Zemlje članice EU saglasile su se da Srbija na Međuvladinoj konferenciji 10. decembra otvori dva poglavlja u pregovorima sa EU. Radio slobodna Evropa preneo je, pozivajući se na diplomatske izvore, da su zeleno svetlo za otvaranje poglavlja dali 5. decembra na sastanku u Briselu Stalni predstavnici zemalja članica EU. Radio podseća da je Srbija očekivala otvaranje najmanje tri poglavlja, dok su u jednom trenutku članice EU ozbiljno razmatrale mogućnost da ne otvore ni jedno poglavlje zbog nedovoljnog napretka na planu vladavine prava.

 I Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović rekla je 5. decembra da će se u Briselu 10. decembra održati međuvladina konferencija na kojoj bi trebalo da se otvore dva poglavlja, i to poglavlje 17 koje se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku, i poglavlje 18 koje se odnosi na statistiku.

 

"U Brisel smo poslali sedam pregovaračkih pozicija, odnosno poglavlja koja su bila tehnički spremna, odnosno prošla sve neophodne procedure u našim institucijama i Evropskoj komisiji", kazala je Jadranka Joksimović novinarima i dodala kako smatra da je relativno mali broj poglavlja koja će biti otvorena posledica toga što politika proširenja trenutno nije u prvom planu članicama EU.

 

Diplomatski izvori RSE su naveli da je do promene stava došlo nakon zaoštravanja klime na relaciji Priština - Beograd i da su neke zemlje EU smatrale da bi otvaranje novih poglavlja moglo služiti kao "moralna kompenzacija za 'udarac' koji je Srbiji zadat kosovskim tarifama".

 

Ti diplomatski izvori su takođe podvukli da među većim članicama EU vlada mišljenje da bi otvaranje novih poglavlja služilo i da se ne ugroze šanse za mogući uspeh u dijalogu sa Prištinom.

 

Ministarka Jadranka Joksimović rekla je novinarima u Beogradu da nije "ni preterano zadovoljna, ali ni nezadovoljna".

 

"Dinamika postoji, otvaramo poglavlja, pokazujemo da se reforme sprovode, idemo dalje. To je proces koji je nekad uspešan, nekada manje uspešan, bitno je da Srbija ide napred", istakla je Joksimovićeva.

 

Prema njenim rečima, 19 zemalja Unije je dalo saglasnost za otvaranje najmanje tri poglavlja, bilo je zemalja koje su potvrdile i četiri i pet poglavlja, neke su bile za otvaranje jednog poglavlja, a neke ni za jedno, ali kako se odluka donosi konsenzusom, postignut je dogovor da se otvore dva poglavlja.

 

Govoreći o vladavini prava i izveštaju o napretku u poglavljima 23 i 24, ona je kazala da napredak u tim poglavljima članice unije uzimaju u obzir kada donose odluku koliko će novih poglavlja biti otvoreno, kao i poglavlje 35 koje prati implementaciju Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

 

Joksimovićeva je istakla da kao ministar sa iskustvom u oblasti evropskih integracija, može da kaže da je Srbija sada imala značajniji napredak u oblasti vladavine prava, ali da i pored toga nije otvorila više poglavlja.

 

Govoreći o Poglavlju 35, navela je da je moglo da se konstatuje samo odsustvo političke volje i bilo kakvih konstruktivnih poteza od strane Prištine, koja nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, "već je unilateralnim potezima unazadila i onako lošu atmosferu i poverenje".

 

"Potezi Prištine izvrgli su ruglu koncept evropskih vrednosti koje mi u regionu treba da negujemo. Evropska unija je nastala na slobodi kretanja robe, ljudi i usluga i to su temeljne evropske vrednosti, koje se uz slobodu medija i vladavinu prava unapređivale", kazala je Joksimovićeva.

 

Izvor: Beta

Foto: EU