Predstavnici organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa Evropa Nostra ocenili su 7. maja da je projekat izgradnje beogradske gondole "invazivan za kulturno nasleđe" i da ne postoje "dovoljno jasni razlozi koji se tiču turizma i saobraćaja koji bi opravdali takvu vrstu projekta".

 Izvršni potredsednik Evropa Nostre Gi Klos rekao je na predstavljanju zaključaka te organizacije o izgradnji gondole, da je u pitanju "ozbiljno problematičan projekat" na lokaciji koja je izuzetno značajna, kao i da postoji nesrazmera između onoga što su potrebe Beograda i kulturne vrednosti Beogradske tvrđave.

 

"Projekat nije izazovan samo na nacionalnom nivou, već i na evropskom i međunarodnom s obzirom na to da je Srbija deo nominacije za Uneskovu listu svetske baštine. Nezamislivo je da Beogradska tvrđava s izrađenim projektom gondole zadovolji kriterijume da se nađe na toj listi", rekao je Klos.

 

On je kazao i da je stav organizacije da je investicija od 15 miliona evra "ogroman novac" u odnosu na uobičajeni novac koji se u Srbiji izdvaja za turizam.

 

"Ovo je jedna impresivna cifra koja je neuporediva sa ulaganjem u turizam i kulturno naslednje u Srbiji. Smatramo da je visoka za ulaganje u samo jedan projekat u centru grada", rekao je Klos.

 

Klos je kazao da bi alternativna rešenja mogla da budu pešački most od Ušća do Kalemegdana koji bi bio u nižim dimenzijama, i premeštanje žičare na drugu lokaciju.ž

 

Generalna sekretarka te organizacije Sneška Kvadvlih-Mihailović rekla je da je u svim razgovorima koje je delegacija imala, zaključeno da postoje "ozbiljne primedbe na primenu zakona", kao i da nisu urađene studije o uticaju na kulturno nasleđe i životnu sredinu.

 

"Smatramo da bi bilo neodgovorno da institucije vlasti odmah donesu konačnu odluku. Neophodno je da se uloži vreme kako bi se napravile studije i proučile primedbe na zakone", rekla je Kvadnlih-Mihailović.

 

Ona je dodala i da "Evropa Nostra", nakon razgovora sa stručnjacima i premijerkom Anom Brbabić, veruje da postoji prostor za dijalog koji mora da bude "profesionalan, konstruktivan i da uvažava mišljenje struke".

Kvadvlih-Mihailović je navela da će organizacija izraditi izveštaj koji će rezimirati primedbe koje su ustanovili, i koji će nakon toga poslati svima koji su odgovorni za donošenje konačnih odluka, kao i predstavnicima EU.

Klos je podsetio na postojanje programa "7 najugroženijih" koji svake godne bira sedam najugroženijih lokaliteta na svetu, i da je Beogradska tvrđava upravo jedan od primera koji bi bio adekvatan za nominaciju za tu listu.

Stručna delegacija najveće evropske organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa Evropa Nostra predstavila je u Medija centru zaključke o poseti Beogradu povodom izgradnje gondole od Ušća do Kalemegdana.

Delegacija sastavljena od arheologa, arhitekata, konzervatora, urbanista, ekonomista i pravnika, sastala se tokom vikenda sa strukovnim udruženjima, naučnim institutima i univerzitetima koji se aktivno bore protiv projekta gradnje gondole.

Izvor: Beta

Foto: prtsc-yt