Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasadori Italije i Španije pozvali su 16. januara vlasti u Beogradu da što pre usvoje novi zakon o sprečavanju korupcije, dok je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila da nikada nije kasno za tako važan zakon. Fabrici je naveo da Srbija treba da obezbedi efikasne institucije za primenu i monitoring mera u borbi protiv korupcije, a da novi zakon upravo treba dodatno da osnaži Agenciju za borbu protiv korupcije i omogući njeno bolje povezivanje sa drugim držanim organima, posebno tužilaštvom.

 

"Ozbiljno se kasni sa usvajanjem novog zakona i mi sada moramo da malo poguramo stvari. Podstičem Ministarstvo pravde da se što pre završi tekst u skladu sa preporukama GRECO i Akcionim planom za poglavlje 23 i 24, kako bi u Skupštini bio što pre usvojen", rekao je Fabrici na skupu povodom završetka tvining projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" koji je trajao 30 meseci i koji je EU finansirala.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70917.flv

 

Fabrici je kazao i da Srbija "treba da pruži dokaze za sprovođenje zakona", a da će konačan pokazatelj uspešnosti biti broj osuda zbog korupcije.

 

"Postojanje političke volje je preduslov da se postignu takvi rezultati, ali treba da postoji i hrabrost za borbu protiv korupcije", rekao je Fabrici.

 

Ministarka zadužena za evropske integracije navela je da u Srbiji postoji politička volja za obračun sa korupcijom i da vlast svakodnevno dokazuje da je to na listi njenih prioriteta.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70913.flv

 

"Vi znate da se govorilo da je bilo kašnjenja u primeni Akcionog plana za (poglavlja) 23 i 24 i to jeste tačno, bilo je kašnjanja jer smo se rukovodili principom 'kvalitet pre brzine', ali za ovakav zakon koji je u pripremi ne može da bude kasno", rekla je Joksimović na skupu.

 

Ona je kazala da je u pitanju sistemski zakon, koji je trenutno upućen na mišljenje u GRECO (Grupa država za borbu protiv korupcije, telo Saveta Evrope).

 

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović rekao je da očekuje da će javna rasprava o Nacrtu zakona o sprečavanju korupcije početi narednog meseca.

 

On je kazao da će zakon omogućiti "sprečavanje sukoba interesa i akumulaciju javnih funkcija".

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70915.flv

 

Prema njegovim rečima, zakonom se proširuju nadležnosti Agencije za borbu protiv korupcije, a Agencija će imati direktan pristup podacima drugih organa i moći će da postupa po anonimnim prijavama.

 

Predsednik Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije Italije Rafael Kantone takođe je naveo da Srbija treba što pre da usvoji novi zakon o sprečavanju korupcije.

 

On je kazao da je tokom projekta ostvarena dobra saradnja italijanske i srpske agencije, pred kojima je još puno posla kako bi se stanje u Srbiji popravilo.

 

Na skupu je bio italijanski ambasador Karlo Lo Kašo, koji je kazao da je pomoć Beogradu u borbi protiv korupcije prioritet bilateralne saradnje.

 

"Nemojmo da se obeshrabrimo što zakon još nije donet, jer puno je toga urađeno tokom trajanja projekta", rekao je Lo Kašo.

 

Ambasador Španije Migel Fuertes Suarez čija je zemlja takođe učestvovala u projektu, kazao je da je Španija veoma decentralizovana zemlja koja ima 17 regija, što znači 17 skupština i vlada, što je velika opasnost za korupciju.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70914.flv

 

"Zato je važno da imamo dobre zakone ali i slobodnu štampu da nam ukažu na korupciju, ukoliko je 'nanjuše", ocenio je Suarez.

 

Dodao je da je u Španiji veliki broj političara osuđen na zatvorske kazne i da sistem jedne zemlje mora da bude spreman za takav scenario.

 

"Kada građani vide da se zakoni ne poštuju, kada vide sive zone, teško je zamisliti da takvo društvo demokratski funkcioniše", rekao je Suarez.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta