Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku da "carine koje je vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da budu stavljene van snage" i da će "čim te takse budu ukinute", sazvati novu rundu dijaloga Beograd - Priština. Ona je naglasila da će konačni sporazum Beograda i Prištine morati da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da dobije podršku Saveta bezbednosti UN.

 

Cilj dijaloga je, kako je podvukla, da se "postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rešavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda", a koji će dobiti podršku Saveta bezbednosti UN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u dijalogu - Beograd i Priština.

 

Konačni sporazum Beograda i Prištine "mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Saveta bezbednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmenu kontakata o tome sa svim članovima Saveta bezbednosti".

 

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) je to rekla 12. marta obrazlažući ključne pravce i načela međunarodne politike Evropske unije članovima Saveta bezbednosti.

 

"Ja lično posredujem u dijalogu", predočila je Federika Mogerini, "ali dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući".

 

Prema njenim rečima, "povoljan ishod dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade celom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i ceo svet".

 

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, da pomene "još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku" u svetu, za koji se EU zalaže,  a to su zbivanja vezana "za pomirenje na Balkanu".

 

Ona je tu istakla dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, "ono što se već smatra istorijskim događajem na Balkanu… I šta je novi pozitivan primer saradnje EU i UN", a to je sporazum Skoplja i Atine o rešavanju pitanja imena.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta