju predloga odluke o povećanju taksi na 100%, ministar trgovine i industrije Kosova je rekao da je imao u vidu analize odeljenja za trgovinu u tom resoru.

 

"Kosovski proizvođači se susreću sa različitim netarifnim barijerama od strane Srbije tako da kosovski proizvodi ne mogu da uđu na srpsko tržište. Srpske vlasti ne priznaju analize kosovskih proizvođača i zahtevaju ponovnu procenu kosovskih proizvoda. I pitanje tranzita i dalje ostaje ozbiljna smetnja za kosovske kompanije dok uvoze ili izvoze u zemlje EU i prolaze kroz teritoriju Srbije", kazao je Šalja.

 

On je naveo i da i BiH ima iste trgovinske barijere prema Kosovu kao i Srbija.

 

"Trgovinska razmena između Kosova i BiH jasno pokazuje da se povećava uvoz u odnosu na izvoz kosovskih roba. Istovremeno kosovske kompanije ne mogu da budu deo ponuda u javnim ponudama u Srbiji. Sa druge strane ima preko sto javnih ponuda koje su kompanije iz Srbije dobile na Kosovu", rekao je ministar.

 

Šalja je dodao da "niko ne može zahtevati da prodaje svoje proizvode na kosovskom tržištu a da zabrani prodaju kosovskih proizvoda na svom tržištu".

 

"To je recipročan odnos koje mi zahtevamo. Upravo polazeći od toga, tražim da prihvatite predlog koji ste dobili", kazao je Šalja.

 

Vučić: Nećemo uvoditi kontramere Prištini niti kršiti CEFTA sporazum

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. novembra da Beograd neće uvoditi kontramere Prištini, niti kršiti CEFTA sporazum jer je kako je rekao, "Srbija ozbiljan i pouzdan partner svakome u Evropi".

 

Vučić je takođe najavio sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije koji, kako je rekao, hoće da organizuju proteste i blokade zbog odluke da se takse na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovu povećaju sa 10 na 100%.

 

On je ocenio i da je cilj te odluke Prištine da se "tiho sprovede najsnažnije i najbrže etničko čišćenje Srba južno i severno od Ibra".

 

Vučić je rekao i da će se Vlada Srbije obratiti članicama Saveta bezbednosti UN i EU koje će upoznati sa kako je rekao, "činjenicama o kršenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i CEFTA sporazuma" od strane Prištine.

 

Naveo je i da Srbija "ni na koji način" neće uzvraćati sličnim merama jer kako je rekao, želi da ostane pouzdan partner svima.

 

"Nećemo zaustavljati ni njihove kamione, ni putnička vozila niti promet robe ka Kosovu i Metohiji jer hoćemo da pokažemo razliku između odgovornog ponašanja sa jedne, i neodgovornog ponašanja sa druge strane. Mi ćemo sve učiniti da sačuvamo mir i da ne odgovaramo na provokacije ali ćemo ostati uz svoj narod", kazao je Vučić.

 

Predsednik Srbije razgovarao je i sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke - i šefom Delegacije EU i upozorio na moguće posledice "neodgovornog poteza" Prištine o povećanju taksi na srpsku robu.

 

Ambasadori su izrazili zabrinutost zbog moguće destabilizacije, kao i za budućnost dijaloga, apelujući na Vučića i Vladu Srbije da racionalno i mirno pristupe rešavanju najnovije krize, navodi se u saopštenju predsedništva Srbije.

 

U međuvremenu je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da je veoma teško odgovoriti na "besmislene i nerazumne mere" koje je Priština preduzela prema Srbiji i povećala takse za uvoz robe, navodeći da se nada da neće biti kontra mera.

 

"Nesrećna je ova njihova mera. Kada razgovaramo o CEFTA sporazumu, mi govorimo i o međusobnom priznavanju profesionalnih i akademskih kvalifikacija i protoku ljudi, a ne samo roba i usluga u regionu. Sve sa ciljem da napravimo zajednički ekonomski prostor. Ovakve odluke nas vraćaju u 19. vek", rekla je Brnabić 21. novembra u Novom Sadu.

 

Dodala je da je već čula izjave visokih predstavnika EU, te da joj te izjave govore da će situacija biti rešena.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta