Rukovodstvo Kosova odlučno je da okonča dijalog sa Srbijom i postigne istorijski sporazum, ali je za to potrebna i snažna posvećenost transatlantske zajednice i jedinstven stav EU da normalizacija i trajan mir zahtevaju angažman i teške odluke obe strane, ocenio je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli. Pacoli je naveo da samo postojanje Kosova svedoči "o angažmanu i volji transatlantske zajednice da partnerski, kroz NATO i EU, osmisli i realizuje viziju dugoročnog mira".

 "Ali Kosovo je ostalo nedovršena misija", pošto "u svetu u previranju" postoji "opasnost povlačenja u bezbednost izolacionizma" i "ignorisanja problema" koji nisu u potpunosti rešeni, ocenio je Pacoli u autorskom tekstu za portal EUobserver povodom 20. godišnjice intervencije NATO u SR Jugoslaviji.

 

"Kosovo je takav problem: Naši pokušaji da rešimo istorijske razmirice sa Srbijom i dalje traju; naši napori da se u potpunosti integrišemo u međunarodnu zajednicu ostali su nedovršeni; a naši građani su umorni od procesa koji se oteže već više od 20 godina", napisao je Pacoli.

 

Podvlačeći da je "političko rukovodstvo Kosova jedinstveno u odlučnosti da okonča mirovni proces sa Srbijom", Pacoli je rekao da Kosovo "želi da finalizuje dijalog sa Beogradom, koji je započela EU, a podžali ga Velika Britanija, SAD i ostatak transatlantske zajednice".

 

Kosovu je potreban "sveobuhvatan sporazum kako bi u EU zauzelo mesto koje mu pripada, kao najviše prozapadnoj zemlji u jednom još uvek nestabilnom regionu, kojem sada preti i štetan ruski uticaj", ocenio je Pacoli.

 

On je ukazao da je, "kao i u svim mirovnim pregovorima, za uspeh potreban angažman međunarodne zajednice".

 

"Potrebno nam je da se međunarodna zajednica zauzme, kao što je to učinila pre 20 godina i zatim ponovo 2008. i obezbedi da Kosovo i Srbija preduzmu neophodne korake kako bi postigli trajan mir i zajednički put ka članstvu u EU. Bez jasne transatlantske posvećenosti, postoji opasnost da se ponovo vratimo žučnim diplomatskim bitkama", ocenio je Pacoli.

 

Prema njegovim rečima, na Balkanu se na Veliku Britaniju, EU i SAD gleda kao na nužne partnere kako bi se obezbedilo da odnosi sa Srbijom budu potpuno normalizovani.

 

"Šta to znači u praksi? Želimo da transatlantska zajednica kroz snažan i jedinstven angažman uputi signal nedvosmislene podrške mirnom rešenju. Želimo da se EU saglasi da normalizacija zahteva akcije obe strane, i da će i Srbija i Kosovo morati da donesu teške odluke kako bi se postigao trajni mir",  navodi se u autorskom tekstu.

 

"Treba da iskoristimo jedinstvenu šansu koju je predsednik Donald Tramp pružio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da postignu istorijski sporazum. Treba da iskoristimo legat direktne posvećenosti koju je kancelarka Angela Merkel uložila kada je 2011. inicirala proces dijaloga, uz posredovanje EU", naveo je šef kosovske diplomatije.

 

"Kao što smo u više navrata rekli, mi smo spremni da pokažemo političku hrabrost i vizionarstvo i da izađemo sa realističnim i dalekovidim rešenjima. Za pregovore je, međutim, kao i za tango potrebno dvoje i ne možemo da pregovaramo sa praznom stolicom. I Srbija mora da pokaže dobru volju", zaključio je Pacoli.

 

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta