Evropski parlament ocenio je u studiji o odnosima Srbije i Kosova, da rešenje za komplikovane političke izazove izgleda udaljenije nego ikad, suprotstavljeni stavovi i dalje jaki i da sveobuhvatno rešenje i dalje izgleda daleko. U izveštaju analitičkog odeljenja EP pod nazivom "Odnosi Srbije i Kosova: konfrontacija ili normalizacija" navodi se da je više od 100 zemalja, uključujući 23 zemlje članice EU, priznalo nezavisnost Kosova, ali da je "puno priznanje Kosova i članstvo u većini međunarodnih organizacija i dalje daleko".Kako se navodi, i Srbija i Kosovo žele da budu članice EU, a Unija insistira da Srbija mora da normalizuje svoje odnose sa Kosovom pre nego što se pridruži.

 

Od 2011. uz posredovanje EU dve strane su rešile neka tehnička pitanja, ali su nesporazumi sprečili normalne dnevne interakcije između njih u oblastima kao što su trgovina, snabdevanje energijom i prekogranično putovanje, navodi se u sažetku izveštaja.

 

U ranim fazama pregovora između Srbije i Kosova uz posredovanje EU, koji su počeli 2011. godine, pregovarači su bili usmereni na praktične probleme u nadi da će uspeh u rešavanju tih problema izgraditi poverenje i stvoriti uslove za rešavanje težih političkih tema kao što su autonomija kosovskih Srba, navodi se u izveštaju.

 

Neko vreme je izgledalo da ovaj pristup deluje, proizveo je niz sporazuma koji su kulminirali 2013. Briselskim sporazumom i kasnijim sporazumom iz 2015. o Zajednici srpskih opština, piše u izveštaju.

 

Međutim, od tada je proces zastao, navodi se u izveštaju i ukazuje da su strane suprotstavljene čak i kada je reč o tehničkim pitanjima kao što su električna mreža ili registarske tablice vozila.

 

"Rešenje za komplikovanije političke izazove izgleda dalje nego ikad, ni jedna strana nije spremna da čini ustupke čak ni u zamenu za članstvo u EU, " piše u izveštaju.

 

Ukazuje se da je opcija korekcije granica koje je pominjana 2018. privremeno podigla nade za mogući napredak ali da se domaće i međunarodno protivljenje toj ideji čini nepremostivo.

 

Kako se navodi, iako i kosovske i srpske vođe priznaju da treba da nastave da razgovaraju, nema znakova otvorenosti za kompromis.

 

"Uprkos rastućem pritisku na obe strane da konačno postignu sporazum koji bi mogao da otključa vrata evropskom članstvu, odnosi su i dalje napeti i napredak ka normalizaciji je trenutno u zastoju", navodi se u izveštaju.

 

Autor izveštaja ukazuje da su 2015. i Srbija i Kosovo predstavili četiri sporazuma zaključena tokom pregovora uz posredovanje EU kao poraz za drugu stranu. Tada je premijer Hašim Tači rekao da je Priština zapravo naterala Srbiju da prizna Kosovo kao nezavisnu državu, dok je predstavnik Srbije Marko Đurić rekao da je to pobeda 5-0 za Beograd.

 

Slična logika važila je i kada je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kao pobedu Srbije pozdravio odbijanje Interpola da primi Kosovo 2018. godine, kao i tekuće svađe oko navodnih priznanja ili nepriznanja Kosova od strane trećih zemalja.

 

"I Tači i američka administracija izgledaju uvereni da bi 2019. mogla da donese sveobuhvatni sporazum. Međutim, jaki suprotstavljeni stavovi se nastavljaju, a kompromisi potrebni da se sporazum ostvari izgledaju malo verovatni", zaključuje se u izveštaju.

 

Izvor: Beta

Foto: EP