Skupština Kosova usvojila je rezoluciju o genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima koje je, kako se navodi u dokumentu, "bivši režim srpske države počinio na Kosovu". Albanske političke partije u Prištini i lideri Kosova pozdravili su rezoluciju uz ocenu da ona pravim imenom naziva srpske zločine na Kosovu, dok su je srpski zvaničnici odbacili kao huškački dokument i dokaz da albanska strana ne želi dijalog.

 

Za rezoluciju je glasalo svih 79 prisutnih poslanika, a na sednici nisu bili srpski poslanici. Pored rezolucije, parlament je 16. maja doneo i odluke o formiranju Državne komisije za osnivanje Tribunala za počinjeni srpski genocid na Kosovu i o izgradnji Muzeja genocida i Memorijala proterivanja u Prištini.

 

Predsednik parlamenta Kadri Veselji izjavio je da je najveća rana rata na Kosovu 1998-99. nedostatak pravde za žrtve genocida koji je izvršila država Srbija.

 

Veselji je rekao da je tokom rata više od milion Albanaca silom oterano u izbeglištvo, da je 13.053 ubijeno, među njima i 1.230 dece, uključujući i novorođenčad. "Na hiljade žena je silovano. Razlog zašto je demokratski svet odlučio da interveniše je upravo taj genocid. Na kraju rata bilo je 6.057 nestalih osoba", kazao je Veselji.

 

On je rekao da se znaju imena i prezimena onih koji su izvršili zločine, mesta i vreme izvršenja, ko su bili naredbodavci i da za to ima mnogo dokaza.

 

Predsednik Kosova Hаšim Tаči i premijer Ramuš Haradinaj pozdrаvili su usvаjаnje rezolucije.

 

"Pozdrаvljаm usvаjаnje rezolucije u Skupštini Kosovа kojom se osuđuje genocid srpske držаve nа Kosovu. Prvo, rezolucijа ga nаzivа pravim imenom: genocid! - Zločini Srbije nа Kosovu. Drugo, rezolucijа traži pravdu za žrtve i sve grаđаne Kosovа", napisao je Tači na fejsbuku.

 

Haradinaj je ocenio da je usvajanje rezolucije o genocidu pravi potez izabranih predstavnika Kosova.

 

"Naše institucije treba da se angažuju da obezbede pravdu za sve sve zločine izvršene na Kosovu. Bez uspostavljanja pravde ne može biti ni održivog pomirenja, niti mira. Kriminalcima je mesto u zatvoru", napisao je Haradinaj na fejsbuku.

 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Djurić ocenio je da je rezolucija prištinskog parlamenta "klevetnički dokument" i plod panike onih koji su  suočeni sa optužbama za zločine.

 

"Ovaj propagandni pamflet potpuno previđa istinu o tome ko je pokrenuo kampanju terora i zločina nad civilima na Kosovu i trebalo bi da posluži kao smokvin list kojim pravi zločinci pokušavaju da sakriju sopstvenu sramotu i odgovornost za počinjena zlodela", saopštio je Djurić.

 

Djurić je naveo da je taj takozvani državotvorni projekat suštinski zasnovan na ideji etnički čistih teritorija i istrebljenja svih onih koji se nađu na putu "ostvarenja sna o velikoj Albaniji".

 

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović ocenila je da su usvajanjem rezolucije kosovski Albanci još jednom pokazali da ih ne zanimaju ni dijalog, ni stabilnost, ni razvoj regiona.

 

"Najstrašnijim optužbama protiv Srbije i srpskog naroda, za koje i u Prištini znaju da nisu istinite, kosovski Albanci ne mogu da postignu ništa drugo osim da dva naroda dodatno udalje od dijaloga i kompromisa, a time i od bolje budućnosti i napretka u celom regionu", saopštila je Mihajlovićeva.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta