Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, ocenili su da su odnosi dve zemlje i dva naroda veoma prijateljski i da se konstantno razvijaju. Putin je rekao da je Rusija, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan i dodao da se Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

"Partnerski i konstruktivno smo razmotrili ceo kompleks bilateralnih odnosa. Razmenili smo i mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare 17. januara u Beogradu i dodao da je posebna pažnja posvećena trgovinskoj i investicionoj saradnji.

 

Vučić je zahvalio Rusiji na podršci koju Moskva pruža Beogradu na međunarodnom planu i  što pruža podršku teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Srbije.

 

Putin je rekao da je na sastanku sa Vučićem, kao i na sastanku delegacija dve zemlje "potvrđena usmerenost na razvoj rusko-srpskog strateškog partnerstva, tradicionalnih odnosa dve zemlje i dva naroda i duh uzajamnog poštovanja i savezništva".

 

Vučić je rekao da je potpuno jasno da bez Rusije neće biti nikakvog rešenja kosovskog problema, dok je Putin rekao da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70962.flv

 

Predsednik Srbije je rekao i da će se pre svakog rešenja za Kosovo posavetovati s Putinom.

 

Putin je rekao da "nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojima su zategli situaciju" i dodao da je "vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244" i da Rusija deli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

 

Na pitanje o uključivanju Rusije u rešavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestvovala, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo, i naveo je primer formiranja Zajednice srpskih opština.

 

Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje, rekao je ruski predsednik i dodao da će Rusija raditi sa partnerima da bi rešenje bilo pravedno.

 

Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna za razgovore i kompromis po pitanju Kosova, ali da neće pristati na poniženje. On je kazao da je Putina obavestio o nedavnim događajima na Kosovu i ocenio da je i uvođenje taksi na robu iz Srbije i formiranje vojske Kosova sprovedeno suprotno Rezoluciji 1244.

 

Srpski predsednik je ocenio da Priština nije spremna za kompromise, za razliku od Beograda, ali da Srbija nikada neće dozvoliti da je neko ponižava. On je dodao i da ne može govoriti o rešavanju kosovskog problema, jer ga trenutno ne vidi, ali se nada da će ga jednom biti.

 

Predsednik Srbije je rekao da je u toku dana s Putinom i ruskom delegacijom razgovarano o saradnji u svim društvenim oblastima i da nikada nije potpisano sporazuma kao danas.

 

"Zavisimo od ruskog gasa i postigli smo mnoge dogovore oko gasovoda u budućnosti i povećanja skladišta gasa u Banatskom dvoru, gasnim elektranama i gasifikaciji Srbije u potpunosti. To znači da više nikada nećemo imati pitanje zašto investitori koji dolaze u Vladičin Han nemaju gas. To će omogućiti i dodatnu industrijalizaciju Srbije", rekao je on.

 

Putin je rekao da je u ključnoj sferi energetike izvoz gasa iz Rusije u Srbiju porastao za 20% do tri milijarde kubnih metara, a da sledeće godine Gasprom planira da poveća isporuke do 3,5 milijarde. Takođe se sledeće godine očekuje širenje skladišta gasa Banatski dvor sa 450 miliona na 750 miliona kubnih metara i nastavlja se rad na širenju srpskih gasovoda.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70960.flv

 

On je rekao da je Rusija spremna da realizuje projekat nastavka Turskog toka u evropske zemlje, ali da to ne zavisi samo od Moskve. "Znate da imamo dovoljno resursa i tu nema problema", rekao je Putin.

 

Dodao je da je Rusija radi sa Srbijom na razvoju tranzitne infrastrukture i da je spremna da uloži oko 1,4 milijardi dolara.

 

"Mi praktično pripremamo taj posao, ali na kraju krajeva sve će zavisiti od drugih zemalja, između ostalog i zemalja EU, koliko su one u stanju da odbrane svoje suverene nacionalne interese u dijalogu s evrostrukturama", rekao je Putin.

 

Vučić je rekao da Srbija očekuje mnogo od gasovoda Turski tok, jer je "ruski gas najbolji i najeftiniji". On je kazao da je Srbija završila sve što je bilo neophodno da se priključi na taj gasovod, kojim gas iz Rusije preko Turske i Bugarske treba stigne u Srbiju.

 

"Ne znam kakvi su pritisci vršeni na druge, ali sa Srbijom Rusija nije imala tu vrstu problema, mi smo na tu vrstu pritiska otporni", rekao je Vučić.

 

On je naveo da je taj gasovod od izuzetnog značaja za građane i za preduzeća u Srbiji. "Naslušao sam se priča odakle sve gas može da stigne, ali mi ne možemo da plaćamo duplo skuplje drugi gas, hoćemo da nabavljamo najbolji i najvefiniji gas, a to je ruski gas", kazao je Vučić.

 

Putin je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje za 11 meseci 2018. povećana na skoro dve milijarde dolara, a da postoje dalje mogućnosti za njeno povećanje potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije, što može biti do kraja godine.

 

On je rekao da su razmotrena pitanja vojnotehničke saradnje i da Rusija ide u susret srpskom rukovodstvu i da će pomagati odbranu Srbije.

 

Vučić je dodao da je Srbija uvek bila zadovoljna vojnom saradnjom, jer je Rusija uvek bila korektna u tome i zbog toga što je omogućavala nabavku opreme po veoma povoljnim cenama.

 

"Posebno sam ponosan što mogu da kažem da je sada Srbija disciplinovana zemlja u da sve svoje obaveze prema Rusiji ispunjava na vreme. Nema kašnjenja i nema dugova. Pouzdan smo partner", rekao je Vučić.

 

Ruski predsednik je rekao da je znak rusko-srpskog prijateljstva i razumevanja predaja Srbiji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja koje je u Rusiji i vraćanje Rusiji slika Nikolaja Reriha. Dodao je da će ministarstva kulture dogovoriti detalje u vezi s tim.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70957.flv

 

On je rekao i da će Rusija, osim pomoći koju je već pružila, donirati još pet miliona evra za izgradnju Hrama svetog Save.

 

Posle plenarnog sastanaka delegacija Rusije i Srbije je potpisano više od 20 sporazuma i memoranduma o saradnji u raznim oblastima, a Putin je predsedniku Srbije uručio i orden Aleksandra Nevskog kojim ga je odlikovao 7. januara.

 

"Iskreno, drago mi je da odlikujem predsednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije.

 

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

 

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

 

Vučić je kazao da orden Aleksandra Nevskog za njega znači veliku čast i odgovornost u budućem radu na širenju saradnje Srbije i Rusije. Primajući orden Vučić se zahvalio građanma, svojim roditeljima i deci.

 

On je kazao da je Putin "podigao i zaštitio Rusiju", ali i vitalne interese srpskog naroda. "Srpski narod nikada neće zaboraviti da je Rusija 2015. godine po naredbi Putina stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti UN po kojoj je Srbi trebalo da budu proglašeni za genocidni narod. Putin je tada zaštitio istinu i pravdu i zato imamo veliku odgovornost za sve što ćemo raditi u budućnosti", naveo je Vučić.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta