Evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštio je da se odlukom Prištine o uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosni i Hercegovini ugrožava Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini i rekao da će pozvati kosovske vlasti da odblokiraju regionalnu trgovinu i saradnju. "Pozvaću moje sagovornike na Kosovu da odblokiraju regionalnu saradnju i trgovinu i naglasiti potrebu povratka dijalogu", napisao je Han na Tviteru uoči polaska za Prištinu.

 


Pre posete Prištini Han je 3. decembra o taksama na robu iz Srbije i BiH u Beogradu više od dva sata razgovarao sa predsednikom Srbije Alekšndrom Vučićem.

 

Han je na Tviteru napisao da je sastanak bio dobar i da su Vučić i on "razmotrili uvođenje tarifa za robu iz Srbije i BiH na Kosovu koje ugrožavaju CEFTA, regionalnu saradnju".

 

"Saglasili smo se da je hitno potrebna deeskalacija", naveo je evropski komesar.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučć ocenio je u razgovoru sa Johanesom Hanom da je povećanjem taksi na srpsku robu, koje je uvela Priština, dodatno prekršen sporazum CEFTA i da te mere vode ka punoj destabilizaciji regiona, to jest da mogu dovesti do dublje eskalacije, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

 

"Vučić je zahvalio Hanu na razumevanju situacije i na želji da problem reši, kao i na njegovoj pomoći Srbiji na evropskom putu, naglasivši da je za dalji napredak regiona ključno očuvanje mira i stabilnosti, kao i dalje evropske integracije. On je istakao da je Srbija spremna da nastavi dijalog s Prištinom, nakon što Priština povuče neodgovorne poteze", navedeno je u saopštenju.

 

Predsednik Srbije je ponovio da Srbija neće uzvraćati bilo kakvim kontramerama, jer želi da ostane pouzdan partner kako u regionu, tako i u Evropi i svetu.

 

Han je, kako se navodi u saopštenju, izjavio da dugotrajna stabilnost zahteva pomirenje i dobrosusedske odnose i izrazio punu podršku naporima da se kriza reši mirnim putem, uz poštovanje normi međunarodnog javnog prava, kao i postignutih regionalnih sporazuma.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je 3. decembra da je dobro što komesar Han ide na Kosovo ali da je sada na probi cela međunarodna zajednica koja mora da pokaže da li može da kontroliše Prištinu.

 

"Ne mogu da verujem da tako moćne zemlje ne mogu da utiču na Prištinu", rekao je Dačić u pauzi skupa "Pojas i put" u Beogradu. On je poželeo uspeh Hanu i njegovoj misiji, napominjujući da "ne sumnja u njegove dobre namere", ali i da ne zna kako će sve to da završi.

 

Očekuje se da će se Han 3. decembra u Prištini sastati sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem.

 

Kosovski mediji preneli su da će se na dnevnom redu susreta Hana sa kosovskim zvaničnicima naći liberalizacija viznog režima, takse koje su uvedene Srbiji i BiH, sprovođenje energetskog sporazuma Kosova i Srbije, a kao tema je navedeno i pitanje avijacije, iako mediji nisu pojasnili detalje.

 

Prištinska televizija KTV javila je da će se Han sastati i sa predstavnicima predstavnicima kosovske opozicije, ali ne i sa poslanicima Srpske liste, iako su oni zatražili sastanak sa njim.

 

Johanes Han bi, kako je javio KTV, trebalo da se sastane sa predstavnicima Demokratskog saveza Kosova i Socijaldemokratske partije Kosova.

 

Poslanik Srpske liste Igor Simić je 2. decembra za RTK2 rekao da su se poslanici te liste zatvorili u prostorijama poslaničke grupe u Skupštini Kosova sa jednim jedinim zahtevom, a to je sastanak sa komesarom Hanom. Želimo da ga upoznamo sa situacijom na terenu pre nego što ovo eskalira i ode predaleko", rekao je Simić.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta