Ministar trgovine Rasim Ljajić sastao se 6. juna u Sankt Peterburgu sa ministarkom trgovine Evroazijske ekonomske unije (EAEU) Veronikom Nikišinom, sa kojom je dogovorio da potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije bude 1. oktobra 2019. godine u Sočiju.

 

Nikišina je obavestila Ljajića da je dobijena saglasnost svih država članica Evroazijske unije čime je napravljen odlučujući korak ka konačnom potpisivanju ovog sporazuma, saopštilo je Ministarstvo trgovine Srbije.

 

Dogovoreno je da se pravno tehnička redakcija teksta sporazuma završi do kraja juna, dok bi u septembru bio održan poslovni forum privrednika iz Srbije i zemalja članica Evroazijske unije, kako bi se upoznali sa prednostima koje donosi taj sporazum.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom Srbiji omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, a takođe su prošireni obim i vrsta roba koje će se iz Srbije izvoziti na tržište Evroazijske unije.

 

Evroazijsku ekonomsku uniju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

 

Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom od 2000. godine, sa Belorusijom od 2008. i sa Kazahstanom od 2009. godine, koji omogućavaju bescarinski izvoz u te zemlje 99 odsto robe. Novi unificirani sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan.

 

Sadašnja trgovinska razmena Srbije sa zemljama EAEU iznosi 2,87 milijardi dolara, a od te sume 90 odsto čini trgovina sa Rusijom.

 

Ljajić je ranije rekao je da je "dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse".

 

"Sporazum je usaglašen posle dve godine pregovora koji nisu bili ni laki ni jednostavni, i odnosiće se na svih pet zemalja Evroazijske ekonomske unije", rekao je Ljajić.

 

Finalna runda razgovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije održana je polovinom marta u Moskvi, i tada je bilo reči o spornim kvotama za izvoz cigareta, određenih vrsta sireva i rakije iz Srbije.

 

Iako je ranije najavljivano da će sporazum Srbiji otvoriti šansu za bescarinski izvoz automobila iz fabrike Fijat u Kragujevcu, to se nije ostvarilo jer nije ispunjen uslov da više od 50 odsto komponetni vozila bude domaćeg porekla, što sa vozilima iz Kragujeca nije slučaj.

 

Srbija može da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini dok ne postane punopravna članica Evropske unije, nakon čega ti sporazumi prestaju da važe.

 

Izvor: EURACTIV.rs/Beta

Foto: Beta