Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da takse koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaju na snazi, i da je Priština na takav potez bila prinuđena ponašanjem Srbije i BiH. Haradinaj je posle sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Johanesm Hanom rekao da te takse nisu uperene protiv Srba, niti protiv bilo koje zajednice, i da Kosovo ostaje privrženo evropskim integracijama.Haradinaj je novinarima 3. decembra rekao da su on i Johanes Han razgovarali o mnogim temama među kojima su bile i dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i uvođenje takse na robu iz Srbije i BiH.

 

Haradinaj je rekao da će takse biti ukinute kada Srbija prizna nezavisnost Kosova i da je komesaru Hanu stavio do znanja da je Kosovo bilo prinuđeno da je uvede zbog neprekidnih smetnji koje vrši Srbija. On je rekao da odluka o uvođenju taksi nije uperena protiv Srba, građana Kosova, niti protiv bilo koje druge zajednice.

 

Haradinaj je naglasio je da je Vlada Kosova opredeljena za evropske integracije, dodajući da je Kosovo ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viza i da zahteva ukidanje viza za građane Kosova.

 

Komesar Johanes Han je rekao da je tokom posete Beogradu i Prištini stranama ponudio ideje kako da reše pitanje slobodne trgovine u regionu, ne iznoseći detalje tih predloga.

 

Han je rekao da sve zemlje koje streme EU treba prvo da rešavaju međusobne probleme i istakao da su sastanci sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem bili otvoreni i konstruktivni.

 

"Svih šest zemalja (Zapadnog Balkana) imaju evropsku perspektivu, ali jedan od ključnih kriterijuma da bi se postalo članicom EU je da se reše sva bilateralna pitanja. U ovom slučaju pitanje dijaloga sa Srbijom", kazao je Han.

 

Evropski komesar je rekao da svi u EU znaju za teškoće koje Kosovo ima u oblasti trgovine.

 

"U interesu je obe strane da se bave tim pitanjima i ja sam predložio da se obe zemlje usredsrede na rešavanje pitanja koje se odnose na trgovinu. To znači više biznisa i mnogo više novih radnih mesta", kazao je Han.

 

Govoreći o liberalizaciji viznog režima EU za građane Kosova, Han je rekao da je Kosovo završilo svoj deo posla i da je sada red na Uniji, dodajući da veruje da će se to dogoditi 2020. godine.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 3. decembra da će to što Kosovo ne odustaje takse na robu iz Srbije, imati katastrofalne posledice ako neko Prištinu ne urazumi u najkraćem mogućem roku.

 

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da Srbija neće pristati na ucene iz Prištine i da neće nikada priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

 

On je kazao i da uvođenje dažbina na robu iz Srbije neće imati veće posledice po srpsku privredu, već da vlasti u Prištini to čine da bi proterale srpsko stanovnišvo s Kosova.

 

Prema Vučićevim rečima, uvođenje taksi na robu i najava formiranja kosovske vojske "dovode ceo region u najviši stepen opasnosti".

 

Vučić je rekao "neka razmisle svi oni koji podržavaju Prištinu" pre nego što se krene u nešto što može dovesti do katastrofe.

 

On je kazao da Srbija sve vreme radi na smirivanju tenzija i da želi da se pronađe neko rešenje.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta