Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je 14. februara da se Nemačka zajedno sa svojim evropskim i američkim partnerima izričito zalaže za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova i izrazio nadu da će se dijalog Beograda i Prištine uskoro nastaviti i da će 2019. biti godina dobrih vesti. Šib je rekao i da se nada značajnom pomaku u pristupnim pregovorima Srbije.

 

"Čvrsto se nadamo da će se dijalog (Beograda i Prištine) u kome posreduje EU uskoro nastaviti", rekao je ambasador Šib za agenciju Beta.

 

On je naglasio da "samo dijalog može dovesti do sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma koji je preduslov za članstvo u EU".

 

"Podrazumeva se da takav sporazum mora da pronađe odgovore na sva otvorena pitanja, a da se pri tom može sprovesti. Mora da počiva na principu multietniciteta i na demokratskim standardima, kako bi doprineo stabilnosti regiona. Iz tog razloga žalimo zbog svih jednostranih postupaka koji ugrožavaju ponovno pokretanje dijaloga", dodao je Šib.

 

Nemački ambasador izrazio je uverenje da je "perspektiva pristupanja EU najbolje sredstvo za podsticaj blagostanja, mira, demokratije i vladavine prava u zemljama Zapadnog Balkana" i dodao da se nada da će "pristupni pregovori sa Srbijom ove godine doživeti značajan pomak".

 

Govoreći o predstojećoj Međunardnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu Šib je naveo da će se na dnevnom redu "jedne od najbitnijih konferencija o spoljnoj i bezbednosnoj politici" ove godine naći pitanja kao što je "dalji razvoj Evropske unije, transatlantska saradnja i moguće posledice nove ere utrkivanja velesila".

 

"Stručnjaci iz celog sveta će razgovarati o temama kao što su kontrola naoružanja i saradnja u oblasti politike odbrane. Pažnja će biti posvećena i temi međusobne povezanosti trgovinske i bezbednosne politike, kao i posledicama klimatskih promena ili uticaju tehnoloških inovacija na međunarodnu bezbednost", rekao je.

 

Šib je za Betu naveo da će na Minhenskoj konferenciji učestvovati i kancelarka Angela Merkel i nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas.

 

"Ukupno se očekuje učešće 35 šefova vlada, 50 ministara spoljnih poslova i 30 ministara odbrane, između ostalog i sa Zapadnog Balkana. To obećava da će biti izvrsnih razgovora, i o razvoju ovog regiona i Srbije, što je meni kao nemačkom ambasadoru naročito važno", dodao je Šib.

 

Minhenska bezbednosna konferencija održava se od 15. do 17. februara, a učešće na tom skupu je najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta