Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Evropske unije i Srbije usvojio je na sastanku u Strazburu Deklaraciju i preporuke u kojima se pozdravlja kontinuirani napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Uniji, izražava podrška evropskoj perspektivi Srbije za 2025. godinu, žali zbog trenutnog zastoja u dijalogu Kosovu. U Deklaraciji se ističe značaj procesa proširenja, a EU poziva da se pridržava svog opredeljenja u tom pogledu.

 U Deklaraciji koja je usvojena 27. marta na sastanku POSP EU-Srbija u Strazburu, ponovljen je poziv Srbiji da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa politikom EU, podseća se da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi suštinski deo proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja, i izražava dalja podrška povećanoj regionalnoj saradnji u okviru Berlinskog procesa.

 

U usvojem dokumentu je izraženo žaljenje zbog trenutnog zastoja u pregovorima Beograda i Prištine zbog uvođenja kosovskih taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i poziva se na ukidanje tih mera bez daljeg odlaganja.

 

U Deklaraciji se takođe konstatuje bojkot parlamentarnih sednica od dela opozicije i održavanje protesta, osuđuje nasilni ulazak u javni medijski servis, naglašava da je parlament institucija za rešavanje političkih razlika, ponavlja važnost slobode izražavanja i medija i poziva na napredak u toj oblasti.

 

U dokumentu su pozdravljeni pozitivni pomaci u srpskoj ekonomiji u smislu većeg ekonomskog rasta, smanjenja nezaposlenosti, stabilnih cena i dobrih budžetskih performansi.

 

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan istako je da Evropski parlament i dalje aktivno podržava evropske integracije Srbije.

 

On je napravio kratak osvrt na Rezoluciju Evropskog parlamenta, usvojenu u novembru 2018, kao dokument u kojem su predstavljene zvanične pozicije Evropskog parlamenta o napretku Srbije na putu evropskih integracija i pohvalio napredak Srbije na tom putu.

 

Kukan je ukazao da bi trebalo povećati vidljivost projekata koji se finansiraju iz sredstava EU.

 

Predsedavajući delegacije Skupštine Srbije Vladimir Orlić istakao je da članstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije i da se ne mogu osporiti njeni napori da sprovodi obaveze iz pregovaračkih poglavlja i akcionih planova kako bi postala članica EU 2025. godine.

 

Poslanica opozicije kritikuje odsustvo dijaloga u srpskom parlamentu

 

Članica delegacije, poslanica Demokratske stranke Vesna Marjanović, izjavila je na sastanku u Strazburu da opozicija želi i mora da učestvuje u reformskim procesima u Srbiji, ali na ravnopravan i demokratski način.

 

Ona je rekla da odluka jednog dela opozicije da trenutno bojkotuje plenarne sednice srpskog parlamenta nije bila ni laka, ni jednoglasna, ali da je na neki način iznuđena.

 

Ta odluka je, kako je rekla, usledila "posle šest godina vulgarne tiranije većine, neprihvatljivog tona u vođenju debata, neprihvatanja bilo kakvog argumentovanog razgovora, i postepenog stvaranja jednog autoritarnog poretka u kojem se poštuje glas samo jedne partije, jednog lidera, gde se briše podela vlasti i kontrolna funkcija parlamenta i gde postoji nulta tolerancija za drugačije mišljenje".

 

Marjanović je rekla da je Srbiji potrebno "unapređenje kulture javnog dijaloga od najviših predstavnika političkih institucija stvaranjem mehanizama za borbu protiv lažnih vesti, i podrškom nezavisnom i profesionalnom novinarstvu".

 

Kazala je i da autocenzura predstavlja sveobuhvatni problem koji ne treba prepustiti samo medijima i novinarima, već da zahteva sistemske mere usmerene ka suzbijanju svih oblika cenzure.

 

Marjanović je rekla i da Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije nije pokrenuo proceduru izbora poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti kome je mandat istekao pre tri meseca.

 

Navela je i da je u jednom od amandmana koje je podnela "podsetila Vladu Srbije na obavezu da dva puta godišnje, odnosno po završetku šestomesečnog ciklusa predsedavanja Savetom Evropske unije, podnosi Narodnoj skupštini izveštaj o toku pregovora".

 

"Pozdravljamo otvaranje novih poglavlja, ali smo zabrinuti činjenicom da daleka perspektiva ulaska Srbije u EU i stavljanje u drugi plan vrednosnih pitanja, osnažuju autoritarnu politiku i otežavaju borbu demokratskih snaga koje su već sada slabije nego što su bile pre 10 godina", navela je poslanica Skupštine Srbije.

 

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora u oktobru u Beogradu

 

U delegaciji srpskog parlamenta bili su Vladimir Orlić, Elvira Kovač, Dragan Šormaz, Ljubiša Stojmirović, Vesna Marjanović, Milorad Mijatović i Vladimir Đurić, i, u ime Vlade Srbije, savetnik ministra za evropske integracije i član Pregovaračkog tima Jugoslav Milačić.

 

U raspravi su učestvovali i predstavnik rumunskog predsedavanja Savetu EU Đorđe Čiamba, vršilac dužnosti načelnika Odseka za Srbiju u Generalno direktoratu za susedstvo i politiku proširenja Evropske komisije Hristos Makridis i zamenik načelnika Odeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljne poslove Klajv Rambold.

 

Poslanici oba Parlamenta razmenili su stavove o svim bitnim segmentima pristupanja Srbije EU, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

 

Naredni sastanak Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje biće održan 30. i 31. oktobra 2019. u Beogradu.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: © European Union 2019 - Source : EP