Srbija i Kosovo postigli su na samitu premijera Zapadnog Balkana u Berlinu dogovor da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa, a naredni sastanak je zakazan u Parizu početkom jula. U Zaključcima samita navodi se da su se "Srbija i Kosovo saglasili da nastave da ulažu napore u cilju primene postojećih dogovora i da uz posredovanje EU ponovo konstruktivno povedu dijalog o normalizaciji odnosa, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma".

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zaključak samita u Berlinu da razgovori o Kosovu budu nastavljeni u užem formatu, uz posredovanje EU, Nemačke i Francuske.

 

"Suština je da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gde ćemo pokušati da pronađemo rešenja za nastavak dijaloga", rekao je Vučić novinarima 29. aprila po završetku samita, na kojem su se u Berlinu, na poziv nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona, okupili lideri Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije.

 

Vučić je kazao da je albanska strana na skupu iznela stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve nove Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština.

 

Vučić je kazao da Srbija nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a da su "neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse". On je dodao da se u jednom danu videlo "sve ono što se krilo ispod žita".

 

"Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno u prvom obraćanju (predsedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić", rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da je reagovao na Zvizdićevo obraćanje i rekao da Republika Srpska "nije loša, već dejtonska tvorevina".

 

Predsednik Srbije je naveo da su predstavnici Slovenije i Hrvatske bili korektni i da "nema šta da im zameri", kao ni predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću koji je, kako je rekao, bio više nego korektan uprkos minimalnim neslaganjima i imajući u vidu da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova.

 

Vučić je rekao da je srpska delegacija u Berlinu imala seriju teških sastanaka i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Emanuelu Makronu.

 

"Merkel i Makron su bili vrlo racionalni, odgovorno su se ponašali, pokušavali su da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu. Nije fer prema njima da pričamo ko su bili ti koji su sve odbijali", naveo je predsednik Srbije.

 

Vučić je rekao da ne zna da li će Merkel i Makron izaći sa nekim zaključcima i dodao da na samitu nije bilo nikakvog glasanja. Naveo je da su Makron i Merkel pokazali koliko žele stabilnost na Zapadnom Balkanu i da misli da su "razumeli koliko je teška situacija" u tom regionu.

 

Upitan da li su Merkel i Makron tražili ukidanje taksi od kosovskih predstavnika, Vučić je kazao da su "svi to tražili" i dodao da su nemačka kancelarka i francuski predsednik "veoma posvećeni pronalaženju izlaza iz ćorsokaka".

 

Naveo je da bi voleo da je danas pokrenut dijalog, i da nije srećan zbog toga što ostaje status kvo, jer Srbija "u ovom trenutku nije imala partnera za odgovornu i ozbiljnu igru".

 

"Ja ne mislim da je propalo bilo šta, ali čuda se u životu ne dešavaju. Nalazimo se u teškoj situaciji, sam angažman Merkel i Makrona je veoma važan i pokazuje njihovu opredeljenost da čuvaju mir na Zapadnom Balkanu, a time i u Evropi", dodao je Vučić.

 

U Zaključcima sa samita u Berlinu, koje je objavila Vlada Nemačke, navodi se da su lideri zemalja Zapadnog Balkana "naglasili značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine za stabilnost u regionu".

 

"Takav sporazum je od centralnog značaja za put Srbije i Kosova u Evropu. Saglasni su da takav sporazum mora biti kako sveobuhvatan, tako i politički održiv i doprinositi stabilnosti u regionu", navodi se u dokumentu.

 

Dodaje se da su "Srbija i Kosovo pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma" i  da su učesnici sastanka istakli "važnost inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da prate mere jačanja poverenja".


Izvor: Beta

Foto: Beta/STA