Premijer Italije Đuzepe Konte izrazio je 6. marta u Beogradu punu podršku Srbiji na njenom putu ka EU i u naporima da postigne sporazum s Prištinom. Konte je istakao da Italija u Srbiji i na celom Balkanu želi da podrži bezbednost, rast, i socijalni i privredni razvoj jer je to potrebno za stabilnost. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da izjave Kontea "donose optimistični vetar u Srbiju, novu i drugačiju atmosferu".

 

"Potvrdio sam podršku Italije na evropskom putu Srbije i svu podršku u svim naporima koje predsednik Vučić ulaže u postizanje tog cilja. Italija će biti ambasador Srbije i srpskih organa na putu evropskih integracija", rekao je Konte na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem.

 

Naveo je da Italija stoji "rame uz rame" sa Srbijom u sprovođenju reformi koje će doprineti ubrzanju pregovora s EU.

 

"Uvek ćemo biti na raspolaganju i davati našu punu podršku", kazao je Konte.

 

On je iskazao punu podršku i naporima Vučića da postigne sporazum s Prištinom, navodeći da Kosovo treba da pokaže "neophodni napor da obnovi pregovore" i da ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, uvedene u novembru.

 

"Nadamo da će kompromis (Srbije i Kosova) biti brzo postignut", rekao je italijanski premijer.

 

Naveo je da jednostrano usvajanje kosovskih taksi "ne vodi ničemu" i da je dijalog jedini način da se ubrza put ka EU, zbog čega, kako je rekao, sve strane treba da bude mudre.

 

"Izuzetno je bila mudra odluka srpske vlade prema uvođenju taksi. Pričaću sa (šeficom evropske diplomatije Federikom) Mogerini o tome na koji način Italija kao ambasador Srbije može da pomogne", kazao je.

 

Konte je naveo da Italija u Srbiji i na celom Balkanu želi da podrži bezbednost, rast, i socijalni i privredni razvoj i dodao da je to potrebno za stabilnost.

 

Naveo je da je trgovinska razmena u 2018. godini prešla iznos od četiri milijarde evra i dodao da je to više za 46% u odnosu na 2017. godinu.

 

"Ubeđen sam da će ova poseta doprineti jačanju naše komercijalne saradnje i kulturnih veza među našim zemljama", rekao je Konte.

 

Dodao je da Italija doprinosi diplomatskim, privrednim i kulturnim odnosima dve zemlje i podsetio da se ove godine obeležava 140 godina od ustanovljenja diplomatskih odnosa na relaciji Rim-Beograd i deset godina od utvrđivanja strateškog partnersta.

 

"Imamo intenzivne odnose i intenzivnu razmenu privrenih dobara, u Srbiji posluje oko 600 italijanskih preduzeća. Italija se potvrdila kao drugi partner Srbije, naša saradnja je sve intenzivnija u različitim sektorima - u bankarskom, u sektoru mehanike i hemije", naveo je italijanski premijer.

 

Konte je rekao i da dve zemlje povezuje iskreno prijateljstvo i dodao da se u Beogradu oseća kao kod kuće.

 

"Dragi prijatelju, osećam se kao kod kuće. Ovo je prva poseta italijanskog premijera Beogradu posle sedam godina", kazao je Konte.

 

Vučić: Srbiji nema ulaska u EU bez sporazuma sa Albancima

 

Predsednik Srbije izjavio je da Srbiji nema ulaska u EU dok, kako je rekao, "ne postignemo ovakav ili onakav sporazum sa kosovskim Albancima".

 

On je posle sastanka sa italijanskim premijerom rekao da je to uslov bez koga Srbije neće postati deo EU.

 

"Slušali smo i francusku ministarku Loazo i italijanskog premijera Kontea u vezi članstva Srbije u EU. Mi smo uvek spremni da čujemo sve stvari ali izjave Kontea donose optimistični vetar u Srbiju, donose novu i drugačiju atmosferu", kazao je Vučić novinarima u Beogradu.

 

Komentarišući kontroverze koje su nastale nakon intervjua koji je dao italijanskoj agenciji ANSA, a u kom je navodno rekao da Srbija ne može da prizna Kosovo a da nešto ne dobije zauzvrat, Vučić je kazao da ništa o priznanju nije govorio, osim da o tome ne može da govori jer ne postoji kompromis.

 

"Ja to svaki dan govorim, ništa čudno ni važno ne vidim u tome", rekao je predsednik Srbije.

 

Predsednik Srbije izjavio je i da je Srbija spremna da, odmah po ukidanju taksi na uvoz robe koje je uvela Priština, nastavi razgovore i dijalog koji će možda, u budućnosti, voditi ka kompromisnom rešenju.

 

"Da li će se to desiti ili neće? Mnogo je još puta pred nama, ali je uvek važnije tragati za mirom i kompromisom nego za razlozima koji bi vodili ka sukobima", rekao je Vučić nakon susreta sa Konteom.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta