Evropski pokret u Srbiji (EPuS) i Centar za spoljnu politiku (CSP) uz podršku 18 organizacija civilnog društva predstavili su 26. februara Novu spoljnopolitičku inicijativu civilnog društva Srbije u kojoj se traži postizanje konsenzusa oko spoljnopolitičkog pozicioniranja i međunarodnog položaja zemlje. Govoreći o Inicijativi, koja je upućena predstavnicima vlasti i opozicije, predsednik CSP Dragan Djukanović rekao je da njen cilj da ukaže na krucijalne stvari koje treba preduzeti kako bi se poboljšala spoljna politika Srbije.

 

"Ovo je samo ideja koju treba razraditi, neophodan je konsenzus oko nekih pitanja, potrebno je da se otvori debata o spoljnoj politici zemlje", rekao je Djukanović i dodao da je Inicijativa može da bude odobra osnova za spoljnopolitičku strategiju Srbije.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71739.flv

 

Ključne tačke Inicijative odnose se na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, intenziviranje evrointegracije Srbije, razvoj odnosa sa susedima u regionu i saradnju sa NATO.

 

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzenost Sonja Liht istakla je da je Fond prva organizacija koja se priključila Inicijativi koju smatra višestruko značajnom dodajući da je za nju lično važno što je pokrenuta od strane civilnog društva koje razume značaj potrebe da nam zemlja bude dobro pozicionirana u svetu.

 

Generalna sekretarka EPuS Suzana Grubješić ukazala je na skupu u Beogradu na podeljenost društva i nedostatak konsenzusa oko ključnih spoljnopolitičkih pitanja ističući da opredeljenje za EU nije dovedeno u pitanje ali da proces evrointegracije Srbije ne može da napreduje dok se ne okončaju pregovori sa Kosovom.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71740.flv

 

"Kosovski nerešeni problem je zarobio evrointegracije... Srbija zbog njega ne može da se fokusira na brojna važna pitanja na unutrašnjem planu", istakla je Grubješić dodajući da normalizacija odnosa Beograda i Prištine mora da bude sveobuhvatna i održiva.

 

Djukanović je rekao da je za pitanje Kosova nužan višestruki dijalog i što je moguće širi kompromis i unutar Srbije i između Beograda i Prištine dodajući da se nada da će rešenju problema podsticaj dati i kosovsko civilno društvo.

 

Kada je reč o putu Srbije ka EU, Liht je kazala da evrointegracija Srbije nije dovedena u pitanje ali da ima skepse po tom pitanju iako je za skepsu, prema njenim rečima, prerano jer još nisu ostvareni osnovni evropski principi i vrednosti.

 

https://www.euractivdev.com/images/stories/videos/flv/71741.flv

 

Grubješić je ukazala i na jako malu podršku NATO u Srbiji, manju nego par godina posle bombardovanja 1999, rekavši da se, iako se uskoro očekuje potpisivanje novog Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP), u zemlji "bespoštedno vodi kampanja protiv NATO".

 

Ona je podsetila da je četiri godine posle bombardovanja podrška NATO biko 30% a evrointegracijama oko 70% dok je danas samo 7% za NATO a nešto više od 50% za evrointegracije.

 

Generalna sekretarka EPuS je rekla i da, uprkos izazovima u EU, poput Bregzita i evropskih izbora, "ne želi da politika proširenja bude strašilo, već želi da se proširenje vrati na velika vrata u reformisanu EU".

 

Predsednica Foruma za međunarodne odnose EPuS Jelica Minić govorila je o značaju regionalne saradnje, potrebi promocije dobrih primera i dobre prakse u regionu, kao i značaju pristojnog i konzistentnog vokabulara u komunikaciji u spoljnoj politici.

 

Inicijativu su potpisali Beogradski fond za političku izuzetnost, Centar za regionalizam, Centar za spoljnu politiku, Evropski pokret u Srbiji – Novi Sad, Evropski pokret u Srbiji, Forum za bezbednost i demokratiju, Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, Helsinški odbor za ljudska prava, Institut za evropske poslove, ISAC Fond, Centar savremene politike – European Western Balkans, Centar za primenjene evropske studije, Savet za strateške politike, Centar modernih veština, Akademija ženskog liderstva, Međunarodni naučni forum  "Dunav – Reka saradnje", Građanska platforma i Atlantski savet Srbije.

 

Potpisinici Nove spoljnopolitičke inicijative pozvali su i ostale organizacije civilnog društva da im se pridruže.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto/Video: Beta