Uticajni Radnički savet nemačke kompanije Folksvagen (Volkswagen) namerava da spreči izgradnju novog velikog pogona za proizvodnju automobila u nekoj od zemalja jugoistočne Evrope, među kojima je kao ozbiljan kandidat spominjana i Srbija. Pozivajući s na izvore iz kompanije, nemački mediji su preneli da će Radnički savet na odlučujućoj sednici Nadzornog odbora kompanije ovog proleća glasati protiv tog projekta.

 

Radnički savet smatra da nisu dovoljno iskorišćeni postojeći kapaciteti kompanije u Evropi i da postoji mogućnost njihovog prilagođavanja za planiranu proizvodnju drugačijih tipova automobila, objavio je 10. marta list Bild am zontag (Bild am Sonntag), pozivajući se na dokumente kompanije.

Prema informacijama iz Foksvagena, kompanija mesecima traži lokaciju za novu, milijarde evra vrednu fabriku i trenutno se ispituje deset lokaliteta u Rumuniji, Srbiji, Bugarskoj i Turskoj. Pogon bi trebalo da počne da radi krajem 2022. godine i u njemu bi se godišnje prozvodilo do 350.000 vozila.


Nadzorni odbor VW prema nemačkom Zakonu o radničkom saodlučivanju ima 20 članova, od kojih polovinu, uključujući i potpredsednika odbora, postavlja Radnički savet, i uglavnom je reč o sindikalnim liderima.

 

Prema zakonu, u Nadzornom odboru su dva mesta rezervisana i za predstavnike nemačke savezne pokrajine Donja Saksonija u kojoj je sedište kompanije i koja tradicionalno ima vlasnički udeo.

 

Sve odluke uprave kompanije moraju da dobiju zeleno svetlo Nadzornog odbora, a za odluke o izgradnji ili preseljenju pogona potrebna je, prema Zakonu o privatizaciji Folksvagena iz 1960. godine, podrška dve trećine članova Nadzornog odbora.

 

Beogradske Večernje novosti prenele su početom marta da je Folksvagen odlučio da novu fabriku gradi u Srbiji. Prema saznanjima tog lista, prva vozila iz novog pogona u Srbiji, a reč je o modelima Folksvagena, Škode i Seata, trebalo bi da se pojave na tržištu 2023. godine.

 

Novosti su prenele da se Folksvagen za Srbiju kao zemlju domaćina novog pogona, odlučio u konkurenciji Bugarske, Rumunije i Turske, ali i Severne Makedonije, koja se u nemačkoj štampi ne spominje.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 9. marta da očekuje da će nedaleko od Velike Plane dovesti jednu od najvećih evropskih kompanija. On je istakao da su šanse "50-50" za dolazak takve kompanije.

 

Iako Vučić nije spominjao Folksvagen, mediji su preneli da je u pitanju ta kompanija.

 

"Čini mi se imali smo dva konkurenta Rumuniju i Bugarsku, samo mi i još jedna zemlja smo ostali", kazao je Vučić obraćajući se građanima u Velikoj Plani u okviru kampanje "Budućnost Srbije".

 

Šef uprave Folksvagena Herbert Dis u novembru 2018. godine je najavio izgradnju novog pogona u jugoistočnoj Evropi, koji bi počeo sa proizvodnjom 2022. godine. "Naš cilj je da produktivnost koncernu do 2025. godine povećamo za 30%", rekao je tada Dis.

 

Prema pisanju nemačkih medija, Radnički savet postavlja pitanje racionalosti investicije koja se meri milijardama evra, kada mnogi postojeći kapaciteti Folksvagena u Evropi nisu u potpunosti iskorišćeni. Uz pogone u Emdenu i Osnabriku, u Nemačkoj, nedovoljna iskorišćenost preti i vodećoj fabrici u Bratislavi, ali i pogonu Audija u Mađarskoj, pošto je zbog sve oštrijih ekoloških propisa sve manja potražnja za vozilima sa dizel motorima.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Volkswagen AG