Protesti su vrednost i karakteristika demokratije ali treba da ostanu mirni, rekli su 18. marta u Evropskoj komisiji povodom dešavanja za vikend u Beogradu.

 

"Iako pravo građana da učestvuju u mirnim demonstracijama ostaje suštinska karakteristika i osnovna vrednost demokratije i treba je poštovati, protesti treba da ostanu mirni i u skladu sa zakonom, kao što je to bio slučaj pre ovog vikenda", rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič za EURACTIV.com i EURACTIV.rs.

 

Portparolka Evropske komisije je istakla da su smirenost i suzdržanost neophodni.

 

"Parlament je mesto koje treba da obezbedi prostor za debatu i diskusiju u cilju pronalaženja zajedničkih rešenja i odgovora na bojazni u javnosti. Strukturirani dijalog sa civilnim društvom takođe je ključan", kazala je Kocijančič.

 

Kocijančič je to rekla nakon protesta u Beogradu 16. i 17. marta.

 

Učesnici protesta #1od5miliona, koji se već više od tri meseca održavaju širom Srbije, traže smene predsednika, premijerke, predsednice parlamenta, direktora RTS, kao i slobodne izbore pod uslovom da mediji 6-9 meseci pre toga budu slobodni.

 

Grupa ljudi u kojoj su bili neki od lidera opozicije i građani 16. marta probila se u zgradu RTS tražeći objektivno informisanje i mogućnost da govore u centralnom Dnevniku javnog servisa. Od urednštva RTS dobili su arogantan i negativan ogovor i, posle nekoliko sati u zgradi, policija ih je izvela.

 

Većina medija i novinarskih udruženja osudila je, kako ga u većini nazivaju, upad u RTS ističući da to nije način da se iskaže protest protiv uređivačke politike javnog servisa. Istovremeno se svi zalažu za objektivno informisanje.

 

Predsednik Srbije Aleksandar je na konferenciji za štampu 17. marta rekao da Srbija neće dozvoliti da se nasiljem bilo ko ugrožava i poručio da će svi koji krše zakon biti procesuirani.

 

Vučić je povodom upada u zgradu RTS i protesta koji se održava ispred zgrade Predsedništva dok on govori kazao da Srbija dozvoljava proteste sve dok ne dođe do nasilja.

 

Za vreme Vučićeve konferencije u Predsedništvu ispred zgrade su bili demonstranti koji su zatim otišli do sedišta Policijske uprave za Beograd i tražili oslobađanje prethodne večeri privednih učesnika protesta.

 

Učesnici protesta pozvali su na novi protest ako privedeni ne budu pušteni do 18. marta u 15.00.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta