Skupština Kosova usvojila je 14. decembra tri zakona kojima se obezbeđuje transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova, ali bez promene naziva tih snaga. Na dnevnom redu sednice koja je imala više svečarski karakter, bili su Zakon o Bezbednosnim snagama Kosova, Zakon o Ministarstvu odbrane Kosova i Zakon o službi u Bezbednosnim snagama Kosova. Osim Srpske liste, sve ostale parlamentarne stranke i koalicije podržavaju transformaciju BSK. Osnivanje oružanih snaga Kosova dodatno je zaoštrilo ionako napetu situaciju između Beograda i Prištine.

 


Iako se ime Bezbednosnih snaga Kosova ne menja, jer su za to potrebne ustavne promene koje zbog suprotstavljanja Srpske liste nisu moguće, menja se mandat snaga i one dobijaju atribute oružanih snaga.

 

Iz Vlade Kosova je najavljeno da će 14. decembra u 17 časova u kasarni "Adem Jašari" u Prištini biti organizovana ceremonija transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je najavljeno formiranje vojske Kosova najveća pojedinačna pretnja regionalnom miru na Balkanu i da to izuzetno zabrinjava Srbiju. "Za mene je ovo težak dan, nije dan koji doprinosi saradnji u regionu", kazala je Brnabić.

 

Brnabić je rekla da je posle jednostranih poteza Prištine, poput uvođenja taksi na robu iz Srbije, veoma teško govoriti o pregovorima i da je situacija daleko od dijaloga.

 

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da predsednik Srbije i vrhovni komandant vojske Aleksandar Vučić u narednih 72 sati, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba VS Milana Mojsilovića, obići više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB).

 

"Obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije", saopšteno je 13. decembra uveče.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je 14. decembra u Beogradu da stvaranje vojske Kosova treba da bude dugoročan proces i u skladu s ustavom Kosova, ali da to ne znači da je glasanje u kosovskom parlamentu protivno ustavu.

 

"Naš stav je jasan. EU deli mišljenje NATO da transformacija mora da bude inkluzivna, dugoročna i u skladu s ustavom Kosova", rekao je Fabrici i dodao da Brisel poziva Prištinu da poštuje sporazume koje je postigla s EU 2013. godine.

 

Uoči glasanja u Skupštini Kosova situacija u severnom, uglavnom Srbima naseljenom delu Kosovske Mitrovice bila je mirna, ali napeta.

 

U blizini glavnog mosta na Ibru, sa južne strane na kojoj žive Albanci, od jutra je raspoređeno više oklopnih transportera, džipova i ambulantnih vozila austrijskog kontigenta Kfora, dok je u severnom delu grada primetno prisustvo pripadnika Kosovske policije.

 

Građani severne Kosovske Mitrovice postavili su zastave Srbije na skoro svim lokalima, prodavnicama, ugostiteljskim objektima, kao i na prozorima i terasama stanova i kuća, navodeći da je to njihov odgovor na najavu formiranja vojske Kosova, ali i na isticanje zastava SAD širom Kosova južno od Ibra.

 

Prištinski mediji javili su da je uoči glasanja u parlamentu policija Kosova obavila opsežne i detaljne kontrole zgrade Skupštine i svih objekata u njenoj blizini. Takve su kontrole organizovane i u svim delovima Prištine u kojima treba da budu održane neke aktivnosti nakon usvajanja zakona.

 

Istovremeno pripadnici Jedinice za hitne reakcije Policije Kosova u južnom delu Mitrovice kontrolišu sva vozila koja ulaze u gradu i evidentiraju svako vozilo koje ulazi ili izlazi iz grada.

 

Predsednik Kosova Hašim Tači je 13. decembra pripadnicima BSK u kasarni "Adem Jašari" u Prištini rekao da se   proces transformacije vojske odvija prirodno i da će Vojska Kosova "uvek biti spremna da služi jačanju mira u zemlji, regionu i bilo gde to bude potrebno u svetu".

 

Kazao je da je odluka da se BSK daju ovlašćenja prave vojske zasluga svih građana Kosova. Dodao je da se Vojska Kosova razvijala u profesionalnu i multietničku, po standardima NATO, s višenacionalnim sastavom.

 

"Uključivanje svih zajednica u Oružane snage Kosova šalje najbolju moguću poruku. Pokazuje vrednosti i principe našeg društva. Pokazuje kako zajednice treba da budu integrisane u društveni i institucionalni život jedne demokratske države, u kojoj svaki građanin predstavlja dodatnu vrednost za državu. Stoga garantujem svim zajednicama na Kosovu, posebno srpskoj zajednici, da će BSK nastaviti da služi svim građanima bez ikakve etničke razlike", poručio je Tači.

 

"Dajemo garancije našim partnerima i svim državama da želimo održivi mir u ovom delu sveta. BSK će uvek bez razlike biti u službi i zaštiti svih građana i njihove imovine", rekao je Tači.

 

NATO je ranije saoštio da je formiranje Oružanih snaga Kosova suvereno pravo institucija Kosova, ali je alijansa zatražila da se promene izvrše putem ustavnih promena, a bilo je i ocena najviših zvaničnika NATO da sada nije trenutak za transformaciju BSK u vojsku.

 

Komandant združenih snaga NATO u Napulju, američki admiral Džems Fogo je 12. decembra ponovio da je odluka o transformaciji BSK suverena odluka koju treba da donesu institucije Kosova i da je na NATO da to poštuje.

 

Zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotmoler izjavila je, međutim, 14. decembra da transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku može imati negativne posledice za integraciju Kosova u NATO.

 

Na konferenciji za novinare u Tirani sa ministrom spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem, ona je ponovila da će NATO razmotriti nivo svog angažovanja sa KBS-om, ukoliko mandat ovih snaga evoluira, preneo je Radio slolobodna Evropa (RSE).  Ona je istakla da NATO podržava dijalog Prištine i Beograda uz posredstvo EU, kao jedini način da se u regionu uspostave mir i stabilnost.

 

Vlada Kosova je za plan stvaranja oružanih snaga dobila snažnu podršku SAD i Velike Britanije.

 

Američki ambasador u Prištini, Filip Kosnet izjavio je da je "evolucija" Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku "pozitivan korak za Kosovo" i da je "više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja, ima odbrambene sposobnosti".

 

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, američki ambasador je ocenio da je Kosovo "stiglo do tačke u kojoj može da doprinese medjunarodnoj bezbednosti, umesto da bude njen korisnik".

 

Kosnet je 13. decembra rekao da transformacija BSK predstavlja istorijski datum za Kosovo i da se posle toga svu energiju treba usredsrediti na dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

 

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: Beta