Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izajvio je da Evropa nije kompletna bez Zapadnog Balkana čijim će zemljama, kada budu spremne za članstvo, vrata biti širom otvorena. Na skupu "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" Šib je rekao da Nemačka podržava proširenje EU, ali da se mora insistirati na pravilima. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da nastavak pregovora Srbije i EU zavisi pre svega od dijaloga Beograda i Prištine, ali i da na evrointegracije utiču problemi koje ima EU i predstojeći evropski izbori.

 


Uslovi koji se tiču reformi i vladavine prava su jasni. Borba protiv korupcije, poboljšanje položaja novinara i prava građana, rekao je Šib na skupu u Institutu društvenih nauka u Beogradu.

 

Govoreći o poglavlju 31 u pristupnim pregovorima  Srbije sa EU koje se odnosi na prilagođavanje zajedničkoj spoljnoj politici, Šib je rekao da se to prilagođavanje nekad izjednačava sa uvođenjem sankcijama Rusiji ali da je to pojednostavljeno tumačenje.

 

"Kao članice EU zemlje se moraju pridružiti zajedničkim izjavama i merama. Kandidati moraju da usvajaju potrebne zakone", rekao je nemački ambasador.

 

Šib je naveo da poslednji izveštaj Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove opisao Srbiju kao "umereno spremnu" zemlju.

 

"Saradnja s EU ne znači manje saradnje s trećim zemljama, poput Rusije i Kine. Srbija mora da garantuje da saradnja s Rusijom ne krši njene obaveze kao zemlje kandidata za članstvo u EU", dodao je ambasador.

 

Šib je rekao da Nemačka naporno radi na ostvarivanju jedinstvene spoljne politike EU i blisko sarađuje s Francuskom da ojača Evropu, i podstio da su Berlin i Pariz nedavno potpisali sporazum kojim je obnovljen istorijski Jelisejski sporazum.

 

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da nastavak pregovora Srbije sa EU zavisi pre svega od pregovora Beograda s Prištinom, jer je uslov za otvaranje novih poglavlja izveštaj o napretku dijaloga o Kosovu.

 

Dačić je rekao da su pored nastavka pregovora i što skorijeg članstva u EU, spoljnopolitički ciljevi Srbije očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, razvoj odnosa s vodećim zemljama sveta ali i sa svim ostalima, mir i stabilnost u regionu i dobrosusedski odnosi.

 

Dačić je rekao da se Srbija zalaže za dijalog kao sredstvo rešavanja regionalnih pitanja i da ulaže velike napore da se postigne komprimis sa Prištinom, ali da Priština nastavlja da ugrožava sve šo je postignuto.

 

On je rekao da je EU sama legalizovala neke jednostrane poteze, u vreme kada je Srbija upozoravala na opasnosti unilateralizma, i da su sada, na Bezbednosnoj konferenciji u Minhenu razlike EU i SAD zbog jednostranih poteza izašle na videlo.

 

Dačić je naveo i da pitanje proširenja EU sada više zavisi od same Unije, zbog njenih poblema i reformi, dodajući da marginalizacija politike proširenja ima negativan uticaj i na kretanja u regionu Zapadnog Balkana.

 

Kao dodatni problem koji bi mogao usporiti proces pristupanja EU, Dačić je naveo formiranje novih institucija EU posle evropskih izbora, od maja do novembra.

 

On je rekao da se Srbija zalaže za međunarodne odnose po međunarodnom pravu i da aktivno doprinosi svetskoj bezbednosti učešćem u vojnim i policijskim operacijama.

 

Dačić je rekao da u današnjem svetu, koji se karakteriše i kao "umreženi svet", uz tradicionalne instrumente sile, sve veću ulogu igraju informatika, internet, robotika, nano tehnologija, veštačka inteligencija, biotehnologija i drugi fenomeni "četvrte industrijske revolucije" i ocenio da će sve to bitno uticati i na međunarodni položaj država ili regiona.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta