Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je 28. marta da misli da je dogovor između Beograda i Prištine moguć i da status kvo nije rešenje za dve strane. Fabrici je na Fakultetu političkih nauka izjavio da je "optimističan po pitanju postizanja pravno obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prištine i da je zajednički stav svih članica EU po tom pitanju puna normalizacija odnosa te dve strane". Generalna sekretarka EPuS istakla je da je teorijski 2025. kao godina ulaska Srbije u EU još dostižna i realna, ali da u praksi to ide malo teže.

 

Obraćajući se studentima FPN o procesu pristupanja Srbije EU, Fabrici je naveo da je "pristupanje proces koji podrazumeva sprovođenje neophodnih reformi i da Srbija mora da uradi više u oblasti vladavine prava".

 

Fabrici je o pominjanju 2025. kao godine mogućeg ulasku Srbije u EU kazao da "ne treba stavljati brzinu ispred kvaliteta samog procesa, kao i da sve zavisi od urađenog posla i da stajanje u mestu ne približava zemlju EU".

 

On je naveo da pristupanje EU znači da "njoj pristupa cela država i društvo, a ne Vlada".

 

Fabrici je kazao da će zemlja pristupiti EU kada se sprovedu neophodne reforme i kada ona bude bila spremna i dodao da su Srbija i Crna Gora najviše napredovali u procesu pristupanja EU u odnosu na ostale kandidate.

 

On je takođe naveo da će Srbija do momenta pristupanja morati da uskladi svoju spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom politikom EU.

 

Fabrici je podsetio da je EU u proteklih 15 godina donirala gotovo tri milijarde evra Srbiji.

 

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Suzana Grubješić kazala je, govoreći o procesu pristupanja Srbije EU, da je "dug put iza nas i dug put pred nama".

 

Ona je navela da su istraživanja javnog mnjenja pokazala da postoji manjak informacija i dezinformacije o tom procesu, što je takođe uzrok pada podrške članstvu EU, i dodala da je važno raditi na podizanju nivoa znanja o procesu pristupanja.

 

Grubješić je kazala da je najveća podrška članstvu u EU bila 2009, kao i posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

 

"Za građane najvišu vrednost imala je vizna liberalizacija", rekla je Grubješić i dodala da se nada ukidanju kosovskih taksi na srpsku robu i nastavku dijaloga.

 

Ona je kazala da 2025. nije realna godina ulaska Srbije u EU ako se nastavi ovim tempom otvaranja poglavlja.

 

Grubješić je rekla da je teorijski 2025. kao godina ulaska Srbije u EU još uvek dostižna i realna, ali da u praksi to ide malo teže. Prema njenim reča, ta godina "nije realna ukoliko se nastavi tempo otvaranja dva poglavlja po jednoj međuvladinoj konferenciji".

 

Ona je kazala da su uslovi za napredak Srbije na evropskom putu nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dolazak do kompromisnog rešenja, kao i unutrašnje reforme. "Od vladavine prava, slobode izražavanja, ekonomskih reformi, ekologije i svih drugih oblasti", dodala je Grubješić.

 

Generalna sekretarka EPuS je navela da je važno ukinuti kosovske takse na srpsku robu i nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

 

"Za ovih deset godina uspeli smo da se pomerimo, da postanemo zemlja kandidat, 2014. smo otpočeli pregovore i uspeli da budemo stabilno na evropskom putu", rekla je Grubješić o dosadašnjem procesu pristupanja Srbije EU i dodala da su "svi očekivali da taj proces ide mnogo brže".

 

Grubješić je rekla da se nada da će Srbija krajem juna otvoriti još poglavlja.

 

Fakultet političkih nauka i EPuS organizovali su na FPN debatu "Evropska integracija Srbije deset godina nakon podnošenja zahteva za članstvo" na kojoj su predstavili publikacije "Evropa za mene" i "EU pojmovnik".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta