Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je 29. marta u Beogradu da mu je žao što je dijalog Beograda i Prištine u zastoju, ali da to nije razlog za zaustavljanje procesa evrointegracija Srbije. Han je razgovarao sa premijerkom i predsednikom Srbije, kao i sa predstavnicima opozicije. On će u Golupcu prisustvovati otvaranju za posetioce rekonstruisane srednjovekovne tvrđave Golubački grad za čiju je obnovu samo iz fondova EU utrošeno više od 8,5 miliona evra.

 

"Izuzetno mi je žao što je dijalog (sa Prištinom) zaustavljen, to nije dobro. Nema razloga i bila bi greška da se sve zaustavi samo zato što je dijalog u zastoju", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerkom Srbije Anom Brnabić.

 

Han je kazao da su u toku pripreme za otvaranje još jednog poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i da na tome svakodnevno rade ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović i njen tim.

 

"Ministarka Joksimović se maksimalno trudi da pogura administraciju i postigne napredak kako bi sve u određenom trenutku bilo gotovo", naveo je evropski komesar.

 

Komesar Han se osvrnuo na dijalog predstavnika vlasti i opozicije, navodeći da su poslanici Evropskog parlamenta ponudili pomoć kako bi se ta saradnja unapredila.

 

On je dodao i da izbori za Evropski parlament "nemaju veliki uticaj" na proces evropskih integracija Srbije, jer se on vodi na administrativnom nivou.

 

Premijerka je posle sastanka sa evropskim komesarom kazala da je vlada inicirala dijalog sa civilnim sektorom, odgovarajući na taj način na kritike o nedovoljnoj agažovanosti na saradnji sa nevladnim organizacijama koje su navedene u godišnjem izveštaju o napretku Srbije ka EU.

 

"Međunarodna nedelja civilnog društva (8-9. aprila) dobar je način da pokažemo da je Vlada Srbije otovrena za dijalog", rekla je ona i dodala da je Srbija postala domaćin te nedelje zahvaljući angažovanju Građanskih inicijativa, koje je podržala Vlada.

 

U razgovoru 28. marta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu i problemima u dijalogu sa Prištinom, Han je insistirao na napredovanju u oblasti demokratije i vladavine prava zarad dobrobiti društva i kretanja Srbije na njenom evropskom putu.

 

Vučić je istakao da Srbija poštuje najviše demokratske principe i da će se ponašati u skladu sa ponašanjem Nemačke, Francuske i drugih zemalja EU kada je reč o ključnim pitanjima u oblasti vladine prava, rada policije i pravosudnih organa.

 

Han je 28. marta u Beogradu imenovan za ambasadora Sportskih igara mladih.

 

Han o situaciji u medijima

 

Evropski komesar izjavio je da je za važno što je vlast u Srbiji pokazala da je svesna problema u oblasti medija i što želi da ih rešava.

 

"Kao što je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić rekao, on nije zadovoljan trenutnim stanjem, mislim da je važno biti samokritičan i pokušati da poboljšate situaciju. Važno je biti svestan problema i raditi na njegovom rešavanju", rekao je Han posle sastanka s premijerkom Srbije na zajedničkoj konferenciji za medije.

 

Han je kazao i da nije dobio pismo vlasnika televizija N1 i Nova S, Junajted grupe koja je saopštila da je izložena pritisku državnog aparata s "očiglednom namerom da se dovede u neravnopravan položaj na tržištu Srbije".

 

Evropski komesar je pohvalio proces izrade Medijske strategije, navodeći da je bio inkluzivan, i dodao da je veoma važno što su u proces njenog donošenja bila uključena novinarska udruženja.

 

Dodao je da je zadovoljan što će nova medijska strartegija biti uskoro završena.

 

Kazao je i da javni servis ima veoma važnu ulogu u društvu i da to uključuje određene odgovornosti i obaveze.

 

Opozicija prenela Hanu da se neće vraćati u parlament

 

Predstavnici dela srpske opozicije preneli su Hanu svoje stavove o tome da u Srbiji nema demokratije i da se neće vratiti u parlament a da su jedino spremni da sa predstavnicima vlasti razgovaraju o uslovima za održavanje fer i slobodnih izbora.

 

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov izjavila je novinarima nakon sastanka, da su Hana upoznali sa osnovnim problemima u Srbiji i zahtevima građana koji mesecima protestiju širom zemlje.

 

Jerkov je novinarima prenela da je Han na sastanku još jednom istakao potrebu da dijalog mora biti vođen u institucijama, pre svega, kako je rekla, misleći na povratak poslanika u parlament.

 

Lider Levice Srbije Borko Stefanović kazao je da su predstavnici opozicije spremni jedino na dogovor i dijalog sa državom i nadležnim institucijama o tome na koji način će se doći do slobodnih izbora i medija.

 

Sastanku sa Hanom su prisustvovali i predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, lider Narodne stranke Vuk Jeremić i predsednik opštine Šabac Nebojša Zelenović.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta