Nemačka je u okviru projekata razvojne saradnje u poslednjih 18 godina podržala Srbiju sa 1,8 milijardi evra, izjavio je ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib. Šib je rekao da su od 2000. godine, kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom GIZ, Nemačkom razvojnom bankom KfW, podržane reforme koje su usmerene na održiv ekonomski razvoj, životnu sredinu, obnovljive izvore energije, unapređenje administracije i pravosuđa, bolje obrazovanje za mlade, odnosno poboljšanje ukupnih uslova za život građana.

 


Tokom tih 18 godina sprovedeno je 80 projekata tehničke saradnje, i gotovo 60 projekata finansijske saradnje, rekao je ambasador 5. decembra na proslavi godišnjice nemačko-srpske razvojne saradnje u Skupštini grada Beograda.

 

"Srbija je kao buduća članica EU važan partner za nas, važna je za razvoj celokupog regiona i poboljšanje životnih uslova u Srbiji ima posledice i na bolji razvoj u jugoistočnoj Evropi. Za Nemačku Srbija je ključna zemlja u regionu", rekao je on.

 

Šib je ocenio da su dobro sprovedeni projekti koje je Nemačka pomogla u Srbiji merilo uspeha i da je svaki građanin neposredno ili posredno imao korist od tih projekata.

 

"Prvi ugovor o saradnji potpisan je samo 39 dana nakon demokratskih promena 2000. godine, a radilo se o pomoći od 30 miliona maraka za uvoz električne energije", podsetio je nemački ambasador.

 

Istakao je da je i u 2018. predviđeno gotovo 30 miliona evra za buduće projekte u Srbiji, sa težištem na ruralna područja.

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je Nemačka pomoć uložena u održivi razvoj i reformske procese u Srbiji.

 

"Neki od projekata koje je pomogla Nemačka su rehabilitacija i proširenje kapaciteta hidroelektrane Bajina Bašta, a sada se to radi i sa hidroelektranom u Zvorniku. Trenutno 21 opština radi na uvođenju sistema daljinskog grejanja uz pomoć sredstava iz Nemačke, dok 24 opštine rade na uvođenju sistema za prečišćavanje otpadnih voda", rekla je Joksimović.

 

Ona je rekla da je Nemačka najveći bilateralni donator razvojne pomoći za Srbiju i da svojim donacijama pomaže održivi razvoj lokalnih samouprava u Srbiji, ali je ocenila da to nije samo izraz solidarnosti, već i političke odluke da se pomognu one zemlje na koje se ozbiljno računa kao važne partnere.

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da u Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju oko 50.000 ljudi, dok samo u Beogradu radi 50 nemačkih firmi.

 

Radojičić je rekao da trenutno Beograd uz pomoć Nemačke sprovodi projekat unapređenja životnog standarda za 145 romskih porodica.

 

U Skupštini Grada Beograda priređena je i izložba "Dela znače" na kojoj su prikazani postojeći projekti koji se uz pomoć Nemačke sprovode u Srbiji u različitim oblastima. To su podrška reformi javne uprave i javnih finansija, edukacija i inkluzija manjinskih grupa, reforma stručnog i srednjeg obrazovanja, podsticanje preduzetnika i razvoj malih i srednjih preduzeća, energetska efikasnost.

 

Proslava 18 godina razvojne saradnje Nemačke i Srbije biće održana i u Subotici, Vranju, Trsteniku i Zaječaru - u kojima se realizuju značajni projekti u okviru partnerstva.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/NALED