Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesari za trgovinu i proširenje Sesilija Malmstrem i Johanes Han, uputili su premijeru Kosova Ramušu Haradinaju pismo u kojm se zahteva da i pored formiranja pregovaračke ekipe Kosova, dijalog i dalje vodi predsednik Kosova Hašim Tači. Značajno je da vi sada svom težinom autoriteta podržite napore koje predsednik ulaže u dijalog, piše u pismu.

 


Pismo, iako se u njemu na početku izražava nezadovoljstvo činjenicom da Haradinaj nije prihvatio zahteve EU oko taksi koje su uvedene Srbiji i BiH, prvenstveno za cilj ima da izvrši pritisak kako bi se dala podrška Tačiju za postizanje sporazuma sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ne isključujući čak ni mogućnost promene granice, što je izazvalo podele ne samo na Kosovu već i EU, ocenio je portal Koha.net.

 

"Izražavamo duboko neslaganje sa vašom ocenom da je dijalog blokiran. Sasvim je suprotno. Dijalog koji vode dvojica predsednika zabeležio je značajan progres. Mi smo tu ocenu podelili sa liderima EU u Evropskom savetu u decembru i dobili smo podršku", navodi se u pismu.

 

Portal piše da su na sastanku na kojem su učestvovali visoki zvaničnici EU, govorili samo predsednik Kipra Nikos Anastasijadis i Federika Mogerini.

 

Anastasijadis, čija zemlja nije priznala Kosovo, tom prilikom je javno istakao da je to pitanje pokrenuo na zahtev predsednika Srbije.

 

Mogerini i dvoje evropskih komesara su od Haradinaja zatražili da iskoristi i formiranje pregovaračke ekipe za dijalog kako bi se podržao predsednik Hašim Tačija.

 

"Značajno je da vi sada svom snagom autoriteta podržite napore predsednika oko dijaloga", piše u pismu.

 

Visoki zvaničnici EU su u pismu poručili da "su primili k znanju" predlog Kosova za okvirni sporazum, koji je usvojen 13. decembra, i ocenili da je to značajan korak za definisanje stavova Kosova.

 

"Mi to pozdravljamo i smatramo dodatkom na stavove Kosova, što će predsednik predstaviti u tekućem dijalogu, koji je za EU jedini realan okvir za raspravu o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda", navodi se u pismu.

 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je 17. decembra, na sednici Saveta za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU-Kosovo, rekao da je neprijatelj Kosova svako ko govori o teritoriji ili bilo kakvoj promeni granica.

 

Haradinaj je rekao i da on i vlada nikada nisu doveli u pitanje značaj dijaloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, jer je to jedini put napred za obe zemlje, kako bi postale ravnopravne članice evropske porodice.

 

On je ocenio da je realnost da je napredak u normalizaciji odnosa bio minimalan, a da je sada taj proces potpuno skrenuo sa koloseka, posebno u kontekstu rasprave o ideji korekcije granica i razmene teritorija.

 

"Ozbiljno je (ta rasprava) naštetila kredibilnosti posrednika i onome što je postignuto u dijalogu u kojem EU posreduje više od sedam godina", kazao je Haradinaj.

 

"Dozvolite mi da kažem da se ja, kao premijer, i Vlada Kosova snažno protivimo i da odbacujemo tu ideju, koja bi samo dovela do ratova i nove tragedije na Balkanu", kazao je Haradinaj.

 

Podvukao je da je Kosovo suverena, multietnička i demokratska država i stoga, na osnovu tih činjenica o kojima se ne može raspravljati, želi da postigne konačni sporazum sa Srbijom.

 

"Konačni sporazum ima za cilj da donese dugoročni mir i obezbedi prosperitetnu evropsku budućnost. Uključivanje SAD u vođenje dijaloga je od suštinskog značaja, dok EU daje garancije kako bi se popunio mogući raskorak između dve zemlje, koji je, da budemo iskreni, direktno otvoren u ovoj misiji", kazao je Haradinaj.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta