Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Bratislavi da je punopravno članstvo u EU ključni spoljnopolitički prioritet i dugoročno opredeljenje Srbije, i da ona u tom smislu ne očekuje nikakve poklone, već samo pravednu valorizaciju onoga što je postigla. Dačić je rekao da veruje da je "i Srbiji i čitavom regionu mesto u EU" i da "bez integrisanog Zapadnog Balkana evropski prostor nije kompletan".

 

Na Godišnjem sastanku ministara spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana Dačić je 28. maja ukazao da "uslovljavanje napretka Srbije na putu ka EU, kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom, gubi smisao" i izrazio nadu da zastoj u tom dijalogu neće uticati na dinamiku u procesu pristupanja Srbije.

 

On je naveo da je "poces reforme društvenog sistema za Srbiju neodvojiv od procesa evropskih integracija" i da bi "napredak u reformama trebalo da prati i napredak na putu integracija" ali da cilj "nije samo otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU, već njihovo zatvaranje dostizanjem standarda".

 

Dačić je rekao da je Evropska komisija 2018. u izveštaju o napretku "prepoznala privrženost Srbije pristupnom procesu i članstvu u EU, ali i sprovođnju brojnih društvenih reformi, regionalnoj saradnji, kao i normalizaciji odnosa sa Prištinom" i da Srbija "odlučno, i ništa manje predano i posvećeno, nastavlja da sprovodi dalje reforme".

 

Ukazao je, međutim da "uslovljavanje napretka Srbije na putu ka EU, kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom, gubi smisao, jer se ne zasniva samo na doprinosu Beograda samom dijalogu, već i na nemogućnosti da bilo ko, uključujući tu i najvažnije međunarodne partnere, utiče na Prištinu da sprovede preuzete obaveze".

 

Dačić je rekao da je "Beograd taj koji trpi posledice, uprkos svojoj konstruktivnoj politici" i da stoga sa pravom očekuje da zastoj u dijalogu o normalizaciji odnosa, izazvan jednostranim postupanjem Prištine usled grubog kršenja CEFTA sporazuma, neće uticati na dalju dinamiku pristupnih pregovora Srbije, kao i na odluku država članica da odobre otvaranje novih pregovaračkih poglavlja".

 

"Niko nas neće pokolebati u uverenju da se samo razgovorom može očuvati regionalna stabilnost i da postupamo odgovorno prema svima, i u regionu, a i šire, svojim stavom da podržavamo dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i ne želimo da uvodimo recipročne mere kojima bi dodatno zaoštravali situaciju. Upravo zato sa pravom smatramo da će nastavak dijaloga biti moguć tek nakon što Priština ukine takse", rekao je Dačić.

 

Dačić je kazao da je Srbija svesna da "i sama EU prolazi kroz veoma dinamičan i turbulentan period" i da "razume potrebu za reformisanjem" ali da "upravo stoga smatra da se procesi konsolidacije EU i procesi proširenja, sa druge strane, međusobno ne isključuju, već da su komplementarni i da treba da se odvijaju istovremeno".

 

"Jača i jedinstvena Evropa je potrebna i nama, kao kandidatima, kao što je jača i sigurnija Srbija potrebna Evropi. Uspešne politike ne treba menjati a politika proširenja EU se pokazala upravo kao takva, jedna od najuspešnijih", naveo je Dačić.

 

"Iskustvo nam je, ne jednom, pokazalo da kada nastupamo zajedno, kad promovišemo pozitivnu agendu, stavljanjem potreba ispred razlika, i saradnje ispred problema, možemo da napravimo iskorak", rekao je Dačić.

 

On je kao "svetle primere saradnje u regionu" naveo pokretanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih i Fonda za Zapadni Balkan.

 

Dačić je na sastanku ministrima spoljnih poslova Višegradske grupe i Zapadnog Balkana preneo i zabrinutost Srbije zbog najnovijih događaja na Kosovu i njenu rešenost da zaštiti svoj narod ukoliko to bude potrebno.

 

Dačić je rekao da EU i zapadni partneri "moraju da preduzmu sve mere da se kosovske snage bezbednosti što pre povuku sa severa Kosova".

 

"Dakle preneo sam stav predsednika Vučića, koji je jednoglasno podržan i u Skupštini Srbije, i stav Vlade - a to je da Srbija neće dozvoliti maltretiranje i napad na svoj narod koji živi na Kosovu", rekao je Dačić.

 

Dačič je ocenio da ovakvi incidenti udaljavaju od suštine dijaloga i ponovio da Srbija želi da se dijalogom pronađe kompromisno rešenje i da se učini nešto dobro za narode u regionu.

Izvor: Beta

Foto: Beta