Poljski evroposlanik iz vladajuće stranke Pravo i pravda Rišard Čarnjecki upozorio je da je za ulazak Srbije u Evropsku uniju neophodan dogovor sa Kosovom o normalizaciji odnosa, ali da uslovi ne smeju da budu takvi da Srbija stekne utisak da joj ga nameću ili je ucenjuju i da su je saterali uza zid. Čarnjecki je vlasti u Srbiji označio za proevropske, pored ostalog zbog privredne povezanosti Srbije sa EU.

 

"Taj sporazum je nužan, ali pod takvim uslovima da Srbija nema osećaj da joj Brisel i SAD diktiraju, ucenjuju je, ili nešto silom nameću, jer će to pre ili kasnije iskoristiti Rusija. Nezvanično se govori o sporazumu zasnovanom na razmeni teritorija. Još je rano da se govori o detaljima. Ali EU mora da postupa vrlo promišljeno i da ne iznuđuje ništa od Beograda", kazao je Čarnjecki.

 

Uticajni evroposlanik poljskih vladajućih konzervativaca, koji je posetio Beograd u okviru delegacije predvođene izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, naglasio je 28. februara za poljsku privatnu televiziju Polsat da svako saterivanje Srbije uza zid znači povećavanje uticaja Rusije u regionu.

 

"U Poljskoj i Zapadnoj Evropi se precenjuje ruski uticaj u Srbiji. Ne sme da se uzima olako, ali preteruje se. Rusija u ekonomsko-političkom smislu tu znači manje nego pre 10 godina", rekao je poljski evroposlanik.

 

Čarnjecki je sadašnje vlasti u Srbiji označio za proevropske i to između ostalog i zbog objektivnih razloga - privredne povezanosti Srbije sa EU.

 

"U ovom trenutku približno dve trećine izvoza iz Srbije ide u zemlje EU. Oko dve trećine uvoza potiče iz zemalja članica EU. Privreda u velikoj meri odlučuje o prozapadnoj orijentaciji Beograda", kazao je poljski evroposlanik.

 

Čarnjecki je procenio da Srbija, kao i Crna Gora i Severna Makedonija imaju realne šanse da u uđu u EU do 2029. ili 2030. godine.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta-Vlada Srbije/Slobodan Miljević