Ambasadori pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN izneli su različite stavove o odluci Prištine da transformiše Kosovske bezbednosne snage (KBS) u oružane snage. Dok su Velika Britanija i SAD navele da ta odluka Prištine nije protivna pravu, Rusija je ocenila da je reč o bezakonju.

 

Generalni podsekretar UN za mirovne operacije Žan-Pjer Lakroa pozvao je na sednici SB UN 17. decembra Beograd i Prištinu da izbegnu bilo kakve korake koji mogu dodatno da pogoršaju situaciju na Kosovu. Na sednici  koju je zatražila Srbija zbog odluke Prištine o transformaciji KBS u oružane snage, Lakroa je rekao da Beograd i Priština treba "radije da nađu načine da poboljšaju međusobne odnose".

 

On je naveo da Unmik ostaje posvećen saradnji s Kforom i drugim akterima na Kosovu, u skladu s Rezolucijom SB UN 1244.

 

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da odluka Skupštine Kosova o transformaciji KBS u oružane snage predstavlja direktno kršenje Rezolucije 1244 i ocenio da je reč o bezakonju.

 

On je naveo da se problemi na Kosovu kumuliraju, da je situacija u regionu nestabilna i da je "postala eksplozivna" zbog ponašanja Prištine.

 

"Odluka o transformaciji KBS je ogromno kršenje Rezolucije 1244 koja na Kosovu dozvoljava prisustvo jedino multinacionalnog kontigenta pod međunarodnom kontrolom", naveo je Nebenzja.

 

Dodao je i da je Kfor vrlo selektivan u primeni svojih ovlašćenja.

 

Nebenzja je ocenio i da napori EU da se dođe do dogovora Beograda i Prištine ne daju nikakve rezultate.

 

"Veoma smo razočarani ponašanjem EU, ona se postavlja kao neutralni medijator, a zanemaruje formiranje vojske Kosova. Ta vojska je direktna pretnja kosovskim Srbima", kazao je ruski ambasador.

 

Ocenio je da bi odluka Prištine da formira vojsku mogla da vrati Balkan u vreme krvoprolića, ali je dodao da se Moskva nada da će EU iskoristiti svoje mogućnosti da spreči pogoršanje situacije.

 

Ambasadorka Velike Britanije pri UN Karen Pirs rekla je da ne postoji pravna prepreka za transformaciju KBS u vojsku Kosova, ali da to treba da bude učinjeno u saradnji sa Kforom.

 

Ona je navela da je posle usvajanja Rezolucije 1244 Kosovo postalo nezavisna, suverena država, i dodala da ta rezolucija SB UN ne sadrži odredbu koja zabranjuje stvaranje oružanih snaga Kosova.

 

Pirs se složila s Nebenzjom da na Balkanu postoji opasnost od obnavljanja neprijateljstava, ali je rekla da uzrok tome nije odluka Prištine o transformaciji KBS u vojsku, već da tome doprinose "oni van Kosova".

 

Pozvala je obe strane da se vrate dijalogu uz posredstvo EU.

 

Predstavnik SAD Rodni Hanter u UN je rekao da Vašington podržava postepenu, transparentnu transformaciju KBS u multietničku vojsku po standardima NATO.

 

On je ocenio da je odluka Prištine da formira oružane snage potpuno u skladu s Rezolucijom 1244, jer ne krši nijednu njenu odredbu.

 

Naveo je da Kosovo ima pravo na vojsku kao nezavisna država i da se bezbednost Kosova najbolje obezbeđuje saradnjom sa Srbijom.

 

"Pozivamo obe strane da se vrate dijalogu, u cilju postizanja sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma", naveo je predstavnik SAD.

 

On je kazao da su "obostrana priznanja" Srbije i Kosova budućnost i dodao da će "od priznanja sve strane imati koristi".

 

Predstavnik Francuske Fransoa Delatr je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i naveo da je nekoliko jednostranih odluka ugrozilo dijalog Beograda i Prištine.

 

"Žalimo zbog nekoliko incidenata i unilateralnih odluka koje su ugrozile dijalog, naročito zbog odluke o carini od 100% na robu iz Srbije i BiH. Pozivamo Kosovo da ukine carine i pozivamo obe strane da urade sve što je moguće da prevaziđu razlike i izbegnu rizik eskalacije situacije", rekao je predstavnik Francuske.

 

On je kazao da Pariz poštuje suverenitet Kosova i da Kosovo ima pravo da odluči o svojoj vojsci, ali da usvajanje zakona o transformaciji KBS u vojsku "ne dolazi u dobro vreme".

 

Postizanje pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma mora da ostane apsolutni priotritet. Pozivamo lidere obe zemlje da što pre nastave dijalog i da se uzdrže od svakog poteza koji bi ugrozio proces normalizacije odnosa", dodao je.

 

Ambasador Kine pri UN Ma Žaohsu rekao je da Peking poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i da podržava napore Srbije da pronađe političko rešenje za kosovsko pitanje.

 

On je kazao da Kina smatra da je postizanje sporazuma putem dijaloga najbolje rešenje za Kosovo.

 

Pozvao je Beograd i Prištinu da se uzdrže od svakog poteza koji bi mogao da dovede do eskalacije situacije.

 

Kada je reč o nestalnim članicama SB, ambasadori Holandije, Poljske, Kuvajta i još nekih zemalja nisu videli pretnju miru u vojsci Kosova, predstavnici Obale Slonovače i Perua ocenili su da je formiranje vojske Kosova protivno Rezoluciji 1244, ambasadori Etiopije, Ekvitorijalne Gvineje i Bolivije pružili su podršku teritorijalnom integritetu Srbije a ambasador Kazahstana je rekao da svi unilateralni koraci mogu da podignu tenzije i ugroze stabilnost.

 

Vučić: UN da u budućnosti preuzme veću ulogu u celokupnom procesu sa Prištinom

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da je nakon nedavnih poteza Prištine jako zabirnut i uplašen za budućnost ne samo srpskog naroda i Srbije, već i celokupnog regiona Zapadnog Balkana, i pozvao UN da u budućnosti preuzmu veću ulogu u celokupnom procesu dijaloga Beograda i Prištine.

 

"Srbija je uvek spremna da nastavi proces dijaloga. Pozivam UN da preduzumu veću ulogu u budućnosti. Nemamo ništa protiv diajloga pod pokroviteljstvom EU, ali želimo da se UN više uključi u celokupni proces. Priština mora da povuče te užasne tarife i druge poteze, a mi ćemo naći načina da obezbedimo bezbednost srpskog naroda", kazao je Vučić na sednici SB UN.

 

Vučić je poručio da je Srbija spremna da nastavi proces dijaloga, ali da Priština mora da povuče "užasne tarife" od 100% na srpsku robu, kao i druge poteze, koji nisu u skladu sa 21. vekom.

 

Upitao je iz kog dokumenta proističe suvereno pravo Prištine da osnuje svoju vojsku. "Gde je to napisano, u kom dokumentu? To nije napisano u njihovom Ustavu", rekao je Vučić i dodao da unapred može reći da to nigde ne piše.

 

On je istakao da je Srbija uložila ogromne napore i mnogo truda kako bi održala i uspostavila mir i spokoj u celokupnoj regiji Zapadnog Balkana.

 

"Srbija je oduvek činila sve da bi očuvala stabilnost i mir širom regije. Činili smo sve što smo mogli kako bismo se suzdražali na provokacije iz Prištine. Mi se suzdržavamo od toga da vučemo pogrešne poteze zbog budućnosti, jer smo jako loše prošli u prošlosti i ne želimo da naša deca provode vreme u sukobima", poručio je predsednik Srbije.

 

On je kazao da Srbija ne prihvata fraze u kojima se obe strane pozivaju da nešto učine ili ne učine, jer je, kako je rekao, učinila skoro sve kako bi sprovela u delo sve ono što je do sada dogovoreno, dok Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština što je dogovoreno Briselskim sprozumom.

 

Podsetio je da je srpska strana ispunila sve iz prvog sporazuma potpisanog u aprilu 2013. kao i da je Beograd učinio mnogo ustupaka, dok Priština ni danas, posle 2070 dana, nije formirala ZSO i nema nameru da to učini u budućnosti.

 

Govoreći o povratku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, Vučić je kazao da je to teritorija sa najmanjom stopom povratnika u svetu.

 

"Samo 1,5% ljudi se vratilo na svoja ognjišta. Takav problem ne postoji u celom svetu, ne postoji ništa tome slično", kazao je Vučić.

 

Tači: Odluka o vojski Kosova zakasnela a ne prevremena

 

Predsednik Kosova Hašim Tači je na sednici SB UN ocenio da je odluka o formiranju oružanih snaga zakasnela a ne prevremena i da je suština u tome da Srbiji ne smeta vojska Kosova, već Kosovo kao nezavisna i suverena država.

 

On je rekao da se prošle nedelje nije ništa vanredno nije dogodilo na Kosovu već da se desilo to što je trebalo da desi pre četiri godine, kao i da se radi o normalnoj, pravoj odluci o misiji i ciljevima.

 

Kosovski predsednik je rekao da u suštini problem Srbije nije vojska već nezavisno i suvereno Kosovo.

 

"Odluka o vojsci je zakasnela nikako pogrešna. Zakasnela je jer smo čekali dobru volju od onih koji je nikada do sada nisu pokazali u odnosu na državu Kosovo. Ali sada je Republika Kosovo kao suverena i nezavisna država preduzela prirodni korak za stvaranje svoje vojske. Recite mi šta je ovde vanredno. Nema ničega vanrednog ovde, apsolutno ništa što je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244,  Ahtisarijevim paketom, Ustavom Kosova ili međunarodnim pravom", kazao je Tači.

 

Kosovski predsednik je rekao i da se Rezolucija 1244 odnosno njen paragraf 15 odnosi samo na demilitarizaciju OVK, koja je u rekordnom vremenu ostvarena u septembru 1999, što je visoko ocenjeno od strane SB UN, tadašnjeg generalnog sekretara Kofija Anana i NATO.

 

Tači je istakao da je formiranje vojske Kosova volja građana Kosova, uz jedinstvenu podršku izabranih predsetavnika naroda, nezavisno od toga da li se to nekome sviđa ili ne.

 

Poseban značaj Tači je dao dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije ističući da je mir obaveza njegove generacije da obezbede da mlada generacija živi bez sukoba.

 

"Njima smo dužni budućnost bez sukoba. Kosovo je spremno. Mi smo spremni za dijalog. Mi smo spremni za teške odluke, ali smo takođe svesni da ako ne iskoristimo ovaj istorijski trenutak, to će imati posledice za sve strane koje su u njega uključene", zaključio je Tači.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/UN