Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je na Samitu u Berlinu da je pomirenje u regionu nemoguće dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova. On je ocenio da je sporazum Kosova i Srbije važan za budućnost Zapadnog Balkana i EU. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj u Berlinu je rekao da Srbija treba da prizna Kosovo u postojećim granicama, ocenjujući da bi svako menjanje granica moglo da bude uvod u novo nasilje."Pomirenje će biti nemoguće onoliko dugo koliko Srbija i BiH ne budu priznale nezavisnost Kosova. Nemačka i Francuska imaju mogućnost i liderstvo da podstaknu tako smelu odluku", napisao je Hašim Tači na Fejsbuku posle samita u Berlinu.

 

On je ocenio da jedna od prvih odluka EU treba da bude odluka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

 

"Kosovo je nepravedno ostalo jedina izolovana zemlja u Evropi. Građani Kosova su najevropskiji narod u regionu i potpuno je nepravedno da se nastavi diskriminacija", naveo je Tači.

 

Tači je dodao da je na skupu u Berlinu ocenio da su odnosi u regionu na najnižem nivou do sada i da je u takvim okolnostima mnogo dobrih inicijativa Berlinskog procesa saradnje ostalo neostvareno.

 

"Ova loša situacija se ne može prevazići samo apstraktnim izjavama i obećanjima. Potrebne su smele i strateške odluke država regiona koje neće uslediti dok ne dođe do smelih i strateških odluka Evropske unije i njenih članica", ocenio je Tači.

 

Prištinski mediji preneli su prethodno da je Tači, posle susreta sa šeficom evropske diplomatije Federikm Mogerini u Berlinu, ocenio da Kosovo ima "zakonsko pravo" da uvodi takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i da je upozorio da će Priština pooštriti mere ako Srbija nastavi da vodi agresivnu politiku protiv Kosova.

 

"Za nas, naše susede i samu EU sporazum Kosova i Srbije je od ključnog značaja za napredak. Posle sporazuma Severne Makedonije i Grčke, ovaj sporazum doneo bi još više mira i stabilnosti regionu i Evropi", rekao je Tači.

 

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj takođe je na Samitu u Berlinu zatražio od Srbije da prizna Kosovo, i to u sadašnjim granicama, ocenjujući da bez obostranog priznanja neće biti napretka.

 

"Jasno je da ne možemo ići napred dok ne prihvatimo istinu o prošlosti i sadašnju realnost. Istina o prošlosti je da je Kosovo doživelo okrutnosti i da je trebalo da počne od nule. Realnost današnjice je da je Kosovo nezavisna država, da postiže politički, ekonomski i društveni progres. To je realnost koju treba priznati da bi se išlo napred. Srbija treba da prizna nezavisnost i suverenitet Kosova", naveo je Haradinaj u govoru koji je objavio na Fejsbuku.

 

On je ocenio da je priznanje Kosova "početna, a ne konačna tačka za progres" i da ono podrazumeva "stalno poštovanje postojećih granica".

 

"Bez obostranog priznanja i poštovanja ne može biti progresa. Tada na primer neće biti potrebe za trgovinskim barijerama ni sa jedne strane. Preispitivanje granica omogućilo bi novi talas etničkih podela i možda i početak nasilja. Mi imamo potrebe za jedinstvom, ne za podelama. Imamo potrebe da otvorimo naše granice a ne da stvorimo nove", kazao je Haradinaj.

 

Kosovski premijer je dodao da se "lično i bezuslovno" obavezuje da će doprineti poboljšanju života Srba na Kosovu.

 

"Ja se na to obavezujem bez neke ponude iz Beograda. U suštini je to obaveza koju smo mi preuzeli kada što smo implementirali sve preporuke posrednika Martija Ahtisarija u naš Ustav i naše zakone", kazao je Haradinaj.

 

On je izrazio zahvalnost Nemačkoj za podršku Kosovu i pozvao Berlin da nastavi da štiti "pravo Kosova na državnost i teritorijalni integritet".

 

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su 29. aprila u Berlinu sastanak sa premijerima Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije. Na sastanku su bili i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA