U Rektoratu Univerziteta u Beogradu 23. novembra je predstavljena nova knjiga "EU Pojmovnik", prva publikacija te vrste na sprskom jeziku koja omogućava bolje razumevanje institucija, politika i trendova EU. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici uručio je "EU Pojmovnik" rektorki Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanki Popović i dekanu Fakulteta političkih nauka (FPN) prof. dr. Draganu Simiću a biblioteka FPN je od Delegacije EU dobila i 50 knjiga na engleskom o politikama EU.

 

Na debati "Razgovarajmo o EU" u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), na kojoj je predstavljen "EU Pojmovnik", Fabrici je čestitao Univerzitetu 210. godišnjicu i istakao da je EU posvećena da pomogne obrazovanju u Srbiji i da na tom poslu "tesno" sarađuje sa institucijama Srbije.

 

"Ljudski kapitala je ključan u razvoju svakog društva", istakao je šef Delegacije EU u Srbiji.

 

Fabrici je podsetio da će Srbija 2019. postati programska zemlja u Erazmusu +, što znači da će ubuduće u okviru tog programa namenjenog mladima delovati kao i članice EU.

 

Urednik "EU Pojmovnika" prof. dr Vladimir Medović sa Univerziteta privredna akademija u Novom Sadu rekao je da je ta knjiga rečnik pojmova koji treba da doprinese boljem razumevanju EU i evrontegracija Srbije.

 

"EU Pojmovnik" sadrži dve osnovne sekcije uz pet tematskih celina i ukupno 215 termina koji utiču na život pola milijarde žitelja EU.

 

"EU je izraz vere i poverenja među ljudima ali je to pretočeno u konkretne ideje i projekte. Zato je važno razumeti šta je EU", kazao je Fabrici.

 

Nakon svečanog uručenja poklona Delegacije EU Univerzitetu u Beogradu i FPN, studenti su rektorki i Fabriciju postavljali pitanja o procesu pristupanja, predstojećim evropskim izborima, "aršinima" za prijem u EU, izazovima  u EU, programu Erazmus+.

 

Fabrici je u debati rekao i da EU podržava pregovore Beograda i Prištine, da je uključena u taj proces i da može da ga olakša.

 

"Kosovo je važno ali su važne i sve reforme koje za rezultat imaju napredak koji društvo vidi i oseća", kazao je Fabrici.

 

Fabrici: Dijalog Beograda i Prištine potreban više nego ikada

 

Šef Delegacije EU u Srbiji izjavio je na marginama skupa za Euraktiv Srbija i Betu da je dijalog između Beograda i Prištine neophodan i da na to ukazuju poslednji događaji.

 

EU traži od vlasti Kosova da deluju u skladu s vladavinom prava, rekao je on.

 

Kada je reč o taksama od 100 odsto na robu iz Srbije, Fabrici je rekao da to predstavlja kršenje sporazuma CEFTA i da vlasti u Prištini treba to da shvate i da povuku te mere.

 

Sve to pokazuje da je više nego ikada neophodan dijalog, rekao je Fabrici i pozvao Beograd i Prištinu da se angažuju na dijalogu.

 

"EU je odlučna da taj dijalog olakša", rekao je Fabrici.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta