Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je 18. januara da Srbija ostaje duboko posvećena evropskim integracijama i pouzdan partner Briselu, bez obzira na izazove koji očekuju EU, dok je šef Delegacije EU na sednici NKEU kazao da ova godina, bez obzira što se održavaju izbori i određuje budžet EU, neće udaljiti EU od prioriteta, a to je pristupanje novih članica. Iz Konventa su poručili da će i dalje nastojati da održe dijalog sa Vladom i drugim akterima društva koji su uključeni u kreiranje politika i pregovore Srbije sa EU.

 

Brnabić je na šestoj sednici Nacionalnog konventa o EU (NKEU) rekla da se ove godine očekuje tri milijarde evra stranih direktnih investicija.

 

Ona je ocenila da te innvesticije pokazuju da se Srbija doživljava kao stabilno poslovno okruženje i dodala da su najveći rezultati postignuti u ekonomskim reformama.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70979.flv

 

"Ova godina biće godina ogromnih izazova za EU kao što je pitanje Bregzita i održavanje izbora", rekla je Brnabić.

 

Prema njenim rečima, to će verovatno značiti manje interesovanje za proširenje, ali Srbija bez obzira na to mora da nastavi da instisitira na reformama i njihovoj primeni.

 

Ona je rekla da je najvažnije političko pitanje Srbije odnos sa Prištinom, za koji je ocenila da moramo da rešimo zbog nas samih, a ne zato što to neko traži od nas kao neki uslov.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da ova godina, bez obzira što se održavaju izbori i određuje budžet EU, neće udaljiti tu zajednicu od prioriteta, a to je pristupanje novih članica.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70977.flv

 

"Ohrabrujem Srbiju da ostane ambiciozna i posvećena evrointegracijama, a EU će uraditi svoj deo posla", rekao je Fabrici.

 

On je ocenio da se Balkan kreće ka EU i očekuje da se taj posao nastavi i ove godine, ali je napomenuo da se pristupanje EU ne dešava "preko noći", već je potrebna energija čitavog društva.

 

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da poslednje istraživanje javnog mnjenja iz decembra pokazuje stabilnu podršku EU.

 

"Posebno zadovoljstvo je porast podrške građana sprovođenju reformi, bez obzira da li je to vezano za evrointegracije. Većina građana pokazuje zreo, racionalan pristup u odnosu na EU i proces pristupanja", ocenila je Joksimović.

 

Brnabić: Poseta Putina neće doneti nikakvu smetnju odnosima sa EU

 

Premijerka Srbije ocenila je da poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji apsolutno neće doneti nikakvu smetnju u odnosima sa Evropskom unijom.

 

"Mi vodimo transparentnu i iskrenu spoljnu politiku, a Brisel zna za naše tradicionalne dobre veze i ekonomske odnose sa Rusijom", rekla je Brnabić novinarima u Narodnoj skupštini.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/70975.flv

 

Ona je dodala da Moskva zna da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i ukazala na to da je prilikom Putinove posete potpisan niz ekonomskih sporazuma među kojima su bili oni koji se odnose na železnicu, dovođenje gasa u Srbiju i njegovo skladištenje.

 

"Veoma je značajna poruka Putina da će Rusija podržati rešenje koje je prihvatiljno za Srbiju", ocenila je Brnabić.

 

Knjiga preporuka

 

Konvent se u 2018. bavio pitanjima od ključnog značaja za proces integracije u EU: od primene principa podele vlasti i vladavine prava, izmene Ustava, nezavisnosti sudstva, preko učešća u Unutrašnjem dijalogu uz konstruktivne predloge za rešavanje pitanja Kosova, do insistiranja na izradi medijske strategije, zaštiti novinara i slobode govora i medija. Takođe, u NKEU su zabrinuti, kao i većina građana, zbog visokog nivoa korupcije, porasta nasilja i neefikasne borbe protiv organizovanog kriminala u našoj zemlji.

 

"Stavovi Konventa po ovim pitanjima bili su jasni, nedvosmisleni, principijelni i u skladu sa evropskim vrednostima. Kroz dijalog i konsultativni proces u okviru institucija i u skladu sa procedurama, u neku ruku kao sistem ranog upozoravanja na greške, propuste i manjkavosti sistema, strategija, planova, Konvent nudi stručna rešenja. U atmosferi duboke podele i antagonizacije društvenih i političkih grupa, govora mržnje i netolerancije prema drugom i različitom, ponudili smo dijalog zasnovan na argumentima", rekla je koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović.

 

Na skupu je predstavljena Knjiga preporuka NKEU 2017/2018 koja sadrži presek stanja u pregovorima.

 

"Naše analize i preporuke služe da se koriguju politike, a Konvent je svojevrsni mehanizam za ’rano upozoravanje’ na eventualne greške i propuste. Kad bi preporuke Nacionalnog konventa bile doslednije primenjivane, ne samo u strategijskim dokumentima vlade, nego i u praksi, čini mi se da bi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji očekujemo u prvoj polovini 2019. godine, bio mnogo bolji", naglasila je Dragojlović.

 

Iako je veliki deo preporuka Konventa usvojen, dokumenti unapređeni i postoji visok stepen harmonizacije propisa Srbije sa pravnom tekovinom EU, rezultati primene nisu zadovoljavajući i to u ključnim oblastima za demokratizaciju i razvoj društva. Srbija je i dalje u grupi država ocenjenih kao manjkave demokratije i primećeno je da su sloboda i nezavisnost medija u ubrzanom padu. Nezavisnost sudstva dodatno se pogoršava neefikasnim reformama i korupcijom, dok građani najviše osećaju nejednakost u raspodeli dohotka, koja je najveća u Evropi u poslednje tri godine.

 

Ukoliko dijalog koji se vodi u institucijama, ne daje rezultate u praksi, ukoliko se spremnost na korekciju politika zameni tabloidnim prepucavanjem, nedopustivim načinom komunikacije na društvenim mrežama, pretnjama, zastrašivanjima, nasiljem, onda to u krajnjem ishodu dovodi do prerastanja u građanski bunt, štrajkove, demonstracije i još višeg stepena sukoba u društvu. Konvent ni na koji način nije i neće doprinositi produbljivanju podela, već će i u narednom periodu nastojati da održi i nametne odgovarajući nivo dijaloga sa Vladom i drugim akterima društva koji su uključeni u kreiranje politika i pregovore Srbije sa Evropskom unijom.

 

Sednice Konventa su prilika da civilno društvo pokrene dijalog o ključnim aspektima razvoja društva i da se razmene relevantne informacije o prioritetima i strateškim pravcima koje proces integracije u EU nudi.

 

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto/Video: Beta