Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček izjavio je 23. aprila nakon sastanka sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem u Pragu da Češka očekuje da Evropska komisija u novom sastavu i visoki predstavnik za spoljnu politiku EU budu aktivniji nego do sada u podršci dijaloga Beograda i Prištine, kako bi i Srbiji i Kosovu uspeli da garantuju evropsku perspektivu. Petšiček je ponudio češka iskustva u pristupnom procesu i upozorio da Srbija mora da nastavi reforme pravosuđa, garantuje nezavisnost medija i nastavi borbu protiv korupcije.

 

"Nalaženje kompromisa između Beograda i Prištine je jedno od osetljivih pitanja koje treba da se reší, kako bi se obezbedila evropska perspektiva za obe zemlje. Verujem da Češka tu može da bude aktivna i pomogne da se taj dijalog pomeri dalje. Češka može i da apeluje na druge zemlje EU, ali, aktivno moraju da se postave i institucije EU", kazao je Petšiček na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim ministrom spoljnih poslova Dačićem.

 

Šef češke diplomatije naglasio je koliko je proširenje EU na Zapadni Balkan važno za razvoj demokratije, stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, te da zato Češka trajno proširenje na taj region podržava i ono će takođe biti prioritet češkog predsedavanja Višegradskom grupom od jula.

 

Dačić je naglasio da Srbija teži da probleme u regionu rešava dijalogom i da je njen strateški cilj Srbije članstvo u EU.

 

"Mislimo da je to pozitivan podsticaj za ceo naš region. Želim da ponovim da Srbija teži da sva otvorena pitanja u regionu rešava dijalogom i na način koji će omogućiti bolji život svim građanima našeg regiona. Zahvalan sam Češkoj što podržava proširenje EU i na taj način podržava naš evropski put. Srbija želi da intenzivira saradnju sa Višegradskom grupom", kazao je novinarima Ivica Dačić.

 

Češki ministar spoljnih poslova ponudio je i češka iskustva u pristupnom procesu a upozorio je takođe da Srbija mora da nastavi reforme pravosuđa, da mora da garantuje nezavisnost medija i nastavi borbu protiv korupcije.

 

I Dačić i Petšiček pohvalili su trgovinsku saradnju Srbije i Češke gde je obim 2018. porastao u odnosu na prethodnu za 220 miliona evra i dostigao 1,08 milijardi.

 

"Raduje nas što u ekonomskoj sferi imamo veliki rast naše spoljnotrgovinske razmene, i ona u 2018. iznosi preko milijardu evra. Takođe treba da sagledamo u kojim sve segmentima na ekonomskom planu možemo da sarađujemo, a to znači i da razvijamo saradnju naših privrednih komora, biznis asocijacija itd", kazao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

 

Ministar Petšiček potvrdio je da je prihvatio poziv svog kolege da poseti Beograd u jesen.

 

"Sa velikim zadovoljstvom očekujemo posetu vašeg predsednika u septembru i posetu predsednika domova vašeg parlamenta. Nedavno su u poseti Češkoj bile naša premijerka Ana Brnabić i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković. Očekujem na jesen i posetu ministra Petšičeka Srbiji. To je prilika da još jednom izvršimo pregled svih  tačaka u kojima možemo da sarađujemo od političke, ekonomske i kulturne i svih drugih sfera saradnje", kazao je Ivica Dačić.

 

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova podsetio je takođe da su bilateralni odnosi Češke i Srbije dobri i da nema otvorenih ptianja.

 

Izvor: Beta

Foto: EK