Srbija će za 15 novih infrastrukturnih projekata, čija je potencijalna investiciona vrednost veća od 900 miliona evra, od EU, kroz program "Podrška EU u pripremi projekata", dobiti 21 milion evra za pripremu tehničke i tenderske dokumentacije. Program je finansiran iz predpristupnih fondova sa donacijom 19,7 miliona evra, a Vlada Srbije ulaže oko 1,3 miliona evra.

 

Cilj programa koji se odnosi na infrastrukturne projekte u oblasti zaštite životne sredine, energetike i saobraćaja, jeste da promoviše pripremu moderne i održive infrastrukture u Srbiji, kao i da ojača tehničke i administrativne kapacitete u oblasti upravljanja i korišćenja predpristupnih fondova, kako bi se ubrzao proces pripreme Srbije za članstvo u EU.

 

Projekti će biti realizovani u Loznici, Pančevu, Kraljevu, Brusu, Blacu, Sokobanji, Kragujevcu, Užicu, Arilju, Požegi, Kosjeriću, Ivanjici, Aranđelovcu, Kniću, Rekovcu, Kladovu, Vrbasu i Beogradu, rečeno je 5. juna na predstavljanju projekta u Beogradu.

 

Na skupu su potpisana tri memoranduma o razumevanju između predstavnika Delegacije EU u Srbiji i resornih ministarstava za projekat modernizacije pruge Velika Plana-Niš, remedijaciju i revitalizaciju Velikog bačkog kanala i izgradnju sistema sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda u Kraljevu.

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao da novi program podrške EU uspostavlja sistem po kome će se dobro planirati važni infrastrukturni projekti u Srbiji koji će biti održivi i moći će da privuku zdrave finansije.

 

Ocenio je da će kroz tu pomoć život građana Srbije biti bolji, da će piti čistiju vodu, disati čistiji vazuh i moći brže i bezbednije da se kreću u saobraćaju, ali i da štede energiju.

 

Ukazao je i da projekti koji nisu dobro planirani ograničavaju dalja ulaganja, kako vlade tako i drugih investitora i donatora.

 

Fabrici je podsetio i da je od 2017. godine do danas EU obezbedila više od 53 miliona evra bespovratnih sredstava za programe pripreme projekata.

 

Od tih sredstava 17 miliona evra je već raspoređeno za unapređenje kapaciteta administracije u Srbiji u upravljanju pretpristupnim fondovima i pripremu 11 projekata, uglavnom na opštinskom nivou.

 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je kazala da podrška EU u pripremi projekata pomaže održivi regionalni razvoj Srbije koji svakom građaninu pruža mogućnost da ima dobru infrastrukturu, dobru pijaću vodu i komunalne standarde bez kojih nema održivog razvoja i napretka.

 

Ona je podsetila da su u pitanju obilni i složeni projekti koji su decenijama čekali da budu realizovani, poput čišćenja Velikog bačkog kanala.

 

Joksimović je rekla da je još pre pet godina Ministarstvo za evropske integracije napravilo metodologiju za utvrđivanje prioritetnih infrastrukturnih projekata, što je dalo rezultate, pa taj sistem kokoriste i druge zemlje kandidati.

 

Dodala je da je napravljen plan utvrđivanja prioriteta u raspodeli međunarodne razvojne pomoći, kako bi se sredstva, pre svega iz EU ali i drugih donacija, koristila na održiv i racionalan način, bez preklapanja i dupliranja i nepotrebnog zaduživanja.

 

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je danas potpisani memorandum o razumevanju, u vezi s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju 111 kilometara pruge od Velike Plane do Niša, jedan od prvih koraka u realizaciji tog projekta koji je vredan oko 550 miliona evra.

 

Mihajlović je istakla da je priprema projektne dokumentacije ozbiljan posao jer utiče na sve što se kasnije dešava na projektu, na brzinu i efikasnost realizacije.

 

Ocenivši da je u senci komentara o novom izveštaju Evropske komisije ostalo pitanje koje građani svuda u Srbiji postavljaju, a to je šta imamo od puta ka EU i šta sve radimo sa EU, ona je ukazala da su upravo ovakvi projekti za građane Srbije pokazatelj šta konkretno donosi put ka EU, da stalno podižu standarde u svim oblastima, da se pripremaju projektne dokumentacije i projekti realizuju.

 

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da je jedan od prioriteta ministarstva, od kada je formirano, izrada projektno-tehničkih dokumentacija brojne projekte u oblasti ekologije.

 

"Ministarstvo je protekle i ove godine uložilo 450 miliona dinara u izradu projektno-tehničke dokumentacije, kao i još 100 miliona dinara za dokumentaciju za preradu otpadnih voda", kazao je on.

 

Trivan je naglasio da je od svih projekata najvažniji oni koji se odnose na preradu otpadnih voda, jer se u Srbiji trenutno prerađuje manje od 10 otpadnih voda.

 

"Paradigma tog zagađenja je Veliki bački kanal, jedna od najcrnjih tačaka u Evropi", naveo je Trivan i izrazio zahvalnost na pomoći EU da taj problem bude konačno rešen.

 

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Marko Jovanović kazao je da je do sada kroz pretpristupne fondove EU Ministarstvo finansija u okviru finansijskog sporazuma za nacionalni program IPA 2013 potpisalo 143 ugovora vrednosti veće od 130 milona evra.

 

On je dodao da je i za program IPA 2014 ugovoreno 90 odsto alociranih sredstava, odnosno više od 59 miliona evra.

 

Gradonačelnik Beograda Zoaran Radojićić predstavio je projekte rekonstrukcije četiri objekta u Beogradu, što je, kako je naveo, prva saradnja glavnog grada na velikim projektima sa EU.

 

On je kazao da će uz pomoć donacija EU biti urađena rekonstukcija zgrada Hitne pomoći, Studentske poliklinike i studentskog stacionara i Biblioteke grada Beograda, kako bi postale energetski efikasne.

 

Radojičić je rekao da je ukupna vrednost projekata 16 miliona evra, od čega EU daje 11 miliona evra bespovratne pomoći, a ostatak je kredit Evropske banke za obnovu i razvoj.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta