Premijer Kosova Ramuš Haradinaj 29. januara na konferenciji za štamu posle sednice vlade izjavio je da ostaje pri stavovima koje je izneo u pismu ambasadorima zemalja velike petorke i šefici kancelarije EU na Kosovu i da neće biti ukidanja takse za srpske proizvode bez uslova koje je izneo u tom pismu. Istovremeno se na Kosovu spekuliše o padu vlade ali dobro obavešteni izvori kažu to ne mora nužno da znači i održavanje vanrednih izbora.

 

Haradinaj je u pismu ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i šefici kancelarije EU na Kosovu tražio garancije za održavanje konferencije o Kosovu čiji će rezultat biti međusobno priznanje Kosova i Srbije.

 

On je u pismu izrazio uverenje da se u 2019. može postići sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum koji će se baviti svim nerešenim pitanjima, uključujući ratnu reparaciju, prava manjina na Kosovu i Srbiji, kao i različita ekonomska, socijalna i kulturna pitanja koje vode ka međusobnom priznanju i učlanjenju Kosova u UN.

 

Kosovski premijer je zatražio od SAD i EU da konferencija ne traje duže od 14 dana i da se Brisel i Vašington obavežu da njeni rezultati neće biti promena granica Kosova podelom ili razmenom teritorija, kao ni dodeljivanje izvršnih ovlašćenja Zajednici srpskih opština, niti mere koje se zasnivaju na ustupcima načinjenim pre 17. februara 2008. godine.

 

Uz to, Haradinaj ima i posebne zahteve prema EU među kojima su i neki koji se ne tiču direktno procesa normalizacije odnosa - da EU odobri bezvizni režim za građane Kosova, zatim primenu sporazuma o energetici sa Srbijom i uklanjanje svih vancarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu, usluge i građane Kosova.

 

Haradinaj je tražio i zabranu svih akcija koje predsednik, premijer ili ministar spoljnih poslova Srbije vode protiv Kosova na lokalnom, regionalnom ili međunarodnom planu.

 

U pismu Haradinaj navodi da će doći do ponovnog usvajanja odluke o taksama ako predložena konferencija ne završi sveobuhvatnim sporazumom, priznavanjem Kosova i njegovim članstvom u UN.

 

Haradinaj nije hteo da komentariše izjavu predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljia od 28. januara i novinare je uputio da se obrate Veseljiu, ali je potvrdio da je sa njegovim stavovima bio upoznat pre nego što su oni objavljeni.

 

Predsednik kosovskog parlamenta i lider Demokratske partije Kosova (DPK) Kadri Veselji izjavio je da ne treba ukinuti taksu od 100% na uvoz robe iz Srbije i BiH već da je treba "suspendovati na rok od 120 dana".

 

"Ako i posle 120 dana nemamo novu situaciju, kada će se ponašanje Srbije i BiH iz korena promeniti, onda će se nastaviti sa istom taksom, ali i drugim odlukama koje automatski vode ka punom reciprocitetu sa ove dve zemlje", napisao je Veselji na Fejsbuku.

 

Pad Haradinajeve vlade ne znači i vanredne izbore

 

Eventualni pad kosovske vlade, o kojem se sve češće govori, ne mora nužno da znači i održavanje vanrednih izbora, smatraju dobro obavešteni izvori na Kosovu.

 

Premijer Kosova 28. januara nije isključio mogućnost da je to njegova poslednja nedelja na čelu vlade i izjavio je da se ne plaši izbora do kojih može doći ako padne vlada zbog mogućnosti povlačenja Demokratske partije Kosova (DPK).

 

"Izbori su zdravi i moj saveznik može odlučiti da napusti vladu. Ja se ne plašim izbora iako se oni mogu dogoditi vrlo brzo", izjavio je Haradinaj za Syri.net.

 

Haradinaj je ranije ovog meseca, povodom godišnjice masakra u Račku, najavio mogućnost da zbog stava o taksama na robu iz Srbije i BiH on bude smenjen.

 

"Obećavam da ću nastaviti ovaj put. Ako me velika sila (SAD) i podmetanja budu oborili (sa vlasti) i van vlade ću nastaviti ovaj put. Kako sa ulice, tako i sa njive ili iz šume. I ako budem iza rešetaka, gde je baš dobro, ja ću nastaviti (da delujem), ali naše (albansko) pravo niko ne može da dovede u pitanje. To treba da shvate svi i niko nas ne može pokolebati. Mi ćemo ići ovim putem", kazao je Haradinaj.

 

Prema kosovskom zakonodavstvu, vlada pada u slučaju izglasavanja nepoverenja od najmanje 61 poslanika Skupštine Kosova i ako ne bude izglasan zakon o budžetu za određenu godinu.

 

Na sednici Skupštine Kosova 31. januara na dnevnom redu će se naći predlog Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu i tada će biti jasno za šta će se DPK odlučiti.

 

Izglasavanje nepoverenja vladi Kosova ili njeno obaranje neusvajanjem zakona o budžetu ne znači i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

 

Predsednik Kosova prema Ustavu ima pravo da nakon konsultacija sa svim parlamentarnim strankama odredi novog mandatara za sastav vlade.

 

Prema izvorima agencije Beta, moguće je da će tako i postupiti, imajući u vidu nedvosmislen stav predstavnika međunarodne zajednice, posebno SAD, da ne bude novih izbora i da se tokom ove godine postigne sveobuhvatni pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

 

Održavanje vanrednih izbora oduzelo bi najmanje tri do četiri meseca zato što Kosovo još nema ni konstituisanu Centralnu izbornu komisiju (CIK), jer je prestao mandat pre više od godinu dana i predsednik Kosova Hašim Tači nije ukazom imenovao nove članove CIK.

 

Rok za zakazivanje vanrednih izbora je od 30 do 45 dana. To znači da bi Kosovo u tom slučaju imalo vladu najranije do kraja maja.

 

Eventualnim odlaskom Haradinaja sa čela vlade sa vlasti bi otišao čovek koji se najodlučnije suprostavljao ideji predsednika Kosova o korekciji granica ili razmeni teritorija sa Srbijom.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta