Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je 8. januara u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbednost EU (EEAS). Kosovski zvaničnici rekli su posle sastanka da se takse "neće povući na suvo" ocenjujući ih kao "jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju".

 

Mogerini se u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra 2018. godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa.

 

Pozdavljajući imenovanje te delegacije, Mogerini je ocenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da sarađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

 

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carina koje je Vlada Kosova uvela krajem 2018. na proizvode iz Srbije i BiH.

 

"Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svetlu dijaloga Prištine i Beograda zahteva atmosferu koja doprinosi dobrosusedskim odnosima, uz poštovanje i sprovođenje ranijih sporazuma i izbegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona", navodi se u saopštenju.

 

Ljimaj i Ahmeti: U prvoj polovini 2019. treba nastaviti dijalog ubrzanim tempom

 

Kopredsedavajući kosovskog tima u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti  posle susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost izjavili su da su dobili jasnu poruku da u prvoj polovini 2019. treba nastaviti dijalog ubrzanim ritmom.

 

Ahmeti je novinarima u Briselu izjavio da je jasno rečeno da je bilo razgovora i sa SAD i sa Rusijom u vezi sa postizanjem sporazuma.

 

"Svaki obostrano prihvatljiv sporazum će biti prihvatljiv za Mogerini, ako je u skladu sa evropskim vrednostima uz isključivanje redefinisanja granica po etničkim linijama", kazao je Ahmeti.

 

Obojica kosovskih pregovarača su kazali da su Federiki Mogerini jasno stavili do znanja da će Kosovo u dijalogu biti predstavljeno timom, a ne pojedincima.

 

"Stavili smo jasno do znanja da smo tu na osnovu ustavnog mandata i odluke parlamenta. Takođe, mi ćemo razgovarati i raspravljati kako bismo uspeli da postignemo sporazum. Dijalog će se nastaviti na nivou država i Kosovo ima svoju pregovaračku ekipu. Mi smo parlamentarna republika i nas je parlament ovlastio. Dijalog ima adresu", kazali su Ljimaj i Ahmeti.

 

Oni su zatražili da se svaki poziv, i onaj koji se šalje kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, pošalje i pregovaračkoj ekipi.

 

"Mi imamo odgovornost da pregovaramo o sporazumu, u konsultaciji sa najvišim kosovskim liderima", rekli su oni i dodali da su tokom razgovora pomenuta i pitanja taksi i liberalizacije viza.

 

Dodali su da se takse "neće povući na suvo".  "One su jedino sredstvo da se izvrši pritisak na Srbiju", kazao je Ahmeti i dodao da Srbija treba da prestane sa politikom suprotstavljanja Kosovu.

 

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i sigurnost Majka Kocijančić je rekla da se radi o konsultativnom sastanku.

 

Veselji: Kosovo je ušlo u dijalog da bi dobilo priznanje od Srbije i članstvo u UN

 

Istovremeno je u Prištini predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji izjavio da je Kosovo ušlo u dijalog sa Srbijom kako bi bilo priznato od Beograda i postalo članica Ujedinjenih nacija.

 

Veselji je na Fejsbuku napisao da odbijanje dijaloga "nije ni alternativa ni rešenje" i ocenio da bi to predstavljalo "favorizovanje Srbije na međunarodnoj sceni".

 

"Znamo iz prošlosti da kad god je Srbija odbijala dijalog, uvek je izlazila iz procesa kao gubitnik. Mi ne smemo da ponovimo tu pogrešnu lekciju Srbije. Kosovo ulazi u dijalog sa jasnim ciljevima – priznanje države Kosovo od strane Srbije i učlanjenje u UN. Mi ne dozvoljavamo nikakav rezultat koji slabi teritorijalni integritet države Kosovo i to ćemo bez ikakve sumnje i postići", kazao je Veselji.

 

On je ocenio da će se odluka o sporazumu sa Srbijom doneti "uz punu saglasnost sa međunarodnim partnerima Kosova" i najavio da će se "vrlo brzo" u Skupštini Kosova naći predlog zakona o referendumu koji bi omogućio da građani daju konačnu reč o rezultatima procesa dijaloga i sporazumu.

 

Veselji je dodao da kosovska pregovaračka ekipa koja se susrela sa Federikom Mogerini u Briselu ima puni mandat za dijalog koji joj je kako je rekao, dodelila Skupština Kosova.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta