Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker obavestio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da predložene zaštitne mere EU na uvoz čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju. Junker je rekao i da klauzula o reviziji omogućava prilagođavanje zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, poput rizika po stabilnost ili razvoj ekonomija trgovinskih partnera.

 

"Naša je procena da u okviru predloženih zaštitnih mera na uvoz čelika uobičajeni trgovinski tokovi Srbije za tri kategorije proizvoda ne bi bili uopšte ili bar ne značajno pogođeni", naveo je Junker u odgovoru na Vučićevo pismo od 10. januara u kojem je ukazao na moguće posledice mera EU po Srbiju.

 

Predsednik EK je objasnio da su na njegov zahtev proteklih meseci članovi Komisije i njihove službe održali brojne sastanke sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i njenim timom.

 

"Ovi sastanci su održani kako bismo u potpunosti razumeli Vašu zabrinutost, a u cilju pronalaženja održivih rešenja, kako bi na njih odgovorili. Takođe, imao sam priliku da o tome nedavno lično razgovaram sa premijerkom", piše Junker u odgovoru Vučiću.

 

Dodao je da su tokom tih sastanaka predstavnici Komisije postavili pravne okvire koji moraju da se poštuju i objasnili zašto Komisija veruje da predložene mere EU o uvozu čelika neće imati značajan uticaj na Srbiju.

 

"U svakom slučaju, klauzula o reviziji koju smo uveli nedvosmisleno uključuje mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ukoliko one dovedu do štetnih efekata, kao što je rizik po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera", naveo je Junker.

 

Potvrdio je da se Komisija obavezala da preispita situaciju o uvozu čelika najkasnije do jula 2019.

 

"Tokom ove provere biće razmatrani najnoviji podaci o uvozu (uključujući nivo uvoza za 2018. godinu), što može stvoriti mogućnost za promenu referentnog perioda", istakao je Junkeri i poručio predsedniku Srbije da će Komisija pažljivo pratiti razvoj situacije u okviru ustanovljenih zaštitnih mera i preduzeti odgovarajuće korake u cilju njihovog prilagođavanja mera, ukoliko to bude neophodno.

 

Da privremene kvote neće biti problem za uvoz čelika iz Srbije, poručli su 22. januara i drugi evropski zvaničnici.

 

EU je ustanovila privremene mere za ograničenje uvoza čelika prevashodno zbog jednostranih mera SAD za uvoz ovog proizvoda, ali Srbiji suštinski ne prete nikakve dodatne carine ako do uobičajenih nivoa bude plasirala svoj čelik na tržište EU, rekli su agenciji Beta zvaničnici u Generalnom direktoratu za trgovinu Evropske komisije.

 

Oni su ukazali na to da je EU na sajtu Svetske trgovinske organizacije u januaru objavila privremene kvote za uvoz čelika iz trećih zemalja po kojima Srbija od 2. februara do 30. juna 2019. može izvesti 56.480 tona čelika.

 

Potom srpski izvoz od 1. jula 2019. do 30. juna 2020. može dostići 145.275 tona, a od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine 152.539 tona.

 

Posle 1. jula 2021. EU će konačno utvrditi konačan režim uvoza čelika prema svakom partneru iz sveta.

 

Srbija je već bila izuzeta od privremenih mera EU uvedenih u julu 2018. na ograničenje uvoza čelika a, kažu u Evropskoj komisiji, vodi se računa i o ugovoru o slobodi trgovine Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija čiji je cilj ekonomsko jačanje i stabilizacija Srbije.

 

Izvori u Generalnom direktoratu smatraju da izvoz srpskog čelika neće biti ugrožen, utoliko pre što je to skroman obim u odnosu na sveukupni plasman čelika iz sveta na tržište EU.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta