Srbija je postala 23. punopravna članica Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Uz Izrael, Švajcarsku i Norvešku, Srbija je četvrta zemlja koja nije članica EU, a punopravna je članica te naučne organizacije. Članstvo u CERN-u omogućiće da studenti i profesori iz Srbije rade istraživanja na svetskom nivou u Srbiji, kao i da domaća privreda učestvuje u većem obimu u projektima u CERN-u.

 

 

Odluka o prijemu Srbije doneta je u Ženevi jednoglasnim usvajanjem rezolucije Saveta CERN-a. Članstvo Srbije u CERN-u biće formalno potvrđeno pošto Skupština Srbije i UNESKO ratifikuju tu odluku.  Srbija je pridružena članica te organizacije od 10. januara 2012. godine.

 

"Pored podizanja kvaliteta naučnih istraživanja, pristupa najnovijoj naučnoj opremi i tehnologijama kao i prenošenja iskustva i znanja, članstvo u CERN-u uticaće na sprečavanje odlaska obrazovanih mladih ljudi iz Srbije", saopštila je 14. decembra Vlada Srbije.

 

"Naši istraživači ravnopravno će učestvovati na svim konkursima CERN-a, od finansiranja projekata naučne izvrsnosti, redovnih letnjih škola za studente i diplomce, doktorskih i postdoktorskih stipendija, do finansijske podrške za naučne specijalizacije", navodi se u saopštenju Vlade.

 

Privreda Srbije će imati značajnu korist od članstva u CERN-u jer će kompanije moći u većoj meri da učestvuju na svim tenderima koje raspisuje ta organizacija i tako se ravnopravno takmiče sa svetski uspešnim kompanijama, piše u saopštenju.

 

Vlada smatra da će stalno članstvo u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja dati dodatni podsticaj jačanju domaće nauke, pogotovo što će od 1. januara 2019. godine početi da radi Fond za nauku koji će omogućiti konkurentno finansiranje naučnih istraživanja i bolju povezanost nauke i privrede.

 

"Ulaganje u inovativnu infrastrukturu od 100 miliona evra znači izgradnju naučno tehnoloških parkova u Nišu i Novom Sadu, proširenje naučno-tehnološkog parka u Beogradu, izgradnju zgrade BioSens instituta u Novom Sadu kao evropskog centra izvrsnosti u digitalnoj poljoprivredi, laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Data centra u Kragujevcu, te izgradnju novih zgrada FON-a i Instituta za fiziku u Beogradu", piše u vladinom saopštenju.

 

Premijerka Ana Brnabić je u septembru 2018. posetila sedište CERN-a u Ženevi i predstavila reforme nauke i obrazovanja.

 

Zvaničan prijem Srbije kao stalnog člana CERN-a biće propraćen svečanim podizanjem njene zastave ispred zgrade CERN-a u Ženevi, čemu će prisustvovati državni vrh.

 

Izvor: Beta

Foto: CERN