Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić otvorili su 21. februara rekonstruisane prostorije Prihvatnog centra za migrante u Bosilegradu. Rekonstrukcija je koštala 465.000 evra, a završena je u okviru Podrške EU upravljanju migracijama u Srbiji.

 

Kako je istaknuto na otvaranju, zahvaljujući obnovi, kapacitet Prihvatnog centra u Bosilegradu povećan je sa 67 na 110 ležajeva, a migrantima koji u njemu borave sada su na raspolaganju savremeno opremljena ambulanta, kuhinja sa trpezarijom i sportski tereni.

 

U okviru rekonstrukcije u objektu je postavljen video nadzor i uređeno dvorište.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je kazao da je Prihvatni centar u Bosilegradu dobio novi život zahvaljujući saradnji brojnih međunarodnih partnera i lokalne samouprave, a uz donaciju EU.

 

"EU i Srbija godinama unazad zajedno rade na tome da obezbede dostojanstvene uslove za život migranata. Ovo je jedan od brojnih centara koji su otvoreni u Srbiji", rekao je Fabrici.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71628.flv

 

On je istakao da je za rešavanje migrantske krize EU od 2015. godine donirala Srbiji oko 100 miliona evra.

 

"Evropska unija veoma ceni sve ono što je Srbija uradila kako bi pomogla migrantima, i oni sada žive zajedno sa lokalnim stanovništvom. Mi smo ovde u Prihvatnom centru naišli na nasmejane ljude, što je veoma važno", rekao je Fabrici.

 

Prema njegovim rečima, migracije su izazov sa kojim ćemo se i ubuduće susretati, a politika Evropske unije je takva da pomaže onima koji zaslužuju dobrodošlicu.

 

Fabrici je pozvao investitore iz EU da razmotre mogućnost ulaganja na području opštine Bosilegrad i dodao da EU nije donirala samo sredstva za rekonstrukciju Prihvatnog centra u tom mestu, već i Doma zdravlja i prostorija opštine.

 

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić istakao je da je rekonstruisani objekat nekada bio bolnica, ali da je poslednjih 30 godina bio napušten, ruiniran, čak i bez krova.

 

"Kada migranti odu iz Bosilegrada, objekat će ostati bosilegradskoj opštini i biće joj od koristi za namenu koju sama odredi. To isto biće i sa dečijom bolnicom na Principovcu, sa školama u Tutinu, Somboru i Pirotu. Prihvatni centri, njih 19 u Srbiji biće od najveće koristi lokalnoj zajednici", rekao je Cucić.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71631.flv

 

On je kazao da nema potrebe da bude proširena mreža prihvatnih centara u Srbiji zato što je njihov kapacitet 6.000 ljudi, a sada imaju od 4.100 do 4.200 ljudi.

 

"Broj migranata u našoj zemlji je veoma stabilan i dnevni ulazak migranata jednak je dnevnom izlasku. Oko 90%  ukupnog broja migranata u našoj zemlji nalazi se u prihvatnim centrima, što je procenat koji je država sebi postavila kao cilj", rekao je Cucić.

 

Prema njegovim rečima, u prihvatu migranata ogromnu podršku Srbiji pruža EU, koja je sada praktično i jedini donator.

 

Šefica Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije u Srbiji Lidija Marković je izjavila da je renoviranje Prihvatnog centra u Bosilegradu rezultat zajedničkog planiranja i koordinacije EU, Komesarijata za izbeglice i migracije i Međunarodne organizacije za migracije.

 

"EU je nastavila da kroz projekte i različite partnere podržava ne samo smeštaj migranata, već sve usluge koje su neophodne za njihov boravak, poput pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovnom sistemu. Deca idu u školu, organizuju se razni socijalni događaji i aktivnosti, a sve to finansira EU", naglasila je Marković.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71632.flv

 

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev istakao je da su migranti dobrodošli u Bosilegrad i da je to mesto spremno, ukoliko je potrebno, da prihvati još veći broj migranata.

 

U Prihvatnom centru u Bujanovcu trenutno boravi 70 migranata, uglavnom porodica sa decom iz Irana i Avganistana.

 

Izvor: Beta

Foto/Video: Beta

 

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri - BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije.