Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je 21. decembra u Beogradu da su odluke Prištine o uvođenju carina od 100% na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinose stabilnosti u regionu. Cipras je rekao da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

 

"Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih vlasti kojima se doliva ulje na vatru", rekao je Cipras posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

 

Cipras je rekao da ti potezi Prištine "ne doprinose perspektivi stabilnosti u regionu već izazivaju destabilizaciju".

 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cipras je rekao da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora, da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

 

Cipras je rekao da je svestan da Vučić i vlada Srbije imaju težak posao i da treba da ostanu na kursu na kom se trenutno nalaze, kao i da ih podržava u pokušajima da dođu do rešenja za Kosovo.

 

Grčki premijer je rekao da će Grčka podržati eventualni sporazum Beograda i Prištine.

 

"Grčka pozitivno gleda na svaki sporazum i svako rešenje između Srbije i Kosova koji će biti iskreno i održivo i koje će pomagati rešavanju problema u regionu i ostvarivanju stabilnosti", naveo je on i ponovio podršku briselskom dijalogu.

 

Prema njegovim rečima, "rešenje znači da postoji sporazum, što znači da postoji kompromis pri čemu niko ne dobija sve što želi".

 

Cipras je naveo i da je sporazum iz Prespe s Makedonijom dobar za stabilnost i da će doprineti da Makedonija "bude most a ne zid" između Srbije i Grčke, što će pozitivno doprineti i brojnih planiranim energetskim i infrastrukturnim projektima koji će povećati perspektive za ekonomski razvoj.

 

Među projektima je izdvojio više gasnih projekata i železničku liniju Solun-Skoplje-Beograd i dalje ka Budimpešti.

 

On je ponovio i podršku Atine evrointegracijama Srbije.

 

"Mislimo da je to put koji vodi stabilnosti na Balkanu i put koji pokazuje perspektivu Srbije u narednim godinama. Srbija je za nas država od strateškog značaja za bezbednost i stabilnost u regionu", naveo je Cipras.

 

Inače, Grčka je jedna od pet članica EU koje nisu priznale Kosovo.

 

Vučić: Tražiti rešenje za kosovski čvor, da rešenje ne zatekne nas

 

Predsednik Srbije izrazio je nadu da će SAD i EU izvršiti značajniji pritisak na Prištinu da povuče takse od 100% na robu iz Srbije i BiH, iako su se već svi navikli na normalnost i uzdržanost koje stižu iz Beograda.

 

"Mi se nalazimo u teškoj situaciji. Kada vam neko u 21. veku uvede takse i spreči trgovinu, uz objašnjenje da ste vi krivi što ste štitili svoj integritet i pobedili u Interpolu, nemate na to odgovor. Nemate racionalan odgovor na iracionalne stvari, ali to niko ne želi da čuje jer su svi navikli na normalnost i uzdržanost Srbije. Mi tako moramo, iako za sada ne donosi ozbiljniji rezultat", rekao je Vučić nakon sastanka sa Ciprasom.

 

On je rekao da je veoma važno da se problemi na Balkanu rešavaju mirnim putem i da se sačuva stabilnost, jer bez toga nema napretka.

 

Vučić je naveo da mu je Cipras rekao da je veoma važno da Srbija nastavi da traži rešenje za kosovski čvor, a da je on dodao da je to dobro da se ne bi desilo da "rešenje zatekne nas".

 

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, Vučić je rekao da nije ni blizu bilo kakav dogovor.

 

"Mislim da bi za nas bilo dobro da imamo neki sporazum. Ali smo veoma daleko od bilo kakvog sporazuma. Pismo (američkog predsednika) Donalda Trampa je racionalno. Oni su priznali nezavisnost Kosova i neće lako menjati svoju odluku. Ono što je po nas dobro je da se u pismu zahteva uloga Beograda i kaže Prištini da mora da se dogovori sa Beogradom", rekao je on.

 

Vučić je rekao da je protiv toga da se rešenje traži sukobom i da nije slučajno što insistira na kompromisu.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta