Predsednici vlada Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras i Rumunije Vjorika Dančila podržali su evropski  put Srbije i integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU. Dančila je posle sastanka troje premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu rekla da će podrška Zapadnom Balkanu u procesu proširenja biti jedan od prioriteta rumunskog predsedavanja Unijom. Premijeri su rekli da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima, ekonomskoj saradnji, migracijama, turizmu i drugim temama.

 


"Možemo da damo doprinos procesu proširenja i da podržimo region Zapadnog Balkana", rekla je Dančila na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka lidera četiri zemlje 22. decembra u Beogradu.

 

Dančila je rekla da pred Evropom stoje brojni izazovi, i unutrašnji i spoljni, ali da je uverena da će Evropljani "zajedno oblikovati budućnost u kojoj će se EU približiti svojim građanima i moći da im pruži bolju budućnost".

 

Govoreći o rumunskim prioritetima tokom predsedavanja EU, Dančila je navela teme azila, migracije i zajedničke odbrambene politike. Takođe, na dnevnom redu će biti i Dunavska strategija.

 

Ona je ponovila podršku Rumunije evropskom putu Srbije i pozvala Vučića da poseti Bukurešt tokom rumunskog predsedavanja EU, koje počinje 1. januara 2019.

 

"Zamolila sam predsednika Vučića da poseti Rumuniju tokom našeg predsedavanja EU da bi povećali vidljivost značajnih koraka koje je Srbija preduzela i kako bi učinili vidljivijom činjenicu da Srbija želi da zatvori neka poglavlja", navela je rumunska premijerka.

 

Prema njenim rečima, za zatvaranje poglavlja, kao i otvaranje novih, neophodno je da i Bugarska i Grčka pruže podršku i tehničku pomoć Srbiji.

 

Rumunska premijerka je rekla da se na sastanku razgovaralo i o ekonomskoj saradnji, bilateralnoj i kvadrilateralnoj, infrastrukturnim projektima, energetici, turizmu i sportu.

 

Premijer Grčke Aleksis Cipras rekao je da se razgovaralo i o reviziji evropskog sistema azila kao jednom od prioriteta rumunskog predsedavanja EU.

 

"Austrijsko predsedavanje to pitanje nije pomerilo napred i kroz rumunsko predsedavanje otvorićemo mu put. Ne možemo nastaviti s principom da prva zemlja koja primi migrante snosi sav teret. To je kjučno pitanje i tiče se cele Evrope. Moramo da se držimo i principa solidarnosti i podelimo tražioce azila među sobom", rekao je grčki premijer.

 

Cipras je na konferenciji za novinare naveo da se na sastanku razgovaralo i o saradnji u oblasti energetike i infrastrukture, kao i sporta.

 

"Pokazujemo simboliku saradnje i pokušavamo da pretvorimo Balkan u nekoga ko će da prednjači u Evropi i svetu. Ako želimo da uspemo u ovim projektima, to ćemo učiniti ujedinjeni", rekao je grčki premijer.

 

Cipras je ocenio da EU po pitanju proširenja mora da donese "pozitivnu odluku" za ljude na Balkanu a ne da "razmišlja defetistički i sa pozicije straha", kao i da je pristupanje Srbije EU veoma značajno za budućnost regiona.

 

"Imamo poteškoća koje moraju biti prevaziđene i kada je reč o ovim važnim pregovorima želimo da prenesemo poruku optimizma i da sve zemlje Balkana moraju da slede primer koji smo danas postavili i moraju da ispune obaveze i reformišu se u skladu s evropskim tekovinama da bi pristupile EU, da poštuju međunarodno pravo, prava manjina i vladavinu prava. Srbija ispunjava te kriterijume a drugi moraju da prate taj put", rekao je Cipras.

 

Premijer Bugarske Bojko Borisov rekao je da region Balkana ne treba potcenjivati i da postoji veliki potencijal koji mora dalje da se razvija.

 

"Bog je učinio da se naše zemlje nalaze na najlepšem mestu na zemlji, od Dunava do Crnog mora i Mediterana, a imamo i veliki potencijal koji mora da se iskoristi", izjavio je Borisov na konferenciji s liderima Srbije, Rumunije i Grčke, Aleksandrom Vučićem, Vjorikom Dančilom i Aleksisom Ciprasom.

 

Bugarski premijer je kao način za ostvarenje potencijala naveo infrastrukturne projekte.

 

Prema njegovim rečima, autoput do Srbije će biti završen u narednih godinu ili godinu i po dana, završen je projekat železničke infrastrukture, a radi se na gasnom povezivanju s Grčkom. Borisov je izrazio nadu da će biti moguća izgradnja i više mostova preko Dunava.

 

On je takođe rekao da se nada da će Rumunija zadržati na dnevnom redu pitanje migracija i azila, jer bi migracije mogle da "potope" Balkan.

 

"Kada je reč o problemima sa kojima se suočavamo moramo da budemo ujedinjeni. (...) Napredak tokom austrijskog predsedavanja nije bio značajan koliko sam očekivao, ali nadam se da će Rumunija držati tu temu tokom predsedavanja", izjavio je Borisov.

 

On je naveo da je najavljena zajednička kandidatura Rumunije, Srbije, Bugarske i Grčke za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2028. ili Svetsko prvenstvo 2030. godne "primer dobre saradnje i razumevanja".

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je uveren da će Rumunija tokom svog predsedavanja posvetiti veliku pažnju integraciji Srbije u EU i najavio izgradnju autoputeva i železnice koji će bolje povezati Srbiju sa Rumunijom, Bugarskom i Grčkom.

 

"Mi se politički snažnije uvezujemo i viđaćemo se. Sledeći sastanak je u Rumuniji i biće tokom njenog predsedavanja EU", rekao je Vučić.

 

Vučić je najavio da je na današnjem sastanku sa premijerima te tri zemlje razgovarao o infrastrukturnim projektima i ocenio da je značajno da uskoro budu završeni istočni i zapadni koridor 10.

 

"Mi smo danas razmotrili konkretno pitanje oko izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i ističem iskreno zadovoljstvo zbog činjenice da je rumunska strana pokrenula izradu fizibiliti studije u decembru", kazao je Vučić.

 

Vučić je dodao da bi tako Beograd bio spojen i sa Temišvarom, Sofijom, Solunom i Atinom.

 

Prema njegovim rečima, na sastanku je od premijera tri države dobio "vrstu nade i očekivanja" da bi problem snabdevanja Srbije gasom mogao da bude rešen.

 

Vučić je dodao da je doneta i odluka o formiranju inicijalnog organizacionog komiteta koji će raditi na kandidaturi Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije za kandidaturu za domaćinstvo Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu 2028. i 2030. godine.

 

Vučić je rekao da će taj komitet imati 16 članova, po četiri predstavnika svake zemlje. On je pojasnio da se u decembru 2021. prikupljaju materijali, a da se u junu 2022. donosi odluka.

 

Prema njegovim rečima, osim izgradnje stadiona biće potrebna velika ulaganja u infrastrukturu i mnogo više hotela, što je, kako je rekao, "ogroman posao".

 

Vučić je dodao da se Grčka pridružila Rumuniji, Bugarskoj i Srbiji u organizaciji Evropskog prvenstva za odbojkašice 2021. godine.

 

Razgovori lidera četiri zemlje održani su u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu, a Vučić je uveče 21. decembra za goste organizovao svečanu večeru.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta